Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: A Night Out
BerichtGeplaatst: ma 02 maart 2020, 13:10 
Grote Dienaar

Berichten: 144
Woonplaats: Nieuwenhove
Het ultieme drinkersspel voor de feestbeesten onder ons

Stel, je bent met een aantal vrienden samen op een zaterdagavond en je verveelt je te pletter. Waarom zouden we niet eens een drinkwedstrijd houden, stelt er iemand voor. Kunnen we eens zien wie van ons de beste drinker is. Wel, als je je niet wil beperken tot alleen maar drinken, maar er ook nog een spelelement wil aan toevoegen, dan bevelen we A Night Out aan.

Afbeelding

In A Night Out krijgt iedere speler om te beginnen naast twee geldkaarten (token cards), een “a moment of clarity” kaart vooral een alter ego in de vorm van een spelerskaart. Afhankelijk van dat alter ego moet hij drinkkaarten verzamelen. Sommigen mogen alleen maar alcoholische dranken drinken, anderen daarentegen beperken zich tot frisdranken allerhande. Wie als eerste vijf drankkaarten verzamelt die bij zijn alter ego hoort en daarnaast ook nog de juiste “going home”-kaart in zijn bezit heeft, wint A Night Out. Op voorwaarde dat hij of zij nog altijd rechtop staat en niet onderuit is gegaan aan overmatig drankgebruik.

Vooraleer het spel te starten, trekt een speler (laat ons afspreken, de meest nuchtere) een locatiekaart. Deze locatiekaart bepaalt hoe duur de drankkaarten in deze spelronde zullen betaald worden. Bepaalde actiekaarten kunnen in de loop van het spel de locatie wijzigen en dus ook de kostprijs van de drankjes.

In een spelersbeurt kan een speler één kaart nemen van een van de trekstapels, kan hij tot twee actiekaarten spelen en kan hij één drankkaart kopen of wisselen.
Er zijn twee trekstapels waar zomaar kaarten mogen van getrokken worden . Eén trekstapels bestaat uit tokenkaarten. De tokenkaarten dienen als valuta om drankkaarten te kopen. De andere trekstapel bevat de actiekaarten en de going homekaarten.
Bepaalde van die actiekaarten (die met een playbutton) moet je onmiddellijk spelen. Alsook bepaalde going homekaarten (huisje met een kruisje) leg je onmiddellijk voor je neer. Die kaarten veranderen vaak de manier waarop je thuis raakt en bemoeilijken je dus om de overwinning te behalen. De meeste kaarten neem je op de hand en je beslist zelf wanneer je deze speelt.
Sommigen van die kaarten zetten je aan om te dansen, te zingen of blad-steen-schaar te spelen. Wie dit niet wenst te doen, houdt de kaarten in de hand en speelt ze niet uit. De meeste actiekaarten zetten ook spelers aan een of meerdere slokjes van hun drankje te drinken.

In jouw beurt mag je dus ook nog één drankkaart kopen. Je trekt die van een derde stapel met alleen maar drankkaarten. Je trekt een gedekte kaart. Je weet dus niet wat je zal kopen. Je kan echter ook drie dezelfde drankkaarten inruilen voor een drankkaart van een andere speler. Wie bijvoorbeeld alleen maar alcoholische dranken mag drinken, kan drie sodakaarten wisselen voor bijvoorbeeld een whiskykaart.
Te allen tijde kan je drie shotkaarten inruilen voor twee andere kaarten van de drankstapel. Shots tellen namelijk niet als normale drankjes en kunnen dus enkel hiervoor ingezet worden.

Wie als eerste vijf correcte drankkaarten voor zich heeft liggen en de juiste goinghomekaart kan spelen, wint A Night Out.

Afbeelding

A Night Out is de eerste en voorlopige enige worp van Ferry Naus, stichter en bezieler van Ferry Nice Games. Het is een partygame en het feit dat de ontwerper 18+ als leeftijd aangeeft, betekent dat hij ervan uitgaat dat spelers ook de drinkregels respecteren. Nochtans kan je het spel perfect spelen zonder dat je je ten buiten gaat aan excessief alcoholgebruik. Maar misschien voegt het lichtjes dronken worden spelplezier toe.

En dat is volgens mij wat er aan dit spel scheelt. In principe is A Night Out een eenvoudig partyspel waar je als speler probeert om zo snel mogelijk de juiste drankkaarten te verzamelen. Geluk speelt hierin een grote rol. Hoe sneller je de juiste kaarten trekt, hoe sneller je de overwinning binnenrijft. In principe niet veel fun. Er zitten in het spel wel een aantal pestelementen om een tegenspeler tegen te houden in zijn wedloop naar de overwinning. Maar als het drinkelement nodig is om het spel leuker te maken, dan schort er iets aan het eigenlijke spel.

Het spel werd uitgegeven na een succesvolle kickstartercampagne. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom het spel enkel in het Engels beschikbaar. Ook op de website van de uitgever vind je geen Nederlandse spelregels. De spelregels zelf zijn heel beknopt, een A4’tje en zijn niet altijd even duidelijk. Ik heb ze een aantal keer moeten lezen om ze te begrijpen. Het videofilmpje op de website waar in de regels naar verwezen wordt, verduidelijkt een paar dingen.

Het gedoe met de actiekaarten waar je moet zingen, dansen of blad-steen-schaar spelen, hoeft voor mij niet. Anderen zullen dit ongetwijfeld vermakelijk vinden.

A Night Out kan met de juiste spelersgroep die in de juiste stemming zijn, ongetwijfeld leuk zijn. Voor mij bestaan er betere partyspellen.


  • A Night Out (Ferry Nice Games, 2019)
  • Auteur: Ferry Naus
  • Artwork: onbekend
  • 3-6 spelers vanaf 18 jaar
  • 45 minuten
  • https://www.ferrynicegames.nl
  • Adviesprijs: 24,99 euro


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - A Night Out  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Piet en 8 gasten


Tags

+18, 2019, A Night Out, Ferry Naus, Ferry Nice Games, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®