Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: La Stanza
BerichtGeplaatst: do 09 apr 2020, 14:34 
Avatar gebruiker

Berichten: 403
Woonplaats: Kortrijk
Herken ik daar Arno en Paul?

La Stanza is de 24ste telg uit de Quined Masterprint serie. In dit spel winnen de spelers aanzien door zich te verdiepen in kunst, religie, literatuur, ontdekkingsreizen en politiek.
Leren kan alleen van de allerbesten zoals Copernicus, Martin Luther King, Magellan en Memling. Bij de start van het spel kunt u beroep doen op minder briljante geesten als Paulus Mulino en Arnoldus Quispilianus. Met andere woorden, er is wel ruimte voor verbetering.



Foto: Quined Games

Het spelbord is opgedeeld in 6 kamers waarin telkens 3 meesters, het neusje van de zalm zeg maar, gezellig zitten keuvelen. Om bij te leren proberen de spelers de diensten van die heren (of in een heel zeldzaam geval vrouw) in te huren. Bij de start van uw beurt verplaatst u uw figuur 1 tot 4 stappen in wijzerzin doorheen de kamers. Daarbij geldt een bezoek aan een meester als 1 stap. Lege vakken worden niet meegeteld. De meester waarbij u besluit te stoppen wordt op een eigen spelerbord gelegd. U loopt dus als een gek rondjes door het huis op zoek naar briljante geesten.

Daarna kiest u 1 van drie opties.
Passen: als vanzelfsprekend niet de beste optie.
Geld inzamelen: hoeveelheid wordt bepaald door vooruitgang op het ontdekkingsspoor.
Een actie uitvoeren: daarvoor moet u ofwel aanwezig zijn in de kamer ofwel een politiek figuur (helper) in de bijhorende discipline op pad sturen. Vervolgens moet u tenminste één persoon met de overeenkomstige specialiteit inhuren of ontslaan. Op het spelerbord is plaats voor 5 actieve werkers en 5 potentiële werkers. Om een persoon in te huren, vervangt u een actieve werker door een potentiële werker. Daarna betaalt u de kost (1 tot 5 Florijnen). Als u een actieve werker van het spelerbord neemt, hebt u deze ontslagen.
De kracht van de actie wordt bepaald door het aantal ingelijfde meesters. Als u 2 dichters in dienst hebt, voert u de literaire actie met kracht 2 uit bijvoorbeeld.

Elke kamer voorziet acties van kracht 1, 2 en 3. Als uw kracht groter wordt 4, 5 of 6 produceert u zogezegd een meesterwerk wat uw score gevoelig aandikt.
Zes kamers, zes mogelijkheden:
Ontdekkingsreizen: vooruitgang (1, 2 of 3 stappen) op het ontdekkingsspoor levert een groter inkomen en puntentotaal op.
Literatuur: verzamel 1, 2 of 3 boeken en leg in uw boekenkast. Dit resulteert in extra acties en punten.
Religie: leg 1, 2 of 3 fiches bij de mogelijke disciplines. Een fiche wegnemen geldt als 1 kracht in deze discipline.
Kunst: neem een klein, middelgroot of groot kunstwerk uit de voorraad.
Politiek: neem 1, 2 of 3 helpers van het spelbord.
Inkomhal: neem een bonustegel.

Als twee kamers volledig leeg zijn, wordt op elk leeg vak een nieuwe meester gelegd. Er is een ronde voorbij. Na een aantal ronden, aantal spelers + 1, eindigt het spel met nog maximaal 3 acties per speler. Als u geen actie wenst uit te voeren, plaatst u uw figuur op het pasvak met de hoogste waarde.
De eindscore wordt bepaald door waarde van de meesterwerken, positie op het geldspoor, boeken op het spelerbord, waarde van het pasvak, waarde van de bonustegels, bonustegelmeerderheid en de waarde van de collectie kunstwerken.


Foto: Quined Games

La Stanza ziet er fantastisch uit. Vooral de doos springt in het oog. De deluxe versie bevat metalen munten en die zien er prachtig uit. Wel vind ik ze - in vergelijking met de kartonnen exemplaren - lastiger om van tafel te rapen.
De spelregels zijn vrij duidelijk uit de doeken gedaan. De symboliek op de bonustegels vind ik wat minder intuïtief. Ze zijn nogal druk, waarschijnlijk omdat het symbool om het soort bonustegel aan te duiden nogal bombastisch uitvalt.

Het spelmechanisme valt makkelijk te begrijpen. Pion verzetten, meester huren, actie uitvoeren. Staat u niet in de juiste kamer, lever dan een helper in. Op BGG zijn er wel een aantal negatieve indrukken te vinden over het contra-intuïtieve en ingewikkelde spelmechanisme. Die vind ik niet terecht.
Wel ga ik akkoord met spelers die een aantal spelregels overbodig vinden. Om een bonustegel te pakken, moet je bijvoorbeeld voldoende vooruitgang boeken in de overeenkomstige discipline. De spelregels daaromtrent staan niet in symbolen op het spelbord en moeten vaak worden opgezocht. Wij laten ze achterwege. Ik zou het fijner gevonden hebben indien de bonustegels niet aan een discipline waren verbonden wat trouwens ook de symboliek ten goede zou komen.
Ook het gedoe met de geldschietertegel is een slag in het water. Als u geld neemt, schuift deze tegel – die op het arbeidersspoor ligt - één veld naar rechts. Na 5 keer schuift deze daardoor van het spelbord. U moet de gelschieter dan draaien wat 5 strafpunten oplevert. Omdat ik het nog nooit heb zien gebeuren dat een speler meer dan 3 keer de geldactie uitvoert, mist dit mechanisme zijn doel.

Tijdens het spelen moet u vooral het beste halen uit wat in het aanbod ligt. Het spreekt voor zich dat u acties met kracht 2 en 3 moet nastreven en dat u bij voorkeur 2 meesterwerken uit de mouwen schud. Het plangedeelte zit hem vooral in het hoog houden van de mogelijkheden en ervoor zorgen dat u de juiste helpers bij de hand hebt.
Om een actie uit te voeren moet u een persoon in de desbetreffende discipline huren. Ook al biedt uw arbeidersspoor voldoende perspectief. Thematisch legt dat moeilijk uit. Zeker als u daarbij moet vertellen dat een persoon ontslaan, wel ok is. Waarom die laatste een expert-regel is, begrijp ik niet.

Acties uitvoeren kost geld. De meest linkse persoon vervangen kost 5 Florijnen, de meest rechtse 1. Logisch dat vooral de links gelegen velden populair zijn.
La Stanza biedt verschillende mogelijkheden waarvan ik vind dat ze in evenwicht zijn. De spelbeurten volgen elkaar snel op en de spelers moeten voortdurende verandering van het spelbord en daarmee de mogelijkheden aankunnen. Een spel met 4 verloopt chaotischer dan een spel met twee.
Ik vind La Stanza een geslaagd bordspel, zeker als tweespeler.
Dit neemt niet weg dat de kostprijs naar mijn mening buiten proportie is.


Iets voor feministen: als u in La Stanza een briljante vrouw wilt aanwerven kunt u kiezen tussen Plautilla Nelli of euh Plautilla Nelli. (U start met Maria Nobelli maar hoogst waarschijnlijk wordt deze dame snel ontslagen.)

  • La Stanza (2019)
  • Auteur: Nuno Bizarro en Paulo Soledade
  • Artwork: Luka Arh, Loïc Billieau, Sébastien Caiveau, José van den Helder, Kevin Hill, Konstantin Vohwinkel
  • 2 -4spelers vanaf 10 jaar
  • 90 minuten
  • Adviesprijs: 90€


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - La Stanza  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Tags

+10, 2019, José van den Helder, Kevin Hill, Konstantin Vohwinkel, La Stanza, Loïc Billieau, Luka Arh, Masterprint serie, Nuno Bizarro, Paulo Soledade, Quined Games, Sébastien Caiveau, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®