Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominatiesDe BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.5 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Startups
BerichtGeplaatst: wo 06 maart 2019, 17:48 
Veenboer

Berichten: 152
Woonplaats: Nieuwenhove
Kapitalisten aller landen verenig u! Waar hebben we dat nog gehoord?

Veronderstel. Je wil rijk worden en snel. Zonder er hard voor te moeten werken. Wat kan je doen?
Spelen op de loterij en hopen dat jou het grote lot wacht? Yep, dat is een mogelijkheid maar het kan wel eens heel lang duren voor het grote lot in jouw schoot wordt geworpen. Wacht eens even? Je kan ook aandelen kopen en hopen dat die snel in waarde stijgen. Yep, dat kan best lukken. Maar als je de verkeerde dingen aankoopt, kan het jou geld kosten in plaats van geld op te brengen. En laat dat nu net het mechanisme zijn waar Startups rond draait.


Afbeelding

Startups bevat heel veel materiaal voor een klein doosje. Het belangrijkste zijn de 45 kaarten die aandelen voorstellen van zes bedrijven. Ieder bedrijf heeft een apart aantal aandelen, vijf voor Giraffe Beer, tien voor Elephant Mars Travel. U raadt het al dat de andere vier bedrijven respectievelijk zes, zeven, acht en negen aandelen tellen.

Daarnaast heeft ieder bedrijf ook één anti-monopoliefiche. Het minuscule doosje bevat ook nog eens zeventig tweezijdige kapitaalfiches. De ene zijde met het cijfer 1 is de voorkant. Op de achterzijde staat een drie.

Bij het begin van het spel krijgt iedere speler drie kaarten en tien fiches die hij met de voorkant voor zich neerlegt. In het midden worden de aandeelkaarten gelegd als trekstapel. Er worden wel eerst blindelings vijf aandelenkaarten terug in het doosje gelegd.

Het spelverloop is heel eenvoudig. Je neemt een kaart en daarna speel je een kaart. Het nemen van de kaart doe je ofwel van de trekstapel ofwel van de markt. De markt komt er als spelers daar een kaart hebben gelegd. Is er geen markt dan neem je gewoon de bovenste kaart van de trekstapel. Is er wel een markt dan kan je kiezen. Ofwel neem je een kaart uit de openliggende markt ofwel van de trekstapel. Als je die laatste optie wil kiezen moet je wel eerst een kapitaalfiche leggen op alle openliggende kaarten op de markt.

Bij het spelen van een kaart heb je opnieuw twee mogelijkheden. Je legt de kaart open voor jou. Hiermee toon je aan de andere spelers dat je een aandeel hebt in een bepaald bedrijf. Ofwel leg je een kaart af in de markt en stel je die beschikbaar voor de andere spelers.

Ben je de hoofdaandeelhouder van een bedrijf. Je speelt met andere woorden als eerste een aandeelkaart van een bedrijf uit of je hebt het meeste aandelen in een bedrijf, dan krijg je de anti-monopoliefiche. Zo lang geen andere speler meer aandelen leggen heeft van dat bedrijf, behoud je die fiche. Zo lang je die fiche hebt, mag je geen openliggende kaart van dat bedrijf uit de markt op je hand nemen. Voordeel is wel dat als je een kaart van de trekstapel wilt nemen, je geen kapitaalfiches op aandeelkaarten van dat bedrijf in de markt moet leggen.

Het spel eindigt als de laatste aandeelkaart van de trekstapel getrokken wordt. Alle spelers voegen nu hun handkaarten toe aan de aandeelkaarten die voor hen op tafel liggen. De punten kunnen nu geteld worden.

Per bedrijf wordt gekeken wie er hoofdaandeelhouder is. Dit is de speler met de meeste aandelen in een bedrijf. Bij een gelijk aantal aandelen met een andere speler is er geen hoofdaandeelhouder. De andere spelers die ook aandelen in dit bedrijf hebben, betalen aan de hoofdaandeelhouder één kapitaalfiche per aandeel dat ze hebben. Die kapitaalfiches worden meteen omgedraaid en zijn dus drie punten voor de hoofdaandeelhouder. Spelers die geen aandelen hebben in dat bedrijf, betalen niets. Ben je dus de enige met aandelen in een bepaald bedrijf, dan levert dat geen punten op. De speler met de meeste punten wint. Och ja, kapitaalfiches die je niet aan andere spelers hebt moeten afstaan, leveren nog één punt op.

Afbeelding

Ik geef het toe. Ik heb een zwak voor Oink Games. Na Deep Sea Adventure en Insider zitten die mannen bij mij in de hoogste lade. Startups hoort echter niet thuis in het rijtje van de twee eerder genoemde spellen. Waar spelplezier bij Insider en Deep Sea Adventure primeren boven strategische overwegingen is dat bij Startups net het tegenovergestelde.

Ongelooflijk hoeveel speltactiek er in zo’n klein doosje kan zitten. Want Startups is ongelooflijk gemeen en de keuzes die je moet maken ongelooflijk divers. Vooreerst is er het nemen van de kaart. Iedere kaart die je op de hand neemt, zal je ooit moeten afleggen. Leg je die in je eigen gebied neer, kan die kaart jou punten kosten. En dat wil je niet natuurlijk. Leg je de kaart in de markt neer, dan kan je andere spelers een ongelooflijk groot plezier doen of maak je het nemen van een kaart voor jou onnodig duur. Soms ben je verplicht om een marktkaart te nemen die je eigenlijk niet wil en ga zo maar verder.

Startups is een venijnig spelletje, makkelijk qua regels, moeilijk om te winnen. Je mag nooit vergeten dat de drie handkaarten op het einde van het spel bij de gespeelde aandelen gevoegd worden. Je moet dus goed onthouden welke kaarten de spelers nemen en nog niet gespeeld hebben. Zorg er als speler dus voor dat je tijdig overbodige kaarten dumpt en hou goeie kaarten in de hand. Natuurlijk zit er een geluksfactor in het trekken van de juiste kaart in. Maar er zijn mogelijkheden genoeg om het geluk naar jouw hand te zetten.

Klein maar fijn. Een aanrader wat mij betreft. Wel opletten met het aantal spelers. Volgens mijn bescheiden mening is Startups best speelbaar met vier. Met zeven spelers is het spelletje niet te overzien en vrij willekeurig.


  • Startups (Oink Games, 2017)
  • Auteur: Jun Sasaki
  • Artwork: Hiroko Izumida en Jun Sasaki
  • 3-7 spelers vanaf 10 jaar
  • 20 minuten
  • https://oinkgms.com/en/startups
  • Adviesprijs: 17 euro


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Startups
BerichtGeplaatst: wo 13 maart 2019, 17:46 
24-7 Bordspelfanaat!
Avatar gebruiker

Berichten: 19
Woonplaats: Groningen
Leuk concept!

Is het spel alleen op de website van de uitgever te koop? Ik word namelijk naar de Japanse Amazon gestuurd :D
Of is het ook verkrijgbaar bij Europese retailers?

_________________
Bordspelfanaat en eigenaar van Bordspellenstore.nl


Omhoog
Offline Profiel   Twitter  Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Startups
BerichtGeplaatst: wo 13 maart 2019, 21:29 
Veenboer

Berichten: 152
Woonplaats: Nieuwenhove
Er zijn behoorlijk wat Belgische en Nederlandse spellenwinkels die Oink Games verkopen, oa Spelhuis. De uitgever heeft een kantoor in Duitsland. Chronicle games verdeelde vroeger Oink Games in Nederland en België. Ik weet niet wie nu verantwoordelijk is voor de verdeling.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Startups
BerichtGeplaatst: do 14 maart 2019, 15:55 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2141
Woonplaats: Deerlijk
xanthie schreef:
Er zijn behoorlijk wat Belgische en Nederlandse spellenwinkels die Oink Games verkopen, oa Spelhuis. De uitgever heeft een kantoor in Duitsland. Chronicle games verdeelde vroeger Oink Games in Nederland en België. Ik weet niet wie nu verantwoordelijk is voor de verdeling.


Oink heeft inderdaad een vertegenwoordiging in Düsseldorf. Ze geven zelf aan dat de verkoop in Nederland verloopt via Friends & Foes maar ik neem aan dat er ook wel andere winkels zijn die de spellen in hun assortiment hebben.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Startups
BerichtGeplaatst: zo 17 maart 2019, 15:57 
Beheerder
Avatar gebruiker

Berichten: 4840
Woonplaats: Sint-Truiden - BE
xanthie schreef:
Er zijn behoorlijk wat Belgische en Nederlandse spellenwinkels die Oink Games verkopen, oa Spelhuis. De uitgever heeft een kantoor in Duitsland. Chronicle games verdeelde vroeger Oink Games in Nederland en België. Ik weet niet wie nu verantwoordelijk is voor de verdeling.

Op Spellenbeurs Hasselt bood Oberonn -ook uit Hasselt- heel wat spellen van deze uitgever aan.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
5 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Startups  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Tags

+10, 2017, Hiroko Izumida, Jun Sasaki, Jun Sasaki, Oink Games, Startups, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®