Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Escape Room 1
BerichtGeplaatst: za 31 aug 2019, 10:48 
Grote Dienaar

Berichten: 143
Woonplaats: Nieuwenhove
Boek of Spel?


Stel, je bent een onderzoeksjournalist, ik zeg wel, stel. Ergens kom je te weten dat een of ander obscuur clubke, de Wanstein Club, geleid door een financieel genie, Antas Odec een misdadig plan in gedachten heeft om de wereldeconomie te ontwrichten.
Als goeie onderzoeksjournalist, want dat willen we toch zijn nietwaar, zal je alles in het werk stellen om dit te vermijden. Ja toch? Dus dring door in het hoofdkwartier van de Wanstein club en kraak de code. Och ja, je krijgt precies een uur.

In Escape room 1 begin je te lezen in hoofdstuk 1. Je laat je meeslepen in het verhaal en op het einde van het eerste hoofdstuk los je een raadsel op. De uitkomst van het raadsel is een getal. Dat getal leidt je naar de bladzijde van het boek waar het verhaal verder gaat, naar hoofstuk 2 dus. Op die manier los je 17 raadsels op en lees je dus het hele verhaal.

Als je het boek zou lezen in paginavolgorde, raak je de draad van het verhaal kwijt. Dus om het verhaal in de correcte volgorde te kunnen lezen, moet je de raadsels oplossen.

Als je de raadsels te moeilijk vindt, kan je gebruik maken van de aanwijzingen achterin het boek. Ieder van de 17 raadsels heeft 5 aanwijzingen. Je bepaalt zelf de eigen moeilijkheidsgraad. Los je de raadsels op met 1 (moeilijk) of 5 aanwijzingen (makkelijker), dat is een eigen keuze.

We kunnen dus kort zijn in onze spelbeschrijving. Je leest een hoofdstuk en je lost een raadsel op. En dat doe je 17 keer als je het hele verhaal wilt lezen.
Escape Room 1 van Ivan Tapia is geen spel. Laat dit duidelijk zijn. Het is een boek. Je zult dus (voorlopig) geen verwijzing vinden naar Escape Room 1 in de grootste spellendatabank (boardgamegeek) op het Internet.

Escape rooms zijn sowieso mijn ding niet, maar ik lees wel graag. Word ik meegesleurd in dit verhaal? Ik niet, anderen misschien wel. Ik heb de indruk dat het verhaal dient als kader voor 17 cijferraadsels. Is het oplossen van de raadsels leuk? Wel, opnieuw ben ik niet aan het juichen. Ik kon geen enkel raadsel oplossen zonder aanwijzingen, maar dat zal wel aan mij liggen. Zelfs met de aanwijzingen zijn de meeste raadsels, in mijn ogen, behoorlijk vergezocht. Het raadsel van de lichtkamer snap ik zelf niet met de aanwijzingen.

Trouwens als je de aanwijzingen gebruikt, ze staan alle vijf per raadsel onder elkaar opgesomd. Het is heel moeilijk om ze niet alle vijf bij een eerste aanblik te lezen. Dus de moeilijkheidsgraad opbouwen zoals de inleiding suggereert, is bijna niet mogelijk. Ofwel gebruik je geen aanwijzingen ofwel gebruik je ze alle vijf.

Moet je de raadsels oplossen om het boek toch in de juist volgorde te lezen? Eigenlijk niet. Aan de hand van de tijdsaanduidingen die ieder hoofdstuk geeft (bijvoorbeeld “ze heeft nog 19 minuten te leven”, ze is Candela Fuertes, het hoofdpersonage van het boek), kan je mits wat zoeken en logica ook het boek correct lezen.

Dit is dus geen gezelschapsspel. Dit boek lees je alleen (tenzij je van langdurig voorlezen houdt) en ook de raadsels los je alleen op. In een spel dat je alleen speelt, mis ik het gezelschap. Trouwens, ik herhaal het nog even, dit is geen spel maar een boek met raadseltjes.

Nog een ander element mis ik in Escape Room 1. In een Escape room is de tijdsdruk heel belangrijk. Hier is die druk er absoluut niet. Je kunt er dagen over doen om het boek uit te lezen.

Voor de liefhebbers van dit genre en van dit boek en die zullen er ongetwijfeld zijn, heb ik goed nieuws. Het einde suggereert duidelijk dat er een vervolg komt. Intussen is dat vervolg al op de markt en noemt heel toepasselijk Escape Room 2.
Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Escape Room 1  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

+12, 2019, Escape Room 1, Ivan Tapia, Kosmos uitgevers, Run Design, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO