Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu/

Mandala
https://www.bordspelmania.eu/recensenten-van-de-lage-landen-f111/topic26874.html
Pagina 1 van 1

Auteur:  Fabrice [ di 19 nov 2019, 22:36 ]
Berichttitel:  Mandala

Mandala’s tekenen in het zand, wie wordt daar nu wild van?

Spellen voor twee zijn populairder dan ooit. Een goede zaak als je het mij vraagt. Een avondje spellen spelen met vriend of vriendin is in vergelijking met een avondje samen voor de buis een stuk boeiender vind ik. Ik ben niet psychologisch geschoold, maar toch durf ik beweren dat zo’n spelavond therapeutische waarde heeft. Troubles in Paradise, ruil een avondje schermen voor spel.foto: Svatje

Mandala bevat kaarten in 6 kleuren waarvan u er zoveel mogelijk in uw 'kelk' moet verzamelen. Aan elke kleur wordt tijdens het spelen een puntenwaarde toegekend. Als u voldoende mandala’s hebt getekend, vermenigvuldigt u voor elke kleur het aantal verzamelde kaarten met de toegekende puntenwaarde. De som van die producten maakt het eindresultaat.

Om kaarten in uw 'kelk' te verzamelen moet u afgewerkte mandala’s opruimen. Elke mandala, er zijn er twee, is opgebouwd uit 3 gebieden. Twee velden, één voor elke speler en één gemeenschappelijk gebied, de berg. Als in de mandala (alle gebieden samen dus) tenminste 1 kaart van elke kleur ligt, moet u deze opruimen. Daarbij kiezen de speler om beurt alle kaarten van één kleur uit het gemeenschappelijk gebied. Het aantal kaarten in het eigen veld bepaalt wie als eerste mag kiezen. Deze kaarten worden daarna afgelegd.

Elke eerste kaart van een kleur moet u bij de rivier leggen om zo de waarde van deze kleur te bepalen. 1 punt voor de eerste kleur die u verzamelt, 2 punten voor de tweede kleur, enz…
De overige kaarten in die kleur legt u in uw 'kelk'.
In uw beurt kiest u één van drie mogelijke opties. Voeg 1 kaart toe aan een berggebied en trek tot 3 nieuwe kaarten. Leg één of meer kaarten in dezelfde kleur op een eigen veld of ruil kaarten uit uw hand met de trekstapel. Daarbij geldt dat elke kleur in een Mandala slechts 1 keer mag voorkomen!Foto: zwlaszcza

De kracht van Mandala zit in het puntensysteem en de kleurregel. Samen zorgen ze ervoor dat Mandala een stuk interessanter voor de dag komt dan u eerst zou vermoeden. Want, geef toe, de opties waaruit gekozen moet worden, zijn niet van deze aard dat u het voelt duizelen in uw hoofd. Dat is ook tijdens het spel, naar mijn aanvoelen niet het geval. Mandala serveert geen breinbrekers van jewelste maar creëert een zeer aangenaam gevoel van ‘aanvallen’ en ‘verdedigen’.
De woordkeuze lijkt misschien wat ongebruikelijk maar dat is wel degelijk het gevoel dat Mandala mij bezorgt.

Een situatie, ogenschijnlijk verloren, naar uw hand zetten aan de hand van een aantal kaartjes. Het voelt heerlijk. Kleine dilemma’s oplossen, de andere in de fout dwingen of zand in de ogen strooien en dan toeslaan, zalig.
Als de spelers een potje Mandala verstandig aanpakken, wisselen de kansen voortdurend en dat zorgt voor een zeer aangename dynamiek.

Mandala ziet er ook heel goed uit en is van uitstekende kwaliteit. De kaarten zijn vierkant wat een aantal spelers moeite bezorgt tijdens het schudden. Mij werkt het niet op de zenuwen, kaarten schudden is sowieso niet mijn specialiteit.

Mandala biedt beide spelers aan de hand van heel eenvoudige spelregels een aangename uitdaging. De geluksfactor is aanwezig maar overheerst niet. Spelbeurten wisselen elkaar snel af, de strijd is meestal spannend. Een aanrader!


  • 999 games (2019)
  • Auteur: Trevor Benjamin, Brett J. Gilbert
  • Artwork: Klemens Franz
  • 2 spelers vanaf 10 jaar
  • 20 minuten
  • Adviesprijs: 20€

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/