Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.3 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Steamrollers
BerichtGeplaatst: vr 11 jan 2019, 15:39 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2023
Woonplaats: Deerlijk
Dobbelstenen zet je op het goede spoor

Treinspellen met spelborden die verdeeld worden in zeshoekjes hebben al jaren een hele schare grote fans. Die zullen ongetwijfeld even opgekeken hebben bij Steamrollers, want dit spel wordt aangedreven door een setje dobbelstenen. Een roll & write, dus.In Steamrollers krijgt elke speler een apart speelblad waarop hij zijn spoorwegnet zal uittekenen. Het landschap op het speelblad is verdeeld in verschillende regio’s met een eigen kleur (rood, geel, blauw, groen en twee maal grijs). Centraal op tafel ligt een groter spelbord met hetzelfde landschap waarop de goederen die getransporteerd zullen worden, willekeurig gelegd worden.

Er worden zes actietegels en een set dobbelstenen klaargelegd. Het aantal gewone dobbelstenen hangt af van het aantal spelers (aantal spelers + 1). Daarnaast is er een speciale dobbelsteen die zal aangeven op welke manier de sporen over de velden mogen lopen.

Elke ronde wordt er gedobbeld door de speler aan beurt. Die kiest één van de gewone dobbelstenen en voert er een actie mee uit. Vervolgens kiezen de andere spelers ook een dobbelsteen en voeren op hun beurt een actie uit. Er kunnen verschillende acties gekozen worden.

Een eerste actie is: sporen bouwen. De speler zal in de regio met het cijfer van de dobbelsteen één spoortraject tekenen in één van de zeshoekjes. Dit mag lopen volgens de curve die door de dobbelsteen wordt aangegeven.
De speler kan ook kiezen om zijn locomotief sterker te maken. In de locomotief wordt het vakje met de waarde van de dobbelsteen aangevinkt.
Een andere keuzemogelijkheid is om goederen te leveren. Bij deze actie wordt er een goederenblokje geleverd naar de stad met de waarde van de dobbelsteen. Daarvoor moeten de steden waartussen getransporteerd wordt volledig door sporen verbonden zijn. Bovendien moet de locomotief sterk genoeg zijn om de afstand tussen die twee steden te kunnen overbruggen.
Een laatste actie is een actietegel nemen. Je neemt de tegel met de waarde van de dobbelsteen. Vanaf de volgende ronde kan je deze tegel gebruiken. Andere spelers kunnen de tegel later weer afnemen.

Het spel gaat verder tot er op het einde van een ronde drie of meer steden helemaal leeg zijn: alle goederen zijn bezorgd aan andere steden.In een eerste testspel met Fabrice, Filip (de andere BSM-recensenten) en mijn broer werden er verschillende strategieën uitgetest. Fabrice bleef maar sporen bouwen; Filip verzamelde kaarten. Het leverde heel weinig op, behalve een ontgoocheling.
De volgende keren dat we het spel speelden, was het een race waarbij iedereen hetzelfde probeert: snel een spoornet uitbouwen met een locomotief die sterk genoeg is om zoveel mogelijk goederen over een redelijke afstand te kunnen transporteren. De race die er ontstaat is heel plezant.

De conclusie is duidelijk: Steamrollers is een heel eenvoudig treinspel waarbij weinig strategische keuzes naar de overwinning leiden en niet een groot en lang treinspel waarbij elke speler volop keuzes heeft die hij in de loop van het spel nog kan wijzigen.
Daarom ben ik fan. Een eenvoudig spel met dobbelstenen die op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Meer moet dat niet zijn.


Steamrollers (Flatlined Games, 2018)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Steamrollers
BerichtGeplaatst: vr 11 jan 2019, 16:47 
Grote Dienaar

Berichten: 143
Woonplaats: Nieuwenhove
Ik weet niet hoe het met Fabrice was, maar ik was nogal snel over mijn ontgoocheling heen, hoor.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Steamrollers
BerichtGeplaatst: zo 13 jan 2019, 11:09 
Avatar gebruiker

Berichten: 260
Woonplaats: Kortrijk
xanthie schreef:
Ik weet niet hoe het met Fabrice was, maar ik was nogal snel over mijn ontgoocheling heen, hoor.Still processing

Piet vertelt er wel niet bij dat mijn netwerk fantastisch zou opleveren mocht ik nu en dan een 5 gegooid hebben. Dat is me echter in 4 beurten niet gelukt en daar kwam ik wel wat onnozel van. :D


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
3 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Steamrollers  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

+10, 2018, Flatlined Games, Mark Gerrits, SteamRollers, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]

Powered by phpBB®
Logo door Henk Rolleman
Videoreviews door Nox' Spellenzolder