Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu/

Pharaon
https://www.bordspelmania.eu/recensenten-van-de-lage-landen-f111/topic28465.html
Pagina 1 van 1

Auteur:  xanthie [ vr 21 aug 2020, 13:53 ]
Berichttitel:  Pharaon

Grijp uw kans en word de nieuwe farao!

Iedereen heeft dromen. En iedereen heeft ooit al eens gefantaseerd over wat als? Wat als mijn vader koning van Engeland zou zijn bijvoorbeeld. Wel, ik droomde er altijd van om de zoon van een Tempelier te zijn. Vooral in mijn kindertijd zag ik dat zeker zitten. Blijkt echter dat die mannen eigenlijk celibatair moesten zijn. Daar ging mijn droom. Maar goed, zoon van een farao is een goed alternatief. De warmte en het vele zand in de woestijn nemen we er met plezier bij. Pharaon geeft ons de kans om die droom te verwezenlijken. Laten we er aan beginnen!



Pharaon vraagt enige voorbereiding om het spel op te zetten. Het spelbord (de Tafel der Goden) bestaat uit een vijftal puzzelstukken die in het midden bij elkaar gehouden worden door een actierad. Het is een beetje zoeken om alles in elkaar te laten passen maar met enige handigheid lukt dit wel. Je moet er vooral voor zorgen dat het actierad vlot kan ronddraaien.

Naast de Tafel der Goden komt een ander spelbordje (de Piramide van de Tijd). Hier wordt bijgehouden in welke spelronde we ons bevinden, alsook wie al gepast heeft.
Onder de Piramide van de Tijd worden er afhankelijk van het aantal spelers een aantal vaastegels opengelegd. Deze vaastegels zullen iedere ronde de spelers van nieuwe hulpbrontegels (nodig om acties te kunnen uitvoeren) voorzien.

De Tafel der Goden wordt voorzien van offergavetegels, de nodige handwerk- en edelkaarten. De spelers zetten hun houten markers in hun gekozen kleur op de juiste locaties. Vooraleer we kunnen starten, trekt iedere speler twee edelkaarten. Een legt hij open voor zich neer, de andere gaat naar de aflegstapel. In de spelregels is er een beginnermodus voorzien. Wie het spel nog niet kan, neemt best een van de voorgestelde edelkaarten uit de beginnermodus.
Daarnaast krijgt iedere speler ook hulpbronnen. Hij doet dit door een van de openliggende vaastegels te nemen. Hulpbronnen zijn er in vijf kleuren. Afhankelijk van de actie die je wil kiezen, heb je een bepaalde kleur nodig. Tot slot krijgt iedere speler twee zilverfiches. Die zilverfiches kan je als joker inzetten ter vervanging van iedere hulpbron. Handig als je geen hulpbron van de benodigde kleur hebt.

Voila, we zijn klaar om een spelletje Pharaon te spelen.

Bedoeling van Pharaon is om op het einde van het spel de meeste prestigepunten te behalen. Wie de meeste prestigepunten heeft, heeft de goden het meest gunstig gestemd en wint Pharaon.

Als je aan de beurt bent, heb je als speler de keuze tussen de actie van één gebied uitvoeren of passen. Als alle spelers gepast hebben, eindigt de lopende ronde en wordt de volgende ronde klaargezet. Er zijn in totaal vijf rondes.
Als je een actie wil uitvoeren in een gebied, moet je eerst de toegangskosten voor dat gebied betalen. Dit doe je door de juiste hulpbron op het actierad te leggen. Opgepast, afhankelijk van het aantal spelers kan een actie in een gebied slechts een beperkt aantal keer gekozen worden. Eens alle vakjes voor een gebied op het actierad zijn ingenomen door de juiste hulpbron, kan je die actie niet meer kiezen. Bij het begin van iedere nieuwe ronde wordt het actierad één stap gedraaid in de richting die wordt aangegeven door de richtingsaanwijzer. De richtingsaanwijzer wordt bij het begin van het spel op een bepaalde zijde gelegd (met de wijzers van de klok of tegen de wijzers van de klok).
Dit betekent dat in een volgende ronde een andere hulpbron zal gebruikt moeten worden om toegang tot dit gebied te krijgen.

Eens je de toegangskosten betaald hebt, moet je nu eerst de actiekosten van het gebied betalen om de actie te kunnen uitvoeren. Je krijgt wel korting. Je mag de hulpbron die je betaald hebt als toegangskost, nog eens gebruiken om de actiekost te vergoeden. Op voorwaarde natuurlijk dat de kleur van die hulpbron ook in de actiekost aanwezig is. Je betaalt bijvoorbeeld een blauwe hulpbron als toegangskost en de actiekost is een blauwe en een groene hulpbron, dan betaal je als actiekost enkel nog de groene hulpbron.

Goed, die Egyptenaren laten zich dus goed vergoeden vooraleer je effectief een actie kan uitvoeren en hopelijk prestigepunten kan scoren.

Je kan kiezen uit vijf gebieden, dus vijf mogelijk acties. In het offergavegebied verkrijg je offergavetegels. Dit kunnen prestigepunten zijn, extra hulpbronnen of jokers om in bepaalde gebieden te gebruiken als toegangs- of actiekost. Afhankelijk van hoeveel je betaalt, mag je twee of drie offergavetegels nemen. Niet gebruikte offergavetegels zijn sowieso een prestigepunt waard op het einde van het spel.

In het edelgebied (duur om de actie te mogen doen) kies je een edelkaart. Edelkaarten zorgen naast prestigepunten ook voor vaardigheden die je in het spel eenmalig, eenmaal per ronde of altijd kan inzetten. Sommigen edelkaarten zijn heel handig, anderen iets minder. Dus goed kiezen is hier de boodschap.

In het Nijlgebied zijn er inkomsten (lees hulpbronnen) te verkrijgen. Daarnaast mag je met jouw speelsteen ook vooruitgaan op een van de vijf sporen. Wie ver genoeg vordert op die sporen scoort prestigepunten op het einde van het spel.

In het handwerkgebied kies je één handwerker. Handwerkers zorgen voor extra hulpbronnen en leveren ook prestigepunten op.

Tot slot is er nog het grafkamergebied. Hier scoor je prestigepunten. Iedere keer als je deze actie kiest, mag je jouw houten blokje een stapje verder zetten in de grafkamer. De eerste stap levert vijf prestigepunten op als je daar zou staan bij het einde van het spel. Ieder volgende stap levert meer prestigepunten op. Als je alle kamers in de grafkamer doorloopt scoor je 60 punten. Dat kan zeker tellen.

Als alle hulpbronnen opgebruikt zijn, en je dus geen acties meer kan of wil kiezen, dan pas je. De eerste speler die past, verplaatst zijn marker op de Piramide van de Tijd naar de eerste rij. Hij wordt de nieuwe startspeler en scoort vanaf nu (tot iedere speler gepast heeft) een hulpbron als hij terug aan de beurt komt. Daarnaast kiest hij ook een van de openliggende vaastegels en neemt de daarop afgebeelde hulpbronnen. De volgende speler die past, plaatst zijn marker op de volgende rij van de Piramide van de Tijd en neemt ook een vaastegel. De laatste speler die past, neemt de laatste vaastegel en verplaatst zijn marker naar de volgende ronde.

De eerste speler die twee edelen voor zich heeft liggen en reeds drie kamers ver is in de grafkamer wordt de nieuwe farao. Dit betekent dat hij een tegel krijgt die 7 prestigepunten waard zijn. De speler die in de laatste ronde het eerst past, wordt zogezegd de nieuwe startspeler. Er volgt wel geen nieuwe ronde meer maar de startspelertegel is op het einde van het spel drie punten waard.

Wanneer we vijf ronden hebben gespeeld, volgt de eindtelling. Er zijn namelijk nog prestigepunten te verdienen als je aan de eisen van de goden hebt voldaan. Ieder gebied wordt afgebakend door zuilen. Op die zuilen staan goden afgebeeld. Links en rechts van elke god staat een voorwaarde waaraan je moet voldoen om extra prestigepunten te scoren. Iedere god heeft twee voorwaarden. Je scoort pas punten als beide voorwaarden voldaan zijn. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is bijvoorbeeld twee edelkaarten in jouw bezit hebben. Opgepast, ieder spelelement die je gebruikt om een voorwaarde van een god te vervullen, mag je slechts eenmaal gebruiken. Voorbeeld God 1 eist twee edelkaarten, God 2 die een beetje verder staat doet dit ook. Als je aan beide voorwaarden wil voldoen, heb je vier edelkaarten in totaal nodig.

Wie na de eindtelling de meeste prestigepunten heeft verzameld, wint Pharaon. Voila, meer moet dat niet zijn.


Als je de bovenstaande uitleg leest, zou je denken dat Pharaon nogal ingewikkeld in elkaar steekt. Niets is minder waar. Het opzetten neemt wat tijd in beslag, de uitleg van het spel idem. Maar eigenlijk zit alles logisch in elkaar en eens je speelt heb je die logica snel door. Enkel de edelkaarten (vooral de vaardigheden) vragen tijdens het spel nog wat bijkomende uitleg. Maar iedere edelkaart wordt goed uitgelegd in de spelregels.

Goed, Pharaon is zo’n typisch spel waar veel wegen naar de overwinning leiden. Om de plannen te verwezenlijken is goed management van de hulpbronnen noodzakelijk. Afhankelijk van die hulpbronnen zal je iedere ronde opnieuw moeten beslissen welke acties je zal uitvoeren. Vaak word je, zeker bij vijf spelers, nog eens gedwarsboomd door de medespelers die net voor jouw neus een bepaald gebied afsluiten. Een goed gekozen edelkaart kan er dan nog voor zorgen dat je alsnog die actie kan uitvoeren. Die nood is er minder bij drie of vier spelers.

Met andere woorden: Pharaon speelt anders afhankelijk van het aantal spelers, maar blijft even leuk. Pharaon speelt vlot. Een spelersbeurt hoeft niet lang te duren en zelfs met vijf spelers ben je snel weer aan de beurt. Ook de spelronden volgen elkaar snel op.

Mits een kleine aanpassing aan de regels is Pharaon ook perfect speelbaar met twee. Er zijn ook speciale regels voor een soloversie. Ik ben een gezelschapsspeler en speel zelden of nooit een soloversie van een spel. Maar nu heb ik me toch laten verleiden om de soloversie uit te proberen.

Is Pharaon vernieuwend hoor ik u vragen? Wel, moet dat? Pharaon voegt verschillende elementen (actierad, workerplacement, veel scoremogelijkheden, …) uit andere spellen samen tot een aangenaam geheel. Het thema is er wel een beetje opgekleefd. Maar dat stoort me absoluut niet. Mits een beetje verbeelding van mijnentwege had het spel zich evengoed in de Middeleeuwen tijdens de kruistochten kunnen afspelen (Tempelier, weet je nog).

Ik heb me geen enkele keer verveeld toen ik Pharaon speelde. Zelfs niet in de soloversie. Wat moet een mens nog meer hebben!



Auteur:  Erwin [ wo 26 aug 2020, 21:13 ]
Berichttitel:  Re: Pharaon

Ik heb net de Nederlandstalige tekst achterop de doos gelezen. Bedroevend slechte kwaliteit. Als ik die tekst als potentiële koper in de winkel had gelezen, had ik het spel teruggezet.

Wat is er toch mis met de Belgische uitgevers en distributeurs? Die lijken al jaren niet in staat om behoorlijke vertalingen te verzorgen.

Ik ga nu met tegenzin aan de slag met de spelregels. Jammer.

Auteur:  maxitaxi777 [ wo 26 aug 2020, 21:52 ]
Berichttitel:  Re: Pharaon

Erwin schreef:
Ik heb net de Nederlandstalige tekst achterop de doos gelezen. Bedroevend slechte kwaliteit. Als ik die tekst als potentiële koper in de winkel had gelezen, had ik het spel teruggezet.

Wat is er toch mis met de Belgische uitgevers en distributeurs? Die lijken al jaren niet in staat om behoorlijke vertalingen te verzorgen.

Ik ga nu met tegenzin aan de slag met de spelregels. Jammer.

Dit baart me zorgen, bijv over “its a wonderful world”. Ik sta op het punt die aan te schaffen maar is het kopen van de “Nederlandse” editie van Geronimo Games dan wel een goed idee? Heb je die toevallig Erwin, en kun je daar iets over zeggen?

Auteur:  Erwin [ wo 26 aug 2020, 21:54 ]
Berichttitel:  Re: Pharaon

maxitaxi777 schreef:
Erwin schreef:
Ik heb net de Nederlandstalige tekst achterop de doos gelezen. Bedroevend slechte kwaliteit. Als ik die tekst als potentiële koper in de winkel had gelezen, had ik het spel teruggezet.

Wat is er toch mis met de Belgische uitgevers en distributeurs? Die lijken al jaren niet in staat om behoorlijke vertalingen te verzorgen.

Ik ga nu met tegenzin aan de slag met de spelregels. Jammer.

Dit baart me zorgen, bijv over “its a wonderful world”. Ik sta op het punt die aan te schaffen maar is het kopen van de “Nederlandse” editie van Geronimo Games dan wel een goed idee? Heb je die toevallig Erwin, en kun je daar iets over zeggen?


Die regels zijn prettig leesbaar. Heb ze net doorgeakkerd.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/