Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Mariposas
BerichtGeplaatst: di 29 dec 2020, 17:52 
Avatar gebruiker

Berichten: 310
Woonplaats: Kortrijk
Mariposa is Spaans en betekent vlinder, een spel over vlinders dus.

Elizabeth Hargrave is u allen bekend van het fantastische Wingspan. Daarmee legde ze de lat erg hoog. Een juk dat op haar schouders weegt. Heel wat spelers leggen nu voor haar de lat op datzelfde niveau. Ik kan nu al verklappen dat Hargrave met Mariposas onder die lat duikt. Dat is ook niet zo abnormaal, meer dan 90.000 spellen halen het niveau van Wingspan niet. Dat betekent echter niet dat dit allemaal wegwerpmateriaal is!


Foto: Rene Raps

De velden van het spelbord tonen bloemen of steden. Op elke stad wordt gedekt een bonusfiche gelegd. Gedurende drie seizoenen fladderen vlinders van de ene naar de andere bloem. Daarbij proberen ze zo goed mogelijk aan de grillen van het seizoen te voldoen. Onderweg ontstaan nieuwe vlinders waarvan de jongsten aan het eind van het spel de thuisbasis terug moeten bereiken.

Elke speler start het spel met 1 vlinder in Michoacàn. Deze wordt aan de hand van bewegingskaartjes het land ingestuurd. Om de beurt leggen de spelers 1 bewegingskaart open voor zich neer en verplaatsen ze 1 of meer vlinders.

Een vlinder kan na zijn beweging landen op een bloemenveld of een stad. Een bloemenveld levert een bloemenfiche op, een stad een bonus.
Als een vlinder landt op een veld naast een rups, kan die zich voortplanten. Dit kost afhankelijk van de generatie 2 tot 5 bloemenfiches.

Aan de hand van de bonusfiches kunnen 3 verschillende sets levenscycluskaarten verzameld worden. Een volledige set levert een extra voordeel op.
Seizoenskaarten bepalen de doelen voor het huidige seizoen. Meestal kunnen extra punten gescoord worden als de vlinders bepaalde velden bereiken. Na elke seizoen worden deze punten op het scorespoor gezet.

Op het eind van de lente sterven alle generatie 1 vlinders, op het eind van de zomer de generatie 2 vlinders. Ter compensatie krijgt elke speler bij de start van de zomer gratis 1 generatie 2 vlinder en bij de start van de herfst 1 generatie 3 vlinder.

Tijdens de lente worden 4 bewegingskaarten gespeeld, in de zomer 5 en tijdens de herfst 6. Daarna eindigt het spel. De spelers scoren punten voor het aantal generatie 4 vlinders die naar Michoacàn zijn teruggekeerd. Daarbij komt 1punt per levenscycluskaart en eventueel extra punten voor volledige sets.


Foto: Todd Rowland

[i]Mariposas oogt eenvoudig mooi. De spelregels lezen wat moeizaam. Nochtans is dit geen ingewikkeld spel. Tijdens het spelen valt alles in zijn plooi.

Mariposas biedt 3 manieren om punten te scoren: voldoen aan de seizoenskaarten, met generatie 4 vlinders Michoacàn bereiken en levenscycluskaarten verzamelen. Deze 3 doelen met 15 bewegingskaarten bereiken, is onbegonnen werk. U moet keuzes maken en die zullen waarschijnlijk afhangen van de bewegingskaarten die u op handen hebt. Wat dat betreft vind ik twee handkaarten te weinig.

De levenscycluskaarten zijn vooral interessant als u een set kunt verzamelen. De bonusfiches liggen omgekeerd waardoor u vooral moet rekenen op correct giswerk. Dat vind ik jammer. Inspanningen leveren om tot in het uiterste Noorden te vliegen is sneu als de bonusfiches daar weinig tot niks opleveren. Bij 4 spelers kunt u het geluk hebben dat andere spelers bijdragen aan het ontdekken van de bonussen. Dat is meteen ook de enige vorm van interactie.

Hoe verder de vlinders wegfladderen van Michoacàn, hoe groter de concentratie bonusfiches. Daartegenover staat dat u dan zo goed als zeker het retourticket inruilt voor een enkele reis.
In het Zuiden blijven parkeren wordt aan de hand van seizoenskaarten ontmoedigd.
De drie seizoenskaarten schrijven als het ware het scenario dat u moet volgen. En dat scenario zorgt er natuurlijk voor dat de vlinders steeds verder van de thuisbasis uitzwermen.
Op die manier ontstaat een leuk race-achtig spel waarbij u tussenin zoveel mogelijk punten probeert te scoren en in het achterhoofd houdt dat zoveel mogelijk vlinders succesvol moeten terugkeren.

Een aantal spelers oppert dat dit spel nooit een kans gekregen zou hebben zonder het succes van Wingspan. Dat Mariposas gedragen wordt op de vleugels van Wingspan staat buiten discussie. Kunnen we dat iemand kwalijk nemen?

Wie Wingspan 2.0 verwacht zal ontgoocheld zijn. Mariposas is naar mijn mening geen materiaal voor veelspelers. Ik mis mogelijkheden en vind de geluksfactor te hoog. Mariposas echter afdoen als een veredeld ‘Mens erger je niet’ of ‘Monopoly’ doet afbreuk aan de waarheid.
Mariposas is een prima familiespel waarbij het thema mooi verweven is met het spelconcept. Ik speel dit liefst met 2 of 3 spelers en met open bonusfiches.

  • White Goblin Games (2020)
  • Auteurs: Elizabeth Hargrave
  • Artwork: Indi Maverick, Matt Paquette
  • 2-5 spelers vanaf 12 jaar
  • 60 minuten
  • Adviesprijs: €40


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Mariposas  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

+12, 2020, Elisabeth Hargrave, Indi Maverick, Mariposas, Matt Paquette, White Goblin Games, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®