Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Mistkäfer
BerichtGeplaatst: ma 01 okt 2018, 20:34 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2124
Woonplaats: Deerlijk
Mmmmm, mest verzamelen

Klaus-Jürgen Wrede, Klein & Gemein, dobbelstenen en mest: allemaal ingrediënten die mij benieuwd maken naar een spel. Mistkäfer zit in de vier categorieën.Schmidt plakt op hun kleine (dobbel)spellen van de laatste jaren steevast een label. Zo kregen Noch mal (Keer op Keer) en Ganz schön Clever het label Klein & Fein. Mistkäfer sorteert onder het label Klein & Gemein. Gemene dobbelspellen, dan kan niet anders dan goed zijn, denk ik dan.

In het doosje vinden we vier spelersbordjes, 27 dobbelstenen (9 groene, gele en blauwe) en een handvol puntenfiches.

Wanneer een speler aan de beurt komt, neemt die vier dobbelstenen van dezelfde kleur. De speler kiest zelf de kleur die hij wil. Er wordt gedobbeld waarna de speler aan beurt alle dobbelstenen van één bepaalde waarde neemt en op zijn bordje legt (bv. alle 2’s). Wanneer dobbelstenen op het bordje komen, dan moeten die in de rij van het juiste kleur gelegd worden én de waarde moet hoger zijn dan die van de laatste dobbelsteen die er al ligt (bv. je mag geen 2 aanleggen als de laatste dobbelsteen een 4 is.

Als je kiest voor een dobbelwaarde die als laatste ligt in de rij bij één of meer tegenspelers, dan mag je die dobbelsteen daar weggraaien. Leuk om het wat gemeen te maken. Als de gelegde dobbelste(n)en een bijzonder veld bedek(ken)t, dan krijg je de bonus die daar op staat (een extra worp, een extra puntenfiche of een puntenfiche stelen bij de andere spelers).
Een speler kan ook beslissen om niet te dobbelen in zijn beurt, maar om punten te scoren. Het systeem is als volgt: je krijgt één puntenfiche als de eerste (en de tweede) kolom vol ligt. Voor elke dobbelsteen die verder ligt, krijg je een extra puntenfiche.

De puntenfiches die je verdekt neemt, hebben mestballen of klaver. Volgens het spelersaantal kan je winnen met een aantal klavertjes of mestballen.Mistkäfer is een fijn tussendoortje met dobbelstenen. Zo’n spelletje mag je niet te ernstig nemen, wat ik nooit doe. Dobbelen, fiches of dobbelstenen stelen bij de andere spelers en punten verdekt bijhouden. Allemaal positieve punten.

De lol wordt wat weggenomen door de zeer grote geluksfactor bij het scoren. Heb je geluk bij het nemen van de puntenfiches en je neemt alleen klavertjes, dan kan je na één scorebeurt al uit zijn. Jammer, maar ik zie geen oplossing hoe ze het scoren beter hadden kunnen maken.
Speel je dit met een groep die snel de lol inziet van blind geluk en wat pesterig dobbelen: probeer Mistkäfer een keer. Ruim voldoende voor enkele potjes ambiance.


Mistkäfer (Schmidt, 2017)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Mistkäfer  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

, +8, 2017, Klaus-Jürgen Wrede, Mistkaefer, Mistkäfer, Schmidt, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®