Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominatiesDe BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.10 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: za 23 feb 2019, 15:36 
Avatar gebruiker

Berichten: 285
Woonplaats: Kortrijk
Bordspel of computerspel?

Ik herinner mij de eerste bordspellen met bijgeleverde CD of DVD, in eerste instantie gewoon om sfeer te creëren, later ook om tijdsdruk op te leggen of gebeurtenissen aan te kondigen. Revolutionair was dat!
Intussen lijkt het een episode uit een ver verleden. Apple zette de wereld op zijn kop: “There’s an app for that!” , profetische woorden! Eveneens het startsignaal voor bordspelontwikkelaars om te experimenteren waardoor de grens tussen computer - en bordspel zienderogen vervaagt.
Verschillende toepassingen kleuren het aanbod maar wat integratie van een app betreft, spant Chronicles of Crime naar mijn mening de kroon.
Foto: Jerodev

Chronicles of Crime is een misdaadsimulatie. Elk spel start met een briefing op het hoofdkwartier. Er is een misdaad gepleegd en jij en je team moeten die oplossen. Daarvoor moet je logischerwijs de plaats delict onderzoeken, verdachten en getuigen ondervragen, bewijsmateriaal verzamelen en verbanden zoeken.

Jouw team bestaat behalve uit medespelers ook uit een arts, een computer expert, een criminoloog en een wetenschapper. Je kan hen voorwerpen en/of personen laten onderzoeken. Tijdens het onderzoek verken je verschillende locaties en ontmoet je meerdere personen. Elke interactie wordt gegenereerd door het scannen van een QR-code. Ook een locatie onderzoeken gebeurt via de app. Je staat als het ware middenin de ruimte die je onderzoekt door de tablet of smartphone 360° in het rond te draaien.
Verdachte voorwerpen kun je oprapen en onderzoeken door de overeenkomstige bewijscategorie te scannen.

Dit gaat door tot de puzzel in elkaar valt. Keer terug naar het hoofdkwartier en geef aan dat je de zaak heb opgelost. De hoofdinspecteur stelt je een aantal vragen over de zaak, de app berekent daarna jouw score.Foto: StarWarsGirll

3300 stemmen op BGG leveren Chronicles of Crime gemiddeld 8.1 punten op. Daarmee is alles gezegd, mijn invloed op die score is zo goed als nihil. Dat sust mijn geweten.

Het contrast tussen de vormgeving van de app en het bordspel vind ik groot. De locaties die je met de tablet onderzoekt zijn werkelijk fantastisch. De kaarten en spelborden zijn minder een streling voor het oog.

Het spelidee is eveneens geniaal, wie wil nu niet eens in de schoenen van een detective staan, verdachten ondervragen, misdaden oplossen. Wie heeft het gedaan? Die vraag houdt je echt wel bezig. Helaas doet de spelbeleving mijn enthousiasme smelten als sneeuw voor de zon.

Vooreerst voelt dit niet als een coöperatief spel aan. Terwijl de ene speler scant en voorleest, zitten de anderen er wat voor spek en bonen bij. De concentratie daalt al snel tot een niveau waarvan ik vermoed dat ze vegetatief is. Mijn medespelers haakten één voor één af waardoor ik uit pure noodzaak een aantal scenario’s solitair diende te spelen.

Tijdens mijn eenzame verkenningstocht ontdekte ik een tweede frustratie. QR-codes scannen, daar word ik niet wild van. Het aantal te scannen objecten is zo groot, dat – ik zweer het u – mijn tenniselleboog me terug parten speelde. 2 personen op verschillende locaties iets vragen over 3 objecten staat garant voor 10 scans. Veranderen van locatie, scan. Een persoon iets vragen, scan. Een specialist iets vragen, scan. Iets vragen over een voorwerp, scan. Telkens dacht ik, waarom het forensisch team en de locaties niet integreren in de App?

Het organiseren van het spelmateriaal loopt ook niet van een leien dakje. Terwijl je het scenario doorloopt, ontdek je steeds meer locaties, voorwerpen en personen. Daarnaast moet je ook de aanwijzingscategorieën zichtbaar uitstallen. Het spelbord als poging om structuur te bieden voldoet daarbij niet, integendeel, het voelt meer aan als obstakel dan als hulpmiddel. Na een tijd ligt de tafel zo vol dat je ongewild kaarten scant tijdens het reizen van de ene naar de andere kaart. Een derde ergernis, zeg maar.

Een misdaad oplossen, doe je niet zomaar. Daarom voorziet de App een hulpmiddel in de vorm van een hoofdinspecteur. Verder dan: “Kijk nog eens goed rond, je hebt een voorwerp gemist!” of “Confronteer een verdachte met een voorwerp.”, komt hij meestal niet. Een categoriekaart scannen die misschien iets met de zaak te maken heeft, levert vaak een beter resultaat op.

Een App moet een bordspel ondersteunen. ‘Alchemists’ en ‘Unlock!’ zijn daar prachtige voorbeelden van. Chronicles of Crime doet, naar mijn mening, net het omgekeerde. Het bordspel ondersteunt de App en dat voelt verkeerd. Dit idee verdient een volledig digitale versie. Ik denk daarbij aan een RPG waarbij je door het oplossen van zaken ervaring opdoet en promotie maakt. Een game waarbij je naargelang je niveau nieuwe zaken toegestuurd krijgt. Als ik terugdenk aan de tijd waarin ik Final Fantasy, Shodowgate, Zelda en Baldur’s Gate bingespeelde, moeten de mogelijkheden onbeperkt zijn.
Helaas wordt deze onuitputtelijke bron aan opties in de kiem gesmoord door van Chronicles of Crime een bordspel te maken. Volledig mijn mening natuurlijk, mijn zoon is gek op dit spel. Hij speelt de detective, ik de plant. Bovendien moet het gezegd: Tom Vasel, Rahdo en meer dan 3000 geeks geven me ongelijk!
Laatst bijgewerkt door Fabrice op wo 13 maart 2019, 10:42, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: zo 24 feb 2019, 10:42 
3. Tzolk'in: The Mayan Calendar (2012)
Avatar gebruiker

Berichten: 2440
Woonplaats: Nijmegen
Toevallig heb ik het deze week voor het eerst gespeeld en mijn ervaring is echt heel anders en vooral veel positiever.

Ik weet niet met hoeveel spelers jij hebt gespeeld maar bij ons was dat 3. Hoe je met de tablet omgaat is wel bepalend voor de spelbeleving. Als 1 iemand het de hele avond bedient is er weinig aan Ja, dat kan ik mij zo voorstellen. Maar wij hebben ons geen seconde verveelt, alle 3 niet. De tablet ging van hand tot hand, net wanneer je het dichts bij een locatie zat en dus het makkelijkst kon scannen. En dan maak je het verhaaltje ervan wat er uit de scans komt en deelt dan met de anderen.

Met het bekijken van de misdaadlocatie net zo: een iemand heeft de tablet, loopt in de huiskamer een beetje rond om overal in de scène te liken en noemt op wat diegene allemaal ziet terwijl de andere de bijpassende aanwijzingkaartjws erbij zoeken. Ideaal om als gezamenlijke activiteit te doen. Wij speelden het dan zo dat daarna nog 1 iemand met de tablet ging kijken eventueel, maar zeker niet alle 3.

Wij vonden het superleuk. Op een gegeven moment moet je echt notities bij gaan houden om verbanden te kunnen leggen
Zit je even vast en loop je de feiten nog eens na die je hebt verzameld ok en dan dat je door het gezamenlijk doornemen (iedereen kijkt toch door zijn/haar bril) te reduceren wat de volgende stap is of het goede antwoord!

Wij vonden het een superleuke ervaring en op 1 avond het introductie spel en het scenario 1 van het drieluik gespeeld (wat absoluut veel uitgebreider is dan introductie) en zijn super enthousiast! Ik vind de integratie van bordspel en app goed gelukt. Maar ik denk wel dat je het als groep op een juiste manier aan kan pakken, of het heel saai maken als 1 iemand die tablet pakt en niet meer afgeeft.

Wij spelen het volgende week weer!
Zo zie je maar dat smaken (of mogelijk uitvoering van hoe een spel bedoelt is) kunnen verschillen :)

_________________
~ Always look on the bright side of life ~


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: zo 24 feb 2019, 12:34 
Condottiërre
Avatar gebruiker

Berichten: 976
Woonplaats: Nijmegen
Wij spelen het zelfs met extra tweede scherm. Zodat iedereen kan meekijken/lezen wat we doen. Ben wel van mening en uit ervaring dat meer dan 4 niet leuk is. Er valt dan te weinig te doen per speler.

Los van COC heb ik dit ook bij oa Exit en Escape room the game. Er is dan gewoon te weinig materiaal of veel te klein om je mee “bezig” te houden, in een grote groep.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: zo 24 feb 2019, 20:14 
8. Gloomhaven (2017)
Avatar gebruiker

Berichten: 2440
Woonplaats: Nijmegen
finalstruggle schreef:
Wij spelen het zelfs met extra tweede scherm. Zodat iedereen kan meekijken/lezen wat we doen. Ben wel van mening en uit ervaring dat meer dan 4 niet leuk is. Er valt dan te weinig te doen per speler.

Los van COC heb ik dit ook bij oa Exit en Escape room the game. Er is dan gewoon te weinig materiaal of veel te klein om je mee “bezig” te houden, in een grote groep.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk


mee eens qua aantal spelers. Exit vind ik zelfs het fijnst met 2 of 3, en 4 al teveel eigenlijk.
Vandaag een COC met 2 spelers gedaan, dat ging ook heel leuk!

_________________
~ Always look on the bright side of life ~


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: zo 03 maart 2019, 12:52 
Sojaboon
Avatar gebruiker

Berichten: 24
Woonplaats: Nijmegen
Ik vind het spel erg leuk voor 2 of 3 spelers. Althans, voor onze groep een prima aantal, waarbij iedereen voldoende betrokken blijft. Vaak genoeg dat iemand met informatie of een suggestie op de proppen kwam als we even vast leken te komen.

Sommige dingen hadden inderdaad wat praktischer gekund, zoals het vragen voorleggen aan de specialisten, maar wij stoorden ons daar niet zo aan. Een leuke puzzelervaring, voor een niet al te grote groep.

Ook al vinden we wat anders van het spel, ben ik blij met dit soort recensies. Al zijn de meeste geluiden over Chronicles of Crime positief, is het zo voor de nieuwe spelers beter om een genuanceerder beeld te krijgen.


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: zo 03 maart 2019, 15:36 
Phoenix
Avatar gebruiker

Berichten: 1843
Woonplaats: Etten-Leur
Met bovenstaande helemaal mee eens. Wij vinden het een geweldige ervaring maar snap geel goed dat veel mensen de tablet of smartphone te veel gepruts vinden of juist dat het spel te weinig bordspel is en teveel op de app leunt.

Goed dat een review dit ook aankaart dan kan ieder voor zichzelf beslissen.


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: wo 06 maart 2019, 11:15 
Rooster Booster
Avatar gebruiker

Berichten: 91
Woonplaats: Bavikhove/West-Vlaanderen
Ik ben het volledig met je eens, Fabrice!


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: di 26 nov 2019, 16:24 
Matroos

Berichten: 47
Ik heb onlangs Chronicles of Crime gespeeld met twee vrienden, waarbij we gebruik hebben gemaakt van Chromecast. Dat is een app, waarmee je beeld op de smartphone kunt streamen naar een smart-TV. Oftewel, terwijl een speler met de smartphone een plaats delict onderzoekt, kijken de andere spelers via de TV mee.

En dat werkt briljant. Ik kan er echt niet over uit hoeveel beter dit de spelervaring maakt. Ik heb ooit op een spelvereniging de introductie gespeeld met twee andere spelers, en we liepen ook stuk op de downtime die de andere spelers ervaren als de ene speler de locatie bekijkt. Nu keken we met zijn drieën tegelijkertijd, waardoor iedereen vol in het spel betrokken blijft.

Mijn enige minpunt is dat het scenario dat we speelden (iets met een Alice in Wonderland-thema, alleen voor de Engelstalige versie als bonus van de oorspronkelijke kickstarter) af en toe puzzels had die echt heel ver gezocht waren. Ook waren er wat plotholes. Maar ik moet de rest nog spelen, dus wie weet zijn die scenario's beter.


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: di 26 nov 2019, 20:08 
Phoenix
Avatar gebruiker

Berichten: 1843
Woonplaats: Etten-Leur
Ik had het idee dat spelers zelf ook scenario's kon den bedenken met de bestaande kaarten en dan zelf beslissen of ze deze gratis of voor een paar euro konden aanbieden. Komt deze functionaliteit nog?


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Chronicles of Crime
BerichtGeplaatst: wo 27 nov 2019, 10:00 
7. Pandemic Legacy: Season 1 (2015)
Avatar gebruiker

Berichten: 2440
Woonplaats: Nijmegen
volgens mij is er inderdaad (in eerste instantie alleen voor mensen die de kickstarter gebackt hadden, maar volgen smij nu voor iedereen) een tool waarbij je zelf scenario's kan maken. Die worden op bgg wel met elkaar gedeeld. KWaliteit heb ik geen idee van.

Wat wij altijd doen met het bekijken van een moordlocatie: 1 of 2 mensen achter de tablet die rondlopen en opnoemen wat ze zien. De andere een of 2 bekijken de kaartjes en selecteren die aan de hand van wat er gezegd wordt. Zo is iedereen bezig en geen downtime.

_________________
~ Always look on the bright side of life ~


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
10 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Chronicles of Crime  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

+12, 2019, 999 Games, Chronicles of Crime, David Cicurel, Katarzyna Kosobuka, Mateusz Komada, Matijos Gebreselassie, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®