Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.2 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo 16 sep 2018, 09:42 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2128
Woonplaats: Deerlijk
Een ideaal middeltje tegen verzuring…

Quedlinburg is een stadje in oostelijk Duitsland. De stad heeft al marktrechten sinds 994. En blijkbaar kan je op die markt de meest ongebruikelijke drankjes vinden. Zoek je een middel tegen zweetvoeten? Wil je iets tegen heimwee? Een vervelende hik? Geen probleem: in Quedlinburg vind je er wel iets voor. Of tegen.
Met dit thema gingen Wolfgang Warsch en Schmidt aan de slag om ons een luchtig spelersspel te bezorgen.
Elke speler is een marktkramer die in 9 rondes drankjes maakt die helpen tegen alles. De ingrediënten zitten in jouw eigen trekbuidel. Verder heb je een grote ketel waarin je de ingrediënten dropt die je trekt.

Elke ronde begint met het trekken van een gebeurteniskaart die voor deze ronde geldig is. Daarna trekken de spelers ingrediënten uit hun buidel en leggen die op hun ketel. Het principe is eenvoudig: een 1 leg je 1 veldje verder in de ketel, een 2 komt 2 veldjes verder, een 3… Je probeert zo ver mogelijk te geraken in het vullen van de ketel.
Maar er zit een moeilijkheid bij die ingrediënten: de som van alle springerwten die je in de ketel dropt, mag niet hoger worden dan 7. Jammer genoeg zitten er veel meer springerwten in jouw trekbuidel.

Het komt er dus op aan om tijdig te stoppen of het risico te nemen dat jouw ketel ontploft. Als dat laatste gebeurt, moet je direct stoppen met het vullen van jouw ketel. Als je ketel niet ontploft, mag je zelf beslissen om te stoppen.
Alle spelers vullen hun ketel op hetzelfde moment. Je kijkt dus een beetje naar de situatie bij je buren.

Op het moment dat alle spelers gestopt zijn, wordt er afgerekend. De speler die zijn ketel het meest gevuld heeft zonder dat die ontplofte, mag dobbelen voor een puntenbonus. Dan worden wat bonussen toegekend op basis van de ingrediënten die in jouw ketel terecht kwamen.
Voor het toekennen van de punten wordt gekeken naar het eerstvolgende vrije veldje in jouw ketel. Daar kan je een robijn scoren, krijg je altijd een handjevol punten en heb je een geldkapitaal waarmee je nieuwe ingrediënten kan kopen. Spelers van wie de ketel ontploft is, moeten kiezen tussen punten of ingrediënten. In het begin van het spel is dit maar een klein nadeel, maar naar het einde toe is het zeer nadelig om de ketel te laten knallen.
De verschillende ingrediënten hebben allemaal een voordeel, maar de kostprijs verschilt behoorlijk. Je probeert zo goed mogelijk om de trekbuidel strategisch te vullen.
Als alle punten aangeduid zijn op het scorespoor en alle nieuwe ingrediënten zijn gekocht, krijg je nog de kans om robijnen in te wisselen voor kleine voordelen. Daarna worden de ketels opgeruimd en wordt alles opgezet voor de volgende ronde.

Vanaf de tweede ronde krijgen de spelers die wat achterop hinken nog een voordeel: afhankelijk van hun achterstand op het scorespoor mogen zij rattenstaarten in hun ketel gooien. Heerlijk voor de smaak, maar vooral een licht voordeel wanneer de ketel in de volgende ronde gevuld wordt.Die Quacksalber is een uitstekend middeltje tegen verzuring, een saai leven of verveling. Het eenvoudige push-your-luck mechanisme maakt van dit spel een vlot en behapbaar spel voor de hele familie. De lectuur van de spelregels laat ons vermoeden dat het om een complex spel gaat, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo is.
De geluksfactor is groot: je kan onmogelijk sturen wat je uit jouw buidel zal halen. Maar goed gericht ingrediënten kopen, kan je helpen om het geluk wat te bespelen. Het fijne aan een grotere geluksfactor is natuurlijk dat er heel wat gesakker is aan de speltafel. Met het juiste gezelschap is dit garantie voor een goed gevoel.
Het geluk wordt gecompenseerd door het voordeel van de rattenstaarten voor wie wat achterop ligt.
In de doos zitten kaarten met verschillende krachten van de ingrediënten en er kan ook een andere ketel gebruikt worden, waardoor er wat variatie mee geleverd is in de speldoos.
Die Quacksalber von Quedlinburg won de prijs Kennerspiel des Jahres 2018. De discussie of dit een echt expertspel is, zal wel lang blijven hangen. Maar dat Die Quacksalber een aanrader is voor al wie graag een uurtje speelt zonder stress, zonder hersenbrekers en met een brede lach op het gezicht, staat als een paal boven water. Aanradertje!


Die Quacksalber von Quedlinburg (Schmidt, 2018)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
BerichtGeplaatst: zo 16 sep 2018, 11:25 
Veenboer
Avatar gebruiker

Berichten: 169
Woonplaats: Zulte
Dit is precies zo'n titel die ik, enkel en alleen op basis van de drukke doos, achteloos aan mijn linkerkant zou laten liggen. Gelukkig speelde ik het, in een gezelschap zonder zeurende kniesoren, op aanraden en in het bijzijn van Spellenrecensent Piet.
Stel je voor dat het anders was gelopen, dan was één van mijn toekomstige favoriete bagbuilders zomaar door de mazen van het net geglipt.
Het klopt wel wat Piet schrijft, het hoort qua complexiteit niet echt in het rijtje van Kennerspielwinnaars thuis, maar het had tegen de 'gewone' genomineerden van dit jaar geen schijn van kans. Goed dus dat het spelletje op die manier toch de welverdiende aandacht krijgt.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
2 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Die Quacksalber von Quedlinburg  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

+10, 2018, 999 Games, Die Quacksalber von Quedlinburg, Kwakzalvers van Kakelenburg, Schmidt, Schmidt Spiele, Spiel des Jahres, Wolfgang Warsch, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®