Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: A Fistful of Meeples
BerichtGeplaatst: vr 24 jan 2020, 00:42 
Avatar gebruiker

Berichten: 277
Woonplaats: Kortrijk
Letterlijk een handvol meeples

Mankalaspellen behoren tot de oudste spellen ter wereld. Reeds in het oude Egypte werd het spel met de steentjes gespeeld. Het principe is simpel, neem alle steentjes uit één kuiltje en verdeel ze (= zaaien) linksom of rechtsom over de andere kuiltjes. Ook in de 20ste eeuw blijft het een populair mechanisme. Dat bewijzen spellen als Five Tribes, Trajan, Finca en sinds kort A Fistful of Meeples


Foto: Falco84

Het doel van A Fistful of Meeples verrast niet, probeer zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit kan door gebouwen te verwerven of door goudstaven te bemachtigen.
Bij de start van het spel wordt een buidel gevuld met 54 blokjes, 36 goud en 18 steen. Goudstaven neem je uit de bank als je voldoende goudblokjes hebt verzameld. Gebouwen verwerven doe je door de gevraagde combinatie van goud en steen in te leveren.

Goud en steen verzamelen is van kapitaal belang. Om dit doel te bereiken moet je meeples aan het werk zetten. Tijdens je beurt kies je een locatie.waarvan je alle meeples grijpt. Verdeel ze linksom of rechtsom over de beschikbare locaties. Activeer de meeples daarna in een volgorde naar keuze. De kleur van de meeple bepaalt de actie. De actie heeft altijd betrekking op de locatie waar de meeple zich bevindt:
 • Bruin (bouwer): betaal de kosten en wordt eigenaar van het gebouw (5 punten). Als het gebouw al een eigenaar heeft – dat kan een andere speler zijn – kan deze het gebouw opwaarderen (10 punten).
 • Geel (mijnwerker): de eigenaar van het gebouw trekt 2 of 4 (opwaardering) blokjes uit de buidel.
 • Rood (dief): trek 2 blokjes uit de buidel per mijnwerker.
 • Blauw (politie): trek 2 blokjes uit de buidel per dief. Plaats de dieven in het gevang.
 • Paars (Waardin): Trek 1 blokje uit de zak per mijnwerker. Plaats de mijnwerkers daarna in het saloon.

2 locaties op het spelbord leiden tot een duel. De winnaar van het duel (dobbelsteenworp) ontvangt een aantal blokjes uit de buidel (afhankelijk van het niveau van de meeple). Gestorven meeples worden begraven.
Als je de dieven uit het gevang neemt, moet je één rood blokje (dynamiet) in de buidel stoppen. Als een speler dit blokje uit de buidel trekt, verliezen alle speler de helft van hun stenen. Als je op het eind van je beurt voldoende goudblokjes hebt, moet je deze ruilen voor een goudstaaf (10 punten).
Het spel eindigt ofwel wanneer de goudstaven uit de bank verdwenen zijn ofwel na de derde ontploffing ofwel met een vol kerkhof.


Foto: monkyky

A Fistful of Meeples ziet er leuk uit. Artwork en vormgeving creëren de nodige sfeer. Het spelbord staat – als het spel nagelnieuw is – wat in een curve. Daardoor kunnen de meeples wat schuiven. Dit verbetert door gebruik.

De spelregels zijn vrij eenvoudig. Toch gebeurt het vaak dat minder ervaren spelers de combinatie van kleur en actie nog eens moeten opzoeken. De laatste bladzijde van het spelregelboekje bevat daarvoor een handige samenvatting.
Het moderne Mankala jasje past wonderwel en zorgt ervoor dat je altijd een evenwicht moet zoeken tussen zoveel mogelijk profiteren en zo weinig mogelijk weggeven. Hoogst waarschijnlijk kan je daar tijdens je beurt een volledige analyse van maken maar als je daarin overdrijft, beperk je de spelvreugde. Is het niet voor jezelf, dan zeker voor de anderen. De wachttijden niet te lang laten oplopen is van essentieel belang.

Hoe dichter bij het speleinde, hoe groter de kans dat je cadeaus moet uitdelen. In die mate zelfs, dat jouw beslissing ook voor een andere speler doorslaggevend is. Je kent het wel, zelf niet meer kunnen winnen maar bepalen wie van de andere dat wel doet. Bij het trekken van de blokjes uit de zak is ook wat geluk gemoeid. In het heetst van de strijd zorgt dit gegarandeerd voor frustraties.

Bovengenoemde factoren zorgen ervoor dat A Fistful of Meeples niet voor iedereen is weggelegd. Als er vlot gespeeld wordt, komt de combinatie van spelmechanisme en thema het best uit de verf. Wij dragen een vlotte manier van spelen hoog in het vaandel en hebben genoten van deze titel.


 • Final Frontier Games (2019)
 • Auteur: Jonny Pac Cantin
 • Artwork: Mihajlo Dimitrievski
 • 2 -4 spelers vanaf 12 jaar
 • 30 minuten
 • Adviesprijs: 20€


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - A Fistful of Meeples  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lucky Jack en 3 gasten


Tags

+12, 2019, A Fistful of Meeples, Final Frontier Games, Jonny Pac Cantin, Mihajlo Dimitrievski, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®