De Noormannen komen er aan! Met Rovers van de Noordzee neemt White Goblin weinig risico. Hun overzeese vrienden, alias Raiders of the North Sea, veroverden zonder al te veel tegenwind een vaste stek in de top 100 op BGG, het Walhalla van de bordspelen./pic4610299.jpg)
Foto: Rascozion
Vikingen, ik neem het u niet kwalijk als mijn enthousiasme u vreemd is, maar de rauwe, robuuste mannen uit het Noorden blijven mijn verbeelding prikkelen. HBO maakte trouwens een prachtige serie waarin u de avonturen en ook avonduren van Ragnar Lodbrok en diens vrouw Lagertha kunt volgen. Als u niet van Vikingen houdt, kan lagertha u misschien (letterlijk zeker) over de streep trekken. De serie vertelt het verhaal van een ambitieuze krijger die in zijn zoektocht naar extra land zowat half Engeland de pan in hakt. Dat is precies waar Rovers van de Noordzee op inspeelt. Koste wat kost wilt u de hoofdman van uw kunnen overtuigen. Dat u daarvoor havens, kloosters en ook forten moet plunderen, is aardig meegenomen.
In een beurt plaats je één Viking op het bord en neem je een andere terug op handen.
Bij de start van het spel is het raadzaam om nog wat in het dorp te verblijven. Daar verbeter je jouw wapenuitrusting, werf je krijgers aan, kan je geld verdienen, proviand indoen, enz.
Het mechanisme is uiterst eenvoudig. Het dorp bevat 8 gebouwen waarbij je een Viking kan plaatsen. Plaats de Viking uit jouw voorraad bij een vrij gebouw en voer de bijhorende actie uit. Verplaats vervolgens een andere Viking vanuit het dorp in jouw voorraad en voer eveneens de bijhorende actie uit.
Werken in het dorp is veilig, maar berucht word je daar niet van. Als je opgemerkt wilt worden, moet je op rooftocht. Eens je voldoende bemanning, proviand en goud bezit, plaats je de Viking uit jouw voorraad bij de nederzetting waar je ambras wilt maken. Je wordt beloond met buit en aanzien. Tijdens zo’n overval kan een Viking wel eens het loodje leggen. Niet getreurd, dat levert extra bewondering op.
Hoe zwaarder je de tegenstand de pan in hakt, hoe meer aanzien je scoort. Hoewel er ook wat geluk komt bij kijken zijn vooral de kwaliteit van je uitrusting en je bemanning van vitaal belang. Na de overval zet je de nieuwe Viking (staat bij de start op het spelbord) in je voorraad.
Als zo goed als alle nederzettingen kort en klein geslagen zijn, stopt de krachtmeting. Dit gebeurt ook als het aantal sterfgevallen te hoog oploopt of als de hoofdman geen offers meer wil ontvangen.
Overvallen leveren tijdens het spel punten op. Bij de eindafrekening komen daar nog punten voor wapenuitrusting, gestorven krijgers en offers bij.
/pic3586649.jpg)
Foto: Henk Rolleman
Rovers van de Noordzee ziet er prima uit. Vooral de kaarten – elke kaart stelt een andere krijger voor - bevatten prachtige illustraties.
De keuze van de kleuren voor vee, ijzer en Walkure zorgt soms voor verwarring. De bruine, grijze en zwarte blokjes zijn onder kunstlicht moeilijk te onderscheiden.
De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig.
Het spelmechanisme, workerplacement, lijkt niet bijster origineel. Toch voelt Rovers van de Noordzee fris en nieuw aan. Naar mijn aanvoelen zorgen een aantal kleine aanpassingen daarvoor.
Ten eerste moet je niet alleen een Viking plaatsen, je moet er ook één wegnemen. Als je een actie voor ogen hebt, kan je ze in principe altijd uitvoeren. Hoewel de volgorde, welke actie wil je eerst uitvoeren, vaak ook belangrijk is. Denk een beetje vooruit en probeer de volgende speler niet te veel te plezieren.
Als tweede aanpassing haal ik graag aan dat er 3 soorten Vikingen zijn. Elk van een eigen kleurtje voorzien. Een zwarte Viking is vooral in het dorp interessant, terwijl je een witte Viking nodig hebt om een fort aan te vallen. De grijze variant dwaalt daar ergens tussendoor. Voor bepaalde acties gelden kleurbeperkingen. Niet alleen de actie die je wilt uitvoeren is belangrijk, ook met de kleur van de Viking die je terugneemt moet je rekening houden.
Twee aanpassingen die het gekende workerplacement toch van een extra snufje zout voorzien.
Ook aan variatie is er (voorlopig) geen gebrek. Het spel bevat 76 Vikingen. Samen zijn die goed voor heel wat verschillende eigenschappen, skills en combinatiemogelijkheden. Hetzelfde kan gezegd van de scoremogelijkheden hoewel je zeker nu en dan een offertegel moet bemachtigen om aanspraak te maken op de overwinning.
Timing is eveneens een factor die voor extra kruiding zorgt. Dat geldt zowel voor het veroveren als voor het laten sterven van je bemanning (Elke Walkure in de buit, levert een sterfgeval op.) Heldhaftig sterven is zeer lucratief maar te vroeg sterven zorgt voor problemen bij latere overvallen. Trouwens, thematisch vind ik dat een voltreffer.
Ik ben fervent aanhanger van workerplacement en zijn variaties en deze variatie vind ik zeer geslaagd. Het spelmechanisme is vrij eenvoudig (misschien schat ik dit fout in) waardoor er zeer vlot gespeeld kan worden. Ik ben voor.- White Goblin Games (2019)
- Auteur: Shem Phillips
- Artwork: Mihajlo Dimitrievski
- 2-4 spelers vanaf 12 jaar
- 60 - 80 minuten
- Adviesprijs: 40€