Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Honeycombs
BerichtGeplaatst: do 15 apr 2021, 12:09 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 299
Woonplaats: Nieuwenhove
Puzzelen met honingraten

Eén van de wonderen der natuur is een honingraat. Ongelooflijk, hoe zo’n bijtje erin slaagt om een dergelijk architecturaal huzarenstukje voor elkaar te brengen. Ik weet het, sommige imkers geven links of rechts een voorzet. Maar ook zonder die hulp van buitenaf, slagen de werkbijen er ook wel in om de klus te klaren. Wil je zelf voelen wat het is, om een mooi ogende honingraat te bouwen, wel speel dan Honeycombs.

Afbeelding

Honeycombs bestaat uit 52 zeshoekige tegels. Elke tegel bevat zes symbolen. Er zijn geen twee gelijke tegels in het spel aanwezig. Dus iedere tegel is uniek. Met deze 52 tegels kan je drie verschillende spellen spelen.

De basis van alle drie de spelvarianten is gelijk. Je legt de tegels bij elkaar aan door twee gelijke symbolen met elkaar te verbinden. Hoe meer connecties hoe meer punten. Een tegel mag niet aangelegd worden als de symbolen niet overeenstemmen Een symbool, de bij (hoe kan het ook anders), is een joker en matcht met alle andere symbolen.

De werkbijvariant speel je met 2 tot 4 spelers (of 2 tot 4 teams van elk twee spelers). Iedere speler (of team) neemt evenveel tegels. Bij 2 spelers krijgt iedereen 26 tegels, bij 3 spelers 17 en bij 4 spelers 13 tegels. De tegels leg je omgedraaid voor jou en als een speler “speel” roept draaien alle spelers de tegels om en proberen ze zoveel mogelijk hun speelstenen honingraatgewijs aan te leggen door dezelfde symbolen te matchen. Het is een race. Dus de eerste speler die alle speelstenen heeft kunnen plaatsen, roept “honingraat (honeycombs in het Engels). De ronde wordt meteen beëindigd.
Iedere speler controleert de honingraat van de speler rechts van hem. Verkeerd aangelegde tegels worden verwijderd. Daarnaast mag de gelegde honingraat slechts één tegel bevatten die maar één connectie heeft. Zijn er meerdere éénverbindingtegels dan worden die uit de honingraat verwijderd.

Als er een fout zit in de honingraat van de speler die de ronde beëindigde, wordt het spel hervat tot iemand een foutvrije honingraat heeft gemaakt.

Iedere connectie levert 1 punt op. Als je een tegel volledig (alle zes de zijden) kunt aansluiten, krijg je vijf punten extra voor die tegel. Iedere niet gebruikte tegel is een negatief punt. Wie na 3 ronden de meeste punten heeft, wint de werkbijvariant van Honeycombs.

Een tweede variant van Honeycombs is dat de spelers één gemeenschappelijke honingraat maken. Er wordt één tegel, de begintegel, uit de zak getrokken en op tafel gelegd. Iedere speler (2 – 4) of team neemt drie tegels uit de zak. Met de klok mee legt iedere speler één van zijn tegels aan de honigraat aan. Ieder matchend symbool levert één punt op. Bepaalde tegels bevatten in het midden een speciaal symbool die de speler dubbele punten, een extra beurt, extra jokersymbolen of het stelen van de beurt van een andere speler oplevert. Als de speler een tegel aangelegd heeft, vult hij zijn hand weer aan tot drie tegels. Als alle 52 tegels aangelegd zijn, stopt het spel. De speler met meeste punten wint.

De laatste variant, de honingraatpuzzel, is een coöperatieve variant. Je probeert met zijn allen een zo mooi mogelijke honingraat te maken, met zoveel connecties als mogelijk met de stenen. Vanzelfsprekend kan je deze variant ook helemaal alleen spelen. Zoals uit de naam van deze variant al blijkt, is dit meer een puzzel dan een spel.

Afbeelding

Tucker’s heeft iets met bijen. Na Hive is dit hun tweede legspelletje met bijen in de hoofdrol. Ook nu zorgde Tucker’s voor een bijzonder mooie en stevige uitgave van dit vermakelijk legspelletje. De tegels zijn van uitstekende kwaliteit en bevatten duidelijke en kleurrijke symbolen. Het spel zelf legt heel vlot uit en speelt heel snel. De eerste twee varianten zijn beide bijzonder leuk.
De tweede variant, de gemeenschappelijke honingraat, zorgt voor meer interactie tussen de spelers en bevat de nodige pestelementen.
De werkbijvariant zorgt door de afweging tussen lang nadenken om zoveel mogelijk matchende verbindingen te kunnen maken met één tegel of zo snel mogelijk een volledige honingraat te maken om te verhinderen dat de andere spelers veel punten scoren voor de nodige spanning.

Ik genoot evengoed van beide varianten. De laatste variant, de puzzel, kon ons minder bekoren, maar is een goed alternatief als soloversie voor het spel.

Je kan dit spel tot 8 spelers spelen, maar dan moet je wel teams maken van twee spelers. Zeker in de werkbijvariant is dit niet zo opportuun. Daarom lijkt het me beter om het aantal spelers tot vier te beperken.

Kortom, Honeycombs, een vermakelijk tussendoortje.


  • Honeycombs (Tucker’s Fun Factory, heruitgave 2020)
  • Auteur: Dave Clarke
  • Artwork: Holly en Dave Clarke
  • 1-8 spelers vanaf 6 jaar
  • 15 à 30 minuten
  • https://www.tuckersfunfactory.nl
  • Adviesprijs: 24,99 euro


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Honeycombs  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Tags

+6, 2020, Dave Clarke, Holly Clarke, Honeycombs, Tucker’s Fun Factory, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®