Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Keep Exploring GamesDe BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.3 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Cloudy Kingdom
BerichtGeplaatst: vr 08 sep 2023, 16:45 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 294
Woonplaats: Nieuwenhove
Sjakie en de bonenstaak!

Stel je voor. Woon je met jouw familie ergens in de wolken. Ik zeg wel, stel je voor. Dus geen wenkbrauwengefrons. Ga nu maar gewoon mee in het verhaal. Dus je woont met jouw familie in de wolken. Och ja, je bent ook nog eens van adel. (Stel je voor). Jouw familie beschikt daar in die wolken over maar liefst vier kastelen. Hoe ga je nu in de wolken van het ene kasteel naar het andere kasteel, hoor ik je denken? Simpel toch, via een bonenstaak. Zijn er dan zomaar bonenstaken in de wolken, hoor ik je vragen? Natuurlijk niet. Je moet die dingen laten groeien. Enige probleem is dat de andere families (ja hoor, er wonen nog families in de wolken) dat niet zo tof vinden als je probeert jouw kastelen met bonenstaken te verbinden en zij dus (die andere families) wel enige moeite zullen doen om dat te verhinderen. Hoe dan ook, de familie die er als eerste in slaagt om twee van zijn vier kastelen met bonenstaken te verbinden, wordt de koning van Cloudy Kingdom. Klaar om een poging te ondernemen?

Afbeelding

Cloudy Kingdom is een kaartspelletje en bevat 16 kasteelkaarten (vier per speler), 16 dubbelzijdige magiekaarten en 74 routekaarten.
De voorbereiding is heel eenvoudig. Afhankelijk van het aantal spelers wordt er een vierkant gemaakt met 12 of 16 kastelen. De kastelen van dezelfde familie mogen hierbij horizontaal of verticaal niet recht tegenover elkaar gelegd worden. Ze mogen ook niet aangrenzend zijn in de hoeken van het vierkant.

Elke speler kiest een familie (lees kleur van kastelen) en kijkt waar zijn kastelen in het raster liggen.

Iedere speler krijgt daarna dezelfde drie magiekaarten. Er wordt aangeraden om bij het eerste potje gebruik te maken van Hakken, Inspiratie en Brandend Kruispunt.
Alle routekaarten worden geschud om een trekstapel te vormen. Elke speler neemt één routekaart op de hand. Er wordt een startspeler gekozen en huppakee, we zijn klaar om Cloudy Kingdom te spelen.

De spelers spelen met de klok mee. Om beurt leggen ze de routekaart in hun hand in het raster. Ze kunnen ook beslissen om de routekaart af te leggen en een magiekaart te spelen in de plaats. Beurt klaar, nieuwe routekaart nemen van de trekstapel en wachten tot het terug jouw beurt is.

Nu nog de aanlegregels in de vingers krijgen en we kunnen eraan beginnen. Een routekaart moet altijd aansluiten aan een kasteelkaart of een al eerder gelegde routekaart. Je kan routekaarten dus niet zomaar willekeurig in het raster leggen. Routekaarten moeten altijd met de korte zijde aan elkaar gelegd worden. Als je een routekaart aan een kasteelkaart legt, dan moet de routekaart met de korte zijde aan de lange zijde van de kasteelkaart worden geplaatst.

Je mag een routekaart boven een andere routekaarten spelen. Meer zelfs, je zal dit moeten doen om het spel te winnen. Dit doe je altijd haaks op elkaar. Er kunnen onbeperkt routekaarten haaks op elkaar gespeeld worden. Routekaarten mag je roteren, ze hebben geen vaste oriëntatie.

In plaats van een routekaart zijn er ook magiekaarten in het spel. Er zijn in totaal acht verschillende magiekaarten. Bij het begin van het spel kiezen alle spelers dezelfde drie magiekaarten. Er kan afgesproken worden welke magiekaarten worden gebruikt.

Magiekaarten bieden een leuke twist in het spel. Ze verwijderen eerder gespeelde routekaarten (Hakken) of blokkeren permanent een toegang (Brandend Kruispunt) enz.

We spelen verder tot een speler er in slaagt om twee tegenover elkaar liggende kastelen van één familie (horizontaal of verticaal) verbonden zijn. Die speler wint Cloudy Kingdom. Opgepast, het kan ook gebeuren dat een andere speler in zijn beurt een verbinding maakt voor jouw kastelen. Dom van die speler natuurlijk, maar leuk voor jou. Want dan win je.
Let wel, je kunt niet winnen in een beurt waarin je een magiekaart speelt. Je wint pas als in de volgende beurt de route nog altijd doorlopend is.

Afbeelding
Copyright Florian M

Cloudy Kingdom is nummer zeven in de reeks Jolly Club Games, een reeks van intussen tien kaartspelletjes. Jolly Dutch probeert sinds 2022 om de twee maanden een nieuw kaartspel in deze reeks uit te geven. Ik speelde uit die reeks enkel Unbeetable uit 2022. Unbeetable vind ik best geinig en aan te raden. Ook Cloudy Kingdom is leuk. Regels zijn eenvoudig en duidelijk. Alleen het correct leggen van de kaarten vereist enige vaardigheid. In ons eerste potje gingen we grondig in de fout door de kaarten afwisselend horizontaal en verticaal in een T-vorm te leggen en niet in een +-vorm. Eens je dit doorhebt, speelt Cloudy Kingdom best vlot.

Sommige magiekaarten zijn best sterk. Bijvoorbeeld, Brandend Kruispunt kan ervoor zorgen dat een speler tijdens het spel volledig geblokkeerd raakt. Als twee spelers afspreken kunnen ze alle twee de routes van een andere speler blokkeren. Wat die speler dan nog de rest van het spel moet doen, mag Joost weten.

We spreken dan ook intern af als we met het Brandend Kruispunt spelen dat je slechts een route van een speler mag blokkeren.

We hebben Cloudy Kingdom met alle mogelijke spelersaantallen gespeeld (2, 3 of 4). Ik vond hem het leukst met twee. Met meer spelers speelt toeval een te grote rol en kan je minder het spel sturen. Zo won ik twee keer een potje omdat andere spelers in hun beurt onbewust mijn kastelen verbonden (vooral bij 4 spelers komt dit vaker voor). Met twee spelers is dit minder vanzelfsprekend.

Hoe dan ook, een leuk tussendoortje, maar ook niets meer.
Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Cloudy Kingdom
BerichtGeplaatst: vr 08 sep 2023, 21:30 
Grote Dienaar
Avatar gebruiker

Berichten: 109
Woonplaats: De Bilt
Leuke review, dank!

Kleine verbetering: met het Brandend Kruispunt kan je juist niemand blokkeren. Het is een kruispunt wat permanent de route alle vier de kanten door laat lopen en door het kampvuur op het kruispunt zou elke bonenstaak of wolk die er op gespeeld wordt verbranden (thematisch :wink: ). Deze kaart is 'vriendelijk' voor alle spelers, daarom is dit een van de kaarten die wij aanraden in de eerste potjes te gebruiken.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Cloudy Kingdom
BerichtGeplaatst: vr 08 sep 2023, 22:29 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 294
Woonplaats: Nieuwenhove
Dit was dus onduidelijk voor ons. Door het brandend vuur dachten we dat er geen doorgang mogelijk was aan die kruispunten. Nu is het duidelijk.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
3 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Cloudy Kingdom  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Tags

+8, 2023, Cloudy Kingdom, Joeri Hessels, Jolly Dutch, Kris Lauwen, Wouter Moons, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®