Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Similo
BerichtGeplaatst: wo 24 jun 2020, 20:09 
Avatar gebruiker

Berichten: 277
Woonplaats: Kortrijk
Gelijk

Similo komt van het Latijnse similis wat gelijk of gelijkend betekent. Een prima gekozen titel want het spelmechanisme is volledig geënt op het al dan niet ‘gelijk’ zijn.


Foto: Jan 28

Similo bevat 30 kaarten met illustraties van personen/figuren. Deze stapel wordt geschud. De tipgever legt 12 kaarten op tafel nadat hij de bovenste kaart in het geheim heeft bekeken. Dit is de doelkaart. De andere kaarten vormen een trekstapel. Daarvan neemt de tipgever de bovenste kaarten op handen.

De andere spelers proberen in 5 rondes te achterhalen welke de doelkaart is. Het spreekt voor zich dat gissen en missen hier niet aan de orde is.
De tipgever start elke ronde door 1 handkaart open op tafel te leggen. Legt hij deze kaart rechtop, dan heeft ze ‘iets’ wat gelijk is met de doelkaart. Legt hij de kaart dwars, dan heeft ze geen gelijkenis met de doelkaart.
De andere spelers overleggen aan de hand van deze tip welke kaart volgens hen niet de doelkaart kan zijn. Deze kaart leggen ze af.
De tipgever vult zijn hand aan en start de volgende ronde met het leggen van een tweede kaart waarna de andere spelers 2 kaarten moeten afleggen. In ronde 3 worden 3 kaarten afgelegd en in ronde 4, je raadt het al, 4. Na de 5de ronde moet de doelkaart aangeduid worden.
De spelers winnen het spel als de doelkaart gevonden wordt en verliezen onmiddellijk als de doelkaart gekozen wordt om af te leggen.


Foto: MrOoko The Great

De 30 kaarten van Similo vallen echt op. Ik vind ze prachtig.Het doosje is gemaakt van stevig karton. In het doosje is ook plaats voor 3 kaarten met spelregels en 2 kaarten met wat reclame. 35 kaarten in een doosje dus.

Als u tijdens het spelen wat duiding geeft, moet u vooraf geen woorden verspillen aan speluitleg. Zo eenvoudig is Similo. Eén keer spelen neemt maximaal 10’ in beslag waardoor meer dan één speler eens in de huid van tipgever kan kruipen.
Het spelmechanisme is gekend en lijkt me een vereenvoudigde versie van Unusual Suspects, de gelijkenis is zo sterk dat ik vermoedde dat ook de auteur gelijk zou zijn maar dat is niet het geval.

Elke kaart heeft aan de zijkant een regeltje tekst ter verduidelijking. ‘Mangiafuoco’ komt met de tekst ‘uit: De avonturen van Pinokkio, Carlo Collodi, 1883'. Egyptische Koningin, de laatste heerser van het Ptolemeïsche rijk (69 v. Chr.-30 v.Chr.) staat te lezen bij 'Cleopatra' bijvoorbeeld. Spelend leren, heet dat dan.
Jammer dat de tekst de opdracht soms wel heel makkelijk maakt. Als ‘Mangiafuoco’ de doelkaart is en je legt 'Pinokkio' en 'De vos en de kat', beiden ook uit de avonturen van Pinokkio als tip rechtop kan je niet echt van een uitdaging spreken.

Daar spelen de auteurs slim op in door het maken van verschillende versies. Similo Sprookjes en Similo Historie zijn reeds verkrijgbaar, het hoeft echter geen betoog dat uitbreiding van de familie op komst is.
Als je die verschillende versies combineert, leg je bijvoorbeeld 12 kaarten uit Sprookjes open op tafel en gebruik je kaarten uit Historie om tips te geven. Dat verhoogt de uitdaging en voorkomt vanzelfsprekendheden. Bovendien bieden 60 kaarten veel meer afwisseling dan 30 en dat is echt wel nodig om te vermijden dat steeds dezelfde associaties worden gemaakt.

Similo speelt ontzettend vlot en was een instant hit bij onze kinderen. Als familiespel komt het ook prima uit de verf, dat is zeker zo als je snel eventjes een gezinsmoment wilt organiseren.
Veelspelers zullen er snel op uitgekeken zijn en meer plezier beleven aan Unusual Suspects of Codenames, vermoed ik, en doen wat prijs-kwaliteit betreft een betere zaak. Dit laatste is natuurlijk voor discussie vatbaar. Als je elke kaart in Similo als kunstwerkje beschouwt, is 10€ voor 30 kaarten peanuts.


  • Similo (2020)
  • Auteur: Martino Chiacchiera, Hjalmar Hach, Pierluca Zizzi
  • Artwork: Xavier Gueniffey Durin
  • 2 -7 spelers vanaf 8 jaar
  • 10 minuten
  • Adviesprijs: 10,95€


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Similo  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Tags

+8, 2020, 999 Games, Hjalmar Hach, Martino Chiacchiera, Pierluca Zizzi, Similo: Historie, Similo: Sprookjes, Xavier Gueniffey Durin, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®