Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominatiesDe BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Forbidden City
BerichtGeplaatst: wo 10 apr 2019, 22:09 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2141
Woonplaats: Deerlijk
Laat mij u adviseren, Majesteit

De verboden stad spreekt al eeuwen tot de verbeelding van iedereen die interesse heeft in China. Als we de verschillende spellen die zich in dit thema situeren, geloven, moet het er nogal wat geweest zijn: invloed uitoefenen met adviseurs, omkopen zonder corrupt te zijn,… de keizer zal er wat werk aan gehad hebben.
In Forbidden City van Koninklijke Jumbo proberen we invloed uit te oefenen op de keizer door onze adviseurs te laten rondhangen in de vele kamers van het keizerlijk paleis.
Alle spelers krijgen voor aanvang van het spel een set tegels. Die tonen kamers in het keizerlijk paleis. De kamers hebben vier verschillende kleuren. De meeste tegels zijn leeg; een aantal tegels hebben één of twee adviseurs in de spelerskleur. Tenslotte zijn er ook tegels met een draak. Een tegel kan aan 1, 2 of 3 zijden een muur hebben. Een aantal muren hebben in het midden een deur.

Elke speler neemt de bovenste tegel van zijn stapel. Wanneer je aan de beurt komt leg je die tegel met de volgende voorwaarden:
- de tegel moet met een zijde aan een andere tegel grenzen.
- er moet een muur zitten tussen twee ruimtes met een verschillende kleur. Vanzelfsprekend mogen kamers in verschillende kleuren wel verbonden worden met een deur.

Wanneer een speler met zijn tegel een kamer afsluit, volgt een waardering van die kamer. Er wordt eerst gekeken wat de waarde is van de ruimte door volgende dingen op te tellen:
- elke tegel van de afgesloten kamer levert 1 munt op.
- elke draak in de kamer levert 3 munten op.
- elke kamer die direct grenst aan de afgesloten kamer, levert op dezelfde manier geld op. Voorwaarde is wel dat er een deur is naar die aangrenzende ruimte.
Vervolgens wordt gekeken wie het meeste adviseurs in de kamer heeft. Die krijgt het volle bedrag. De speler met de tweede meeste adviseurs krijgt de helft.

Het spel gaat verder tot iedereen nog twee tegels over heeft. Die worden niet meer gespeeld. De spelers krijgen nog 2 munten voor elke adviseur en 3 munten voor elke draak op hun laatste tegels. De speler die het meeste geld verzamelde, wint het spel.Forbidden City is een elegant tegellegspel. Het materiaal is degelijk en verzorgd. De spelregels zijn, zoals we gewoon zijn bij Reiner Knizia, eenvoudig, vlot uitgelegd en duidelijk. Bovendien biedt het regelboek meer voorbeelden dan spelregels; het kan dus moeilijk fout lopen.

Het spelplezier valt ook best mee. In elke beurt moet je overwegen of je een grote kamer gaat uitbouwen, of je gaat profiteren van de inspanningen van een andere speler, of je gaat voor het snelle gewin,… Bovendien kan je soms bijzonder goed scoren met een kleine kamer die veel aangrenzende kamers heeft. En wat altijd leuk is: je kan makkelijk een andere speler dwarsbomen door een kamer snel af te werken.

Al bij al is dit een typisch spel van Knizia. Alles is netjes uitgebalanceerd zonder dat het een topspel geworden is. Fijn amusement voor een aangenaam half uur met het gezin of met vrienden.


Forbidden City (Koninklijke Jumbo, 2018)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Forbidden City  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

+8, 2018, Forbidden City, Jumbo, Reiner Knizia, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®