Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Alice's Garden
BerichtGeplaatst: za 03 okt 2020, 11:29 
Avatar gebruiker

Berichten: 293
Woonplaats: Kortrijk
Happy Meeple Games brengt Alice's Garden

Alice’s Garden neemt ons mee naar de tuinen van Koningin ‘DE KOP ERAF’. Iets waarover u zich geen kopzorgen moet maken als u het hoofd koel houdt. Ontwerp een tuin naar de wensen van de Koningin en u mag uw hoofd houden.Foto: Pieter Demeulenaere

De bouw van een tuin start met een degelijk grondplan: een spelerbordje dat bestaat uit 8 x 8 velden. Een marmeren pad (schaakbord patroon) bedekt de 2 centrale kolommen.
Centraal op tafel liggen 5 zakjes met bouwtegels. Elke tegel bedekt 4 velden. Het zakje verklapt de vorm van de tegel maar niet de inhoud. Op een tegel staat een mix van paddenstoelen, rozen, bomen, tuinmannen en/of schaakstukken.

De startspeler trekt per speler een tegel uit het zakje van zijn keuze. Deze worden open op tafel gelegd en vormen samen met één tegel uit de vorige ronde het aanbod. Elke speler kiest één tegel uit het aanbod en legt deze op zijn grondplan.

Misschien houdt u wel van chaos, maar de koningin heeft een raar kantje, ‘DE KOP ERAF’, weet u nog. Houd uw hoofd erbij en probeer zo goed mogelijk aan de eisen van dit barbaars schepsel te voldoen.
Paddenstoelen mag u zowaar overal neerpoten. Als u er minstens twee in een kolom plaatst, wordt u beloond met 8 punten.
Schaakstukken moeten bij voorkeur op het marmeren pad geplaatst worden. Dat levert 5 punten per juist gezet schaakstuk op.
Rozen zijn waardevoller als ze bij elkaar in prachtige rozenvelden staan. 1/4/9/16/25 punten voor 1/2/3/4/5 aangrenzende rozen.
Bomen bieden schaduw daar houdt de koningin wel van. Toch moet u uitkijken dat de tuin niet tot bos verheven wordt. Bomen moeten daarom ver uit elkaar gezet worden. Per rij bepaalt de afstand tussen twee bomen de score.
Tuinmannen slaan al graag een praatje. Leg ze bij elkaar en u wordt beloond met een bonustegel. Bonustegels zijn slechts 1 veld groot en worden voor het bepalen van de score in de tuin gelegd.

Overdaad schaadt en ook wie te weinig ambitie heeft loopt tegen de lamp. Lege gebieden en een overschot aan bonustegels verminderen de score met 5 punten.
Het spel eindigt na de ronde waarin een speler niet in staat is om een tegel uit de voorraad in zijn tuin te passen. De scores worden bepaald. De winnaar promoveert tot Eerste Hovenier van de Koningin, voor de anderen geldt: ‘DE KOP ERAF’Foto: Lifestyle Boardgames

Alice’s Garden ziet er leuk en schattig uit vind ik. De cover op de speldoos is prachtig. De zakjes ogen mooi, de tegels zijn eerder klein maar net groot genoeg. De spelregels zijn eenvoudig en duidelijk opgesteld. De speluitleg neemt amper een kleine 5’ in beslag.
Het spel speelt vlot en hoewel het mechanisme niet nieuw is, voelt het toch fris aan. De keuzes die u moet maken lijken beperkt, maar ook dat valt heel goed mee. Het komt er op neer dat u vaak moet kiezen tussen de optimale plaats om punten te scoren en de optimale plaats om verder te kunnen bouwen. Als u gaten creëert waartussen weinig vormen passen, zou u wel eens eerder het hoofd kunnen verliezen dan gedacht.
Bovendien moet rekening gehouden worden met de andere spelers. Probeer te achterhalen welke vorm zij zullen kiezen en speel daar op in. Flexibiliteit is ook nodig. Elke tegel biedt nieuwe mogelijkheden.

Het aanleggen van de tuin eindigt voor elke speler in dezelfde ronde. Het kan interessant zijn om een vorm te kiezen waardoor het spel eindigt maar dat is zeker niet de regel. Soms kunt u door het kiezen van een vorm die net wel past voor een andere speler, die speler nog wat punten afsnoepen. Bijvoorbeeld als hij met deze tegel twee rozenperkjes moet verbinden, of een extra boom in een rij plaatst of het marmeren pad moet bedekken.

Alice’s Garden doet u niet duizelen van mogelijkheden en het thema komt niet echt uit de verf maar het spel staat als een huis. De kinderen zijn er gek op en ook doorgewinterde spelers vinden ontspanning en plezier in een potje tuinaanleg.

Happy Meeple Games wil toespitsen op vlot spelende spellen met voldoende diepgang. Alices’ Garden past perfect in dat concept. Dat deze titel binnenkort in het Nederlands wordt uitgegeven maakt me blij. Russisch is niet mijn sterkste taal en ik vermoed dat ik niet alleen ben.
Knap spelletje, aanrader.


  • Happy Meeple Games (2020)
  • Auteur: Ikhwan Kwon
  • Artwork: NA
  • 1-4 spelers vanaf 8 jaar
  • 30 minuten
  • Adviesprijs: 22€


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Alice's Garden  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Tags

+8, 2020, Alice's Garden, Happy Meeple Games, Ikhwan Kwon[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®