Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu/

Tinker Tailor
https://www.bordspelmania.eu/recensenten-van-de-lage-landen-f111/topic27247.html
Pagina 1 van 1

Auteur:  xanthie [ zo 19 jan 2020, 10:34 ]
Berichttitel:  Tinker Tailor

Jantje zag eens pruimen hangen …

Stel je voor. Op een verloren zondag heb je plotseling een ingeving. Je wil een spel ontwikkelen. En je haalt jouw inspiratie uit een kinderrijmpje. Iets wat je in jouw kinderjaren honderden keren hebt opgezegd. Belachelijk hoor ik jullie denken. Wel laat dit nu precies zijn, wat Richard Denning, de auteur van Tinker Tailor deed. Tinker Tailor is namelijk een oud welbekend Engels kinderrijmpje. Dus beste vrienden, ik daag jullie uit. Wie onder u verzint een spel bij Jantje zag eens pruimen hangen?

Afbeelding

In Tinker Tailor probeer je punten te scoren door goederen te verzamelen. Goederen in het spel zijn kaarten. Er zijn vijf soorten goederen in het spel: brood, vis, laken, wijn en edelstenen. Iedere setje van dezelfde goederen leveren punten op. Zo heb je minstens drie broden nodig om punten te scoren. Iedere edelsteenkaart levert punten op. Dus zoals je al kon vermoeden, bepaalde goederen brengen meer op dan andere. Je scoort extra punten voor ieder setje van vijf verschillende goederen die je in jouw bezit hebt (tien punten per set). Kaarten worden dubbel geteld. Dus de kaarten die je gebruikt in jouw setje van vijf verschillende goederen, tellen ook nog eens mee in de set van kaarten van hetzelfde goed. Wie op het einde van het spel de meeste punten heeft, wint Tinker Tailor.

Goed, nu we dit weten. Hoe verzamel je nu goederen?
Vooreerst wordt er een open rij gevormd met geldkaarten. Geldkaarten hebben een waarde variërend van 1 tot 5. De grootte van de rij is afhankelijk van het aantal spelers. Er worden twee geldkaarten meer opengelegd dan het aantal spelers. Bij vier spelers, zes kaarten dus.

Onder die rij wordt een nieuwe open rij gelegd met goederen, hetzelfde aantal als de rij daarboven. Beide open rijen vormen de markt. Naast de markt ligt een klein stapeltje van vier piraatkaarten. Die komen in het spel als de piraat zijn rol speelt.

Tinker Tailor kan beginnen. Zoals eerder gezegd is Tinker Tailor een kinderrijmpje. In dat kinderrijmpje worden er 17 personen opgesomd. Iedere persoon uit het gedicht heeft in het spel een rolkaart. Als de persoon in het rijmpje vernoemd wordt, mag de speler die de rolkaart van die persoon gekozen heeft, zijn beurt uitvoeren.
De rolkaarten worden in de eerste fase van een spelronde door de startspeler geschud. Hij neemt daarna een aantal van de bovenste kaarten. Dat aantal is het aantal spelers plus twee. Die kaarten worden aan de spelers doorgegeven. Beginnende bij de startspeler kiest iedere speler een rol.
De overgebleven twee kaarten op het einde van fase 1 worden afgelegd.
Daarna leest de startspeler het kinderrijmpje voor en voeren de spelers hun beurt uit in fase twee.
De actie die ze mogen doen staat op de rolkaart. Bijvoorbeeld, de Rich Man mag de geldkaart met de grootste waarde nemen. De Outlaw noemt een type goed en kiest een speler. Als die speler kaarten van dat goed in zijn bezit heeft, moet hij de Outlaw er een overhandigen. Enzovoort.

Nadat een speler zijn actie die bij zijn gekozen rol hoort, uitgevoerd heeft, mag hij goederen kopen op de markt. Ieder goed kost namelijk geld. Brood is het goedkoopst en kost slechts een geldstuk. Edelstenen kosten er vijf. De rest zit ertussen. Hiervoor heeft een speler natuurlijk geldkaarten nodig. Heeft hij door zijn vorige acties nog geen geldkaarten verzameld, dan kan hij geen goederen kopen.

Wisselgeld komt van de openliggende kaarten in de markt. Liggen die er niet dan krijgt de speler geen geld terug. Na iedere beurt van een speler wordt de markt terug aangevuld.

Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal ronden gespeeld. Bij drie spelers, twaalf ronden. Bij zes spelers slechts zes ronden. Wie op het einde van het spel de meeste punten heeft, wint.

Och ja, natuurlijk kan ik u het gedichtje niet onthouden. Hier is het.
Tinker, Tailor
Soldier, Sailor
Rich Man, Poor Man,
Begger Man, Thief
Preacher, Pirate,
Outlaw, Jailor
Old Man, Young Man,
Merchant, Witch.
Actor.

Afbeelding

Beste mensen, zoals je hierboven kon lezen, stelt het kinderrijmpje niet zoveel voor. En toch slaagde Richard Denning er in om met 17 rolkaarten en de daaraan gekoppelde acties een leuk spel te maken. In wezen is het eenvoudig. Je probeert setjes van dezelfde goederen te maken. Vanzelfsprekend wil iedereen voor de edelstenen gaan, maar die zijn dan weer heel duur. En als je niet oplet, gaat een of andere onverlaat met de duur gekochte edelstenen lopen. Van brood blijven ze meestal af. Dus goed nadenken en onthouden wat andere spelers verzamelen is de boodschap.

De dynamiek en meteen ook het onvoorspelbare van het spel zit hem natuurlijk in de diverse rollenkaarten. Hier is een beetje geluk mee gemoeid. Je weet nooit welke rollen er in een beurt kunnen gekozen worden. Bepaalde van die rollen kunnen jouw plannen serieus in de war sturen. Wie niet van pesten in een spel houdt, blijft best ver weg van Tinker Tailor.

Maar al bij al zorgt Tinker Tailor voor een half uurtje puur spelplezier. Met hoe meer spelers je bent, hoe meer rollen er in het spel komen, hoe onvoorspelbaarder het wordt. Met drie spelers heb je het gevoel dat je het spel onder controle kunt houden. Alleen maar oppassen voor die venijnige rollenkaart van de tegenspelers maar dat kunnen er maar maximaal twee zijn. Met zes spelers is het moeilijker om een goeie spelstrategie te ontwikkelen en is er veel meer kans dat je praktisch iedere spelbeurt gepest wordt door een van de anderen.

Tinker Tailor werd dus in 2019 heruitgebracht. De eerste versie dateert van een paar jaar vroeger (2015). In de tweede editie zijn er spelregels voor twee spelers toegevoegd en kreeg het spel een grafische make-over. Dankzij Andres Schneider kreeg het spel een nieuwe en verbeterde look. Een grote verbetering in vergelijking met de eerste versie. Tinker Tailor uiterst geschikt om op een leuke manier een spellenavond af te sluiten.



Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/