Red de Wereld!Ongelooflijk maar waar. De Azteken worden aangevallen. En niet zomaar door de minsten. Neen ze worden aangevallen door vliegende schotels. Hoe verzinnen ze het? Er zit niets anders op dan de Azteken ter hulp te snellen en zodoende de wereld van de ondergang te behoeden. Dus niet gedraald. Wees paraat. Red de wereld. Speel Space Aztecs.
Space Aztecs bevat spelmateriaal in twee talen, Nederlands en Frans. Vanzelfsprekend gebruiken wij enkel de Nederlandstalige kaarten. 72 om precies te zijn. Acht codex-kaarten en vier sets kaarten: een set dorpelingen en dieren, een set krijgers, een set oversten en een set GTVBVS Speciale Agenten. Iedere set bestaat uit tien Azteekkaarten (de oversten, de krijgers, enz), drie Tempelkaarten en drie Vliegende Schotelkaarten. Daarnaast bevinden er zich nog acht plaatstegels, één zonnewijzerbord en één houten startspelerfiche in het kleine doosje.
De spelregels zitten er tweemaal (Nederlands en Frans) in.
Vooraleer je kan beginnen, moet je eerst het startdeck samenstellen afhankelijk van het aantal spelers Bij 5 of 6 spelers speel je met alle kaarten. Bij 2 tot 4 spelers speel je slechts met drie sets. Je verwijdert bij het begin van het spel willekeurig één van de sets (bijvoorbeeld de set krijgers).
Je vormt met de kaarten (de 8 codex kaarten inclusief) acht gedekte stapels. Iedere stapel bevat negen kaarten (5 of 6 spelers) of zeven kaarten (2 tot 4 spelers). Je legt bovenop iedere stapel één van de acht plaatstegels en dit met de afbeelding naar boven. Je legt daarna de acht stapels in een cirkel rondom het zonnewijzerbord. De symbolen van de plaatstegels komen overeen met de symbolen op het zonnewijzerbord.
De speler met de meest kleurrijke outfit is de startspeler. Te beginnen met de startspeler en daarna met de wijzers van de klok mee neemt iedere speler een stapel kaarten. Iedere speler kiest uit de genomen kaarten één kaart en legt die kaart gedekt voor zich neer. Daarna worden de stapels terug op hun plaats gelegd.
Iedere kaart bevat een unieke tijdsaanduiding (bijvoorbeeld: 11:45 of 15:30 of 00:15). De speler met de vroegste tijdsaanduiding neemt de startspelerfiche en legt zijn kaart open voor zich neer. Het eventuele effect van de kaart wordt toegepast. Met de klok mee leggen vervolgens alle andere spelers om beurt hun kaart open voor zich neer en passen het eventuele effect toe.
Als iedere speler zijn gekozen kaart gespeeld heeft, begint een nieuwe ronde.
Het spel eindigt als er in twee van de stapels geen kaarten meer over zijn of als er zeven (2 tot 4 spelers) of negen (5 of 6 spelers) Vliegende Schotels gespeeld zijn. Op dat moment is het einde van de wereld aangebroken. De lopende ronde wordt nog uitgespeeld en de spelers tellen hun punten. Eerst worden de bonuspunten geteld op de Codexkaarten, daarna de overwinningspunten op de Azteekkaarten en tot slot de punten van de aanvallen door de Vliegende Schotels. De speler met de meeste punten wint Space Aztecs.
Tof hoor ik u denken. Wat we ook doen, de wereld komt sowieso aan zijn einde. Yep.
En hoe scoren die kaarten nu punten. Wel draai de spelregels om en daar vind je de uitleg van de verschillende kaarten en hun effecten alsook hoe ze punten scoren.
De Azteekkaarten stellen verschillende personages voor in het spel. Elke gespeelde Azteekkaart levert punten op. De te winnen punten staan op iedere kaart. De kleur van de kaarten (roze, geel, blauw of groen) geven aan bij welke set de kaarten horen.
In de roze set leveren dorpelingen individueel drie punten op, dieren twee punten. Daarnaast verliest de speler met de minste dorpelingen- en dierenkaarten vijf punten. Bij een gelijkspel verliezen alle gelijkspelende spelers vijf punten.
In de blauwe set scoren aliens één punt en aristocraten vijf punten. Een priester(es) levert tien punten op als er ook een alien te offeren is. Leg hiervoor een alienkaart onder een priester(es). De alien levert dan geen punten meer op. Iedere priester(es) kan slechts aan één alien gekoppeld worden.
In de gele set levert de krijgsheer zes punten op. De andere krijgers (jaguar, adelaar of schedel) leveren punten op afhankelijk van het aantal krijgers in jouw bezit. Eén adelaarskrijger is twee punten waard, twee van die mannen scoren tien punten. Heb je alle drie de adelaarskrijger gerekruteerd dan krijg je twintig punten. Het aantal overwinningspunten is voor elk type krijger anders.
In de groene set leveren archivarissen één of twee punten op. Je krijgt bonuspunten (drie of vijf) als de archivaris aan het einde van het spel onder een tempel ligt. De (zeer) speciale agenten leveren één punt op maar hebben ook een permanente kracht. Als een speler beschikt over een (zeer) speciale agent die hij niet onder een tempel gelegd heeft, dan mag elke gespeelde Azteekkaart onder een Tempelkaart van dezelfde kleur worden gelegd.
Tempelkaarten beschermen Azteekkaarten tegen aanvallen van Vliegende Schotels. Als je een Tempelkaart speelt mag je alle eerder gespeelde kaarten van die kleur onder de Tempelkaart leggen. Als je daarna nog een Azteekkaart van die kleur speelt, mag je die niet onder een eerder gespeelde Tempelkaart leggen. Tenzij je beschikt over een (zeer) speciaal agent (zie hierboven).
Codexkaarten leveren de punten op die op de kaarten staan. Bijvoorbeeld, twee punten voor elke bewoonde tempel of vijf punten als je minstens één kaart van elke kleur hebt. Zelf gespeelde Vliegende Schotelkaarten en de onderliggende Azteekkaarten tellen nooit mee bij de puntentelling van de Codexkaarten.
Tot slot hebben we nog de Vliegende Schotelkaarten. Met een Vliegende Schotelkaart val je Azteekkaarten aan van de andere spelers. Als een speler een Vliegende Schotelkaart speelt, dan moeten de andere spelers één Azteekkaart afleggen die niet onder een tempel ligt én die dezelfde kleur heeft als de Vliegende Schotelkaart. Heeft een speler meerdere Azteekkaarten van die kleur, dan mag de speler die de Vliegende Schotelkaart speelde, kiezen welke Azteekkaart afgelegd moet worden.
Iedere kaart die onder een Vliegende Schotelkaart ligt, levert één punt op het einde van het spel.
Copyright LumberjacksSpace Aztecs in kinderlijk eenvoudig. Je neemt een stapel met kaarten, je kiest er één uit en legt die open voor je neer. Heeft de kaart een effect, dan voer je het effect uit. Je probeert setjes van bepaalde kaarten te verzamelen (om meer punten te scoren), je beveiligt jouw kaarten tegen aanvallen van buitenaf of je valt zelf andere spelers aan. Zie daar, Space Aztecs.
Niets bijzonders of vernieuwend hoor ik u denken. Klopt maar toch vind ik Space Aztecs om nu eens een ander woord te gebruiken reteleuk. Space Aztecs legt snel uit, speelt snel, er zit voldoende interactie in om andere spelers te dwarsbomen en geluk (je bent altijd afhankelijk natuurlijk van de kaarten die aanwezig zijn in de gekozen stapel) kan je afdwingen door de juiste keuzes te maken en door goed te herinneren welke kaarten in welke stapel zitten (yep, memoryskills zijn zeer nuttig). Wat moet een spelletje nog meer hebben?
Nadeel als je met minder dan vijf spelers bent, is dat één set kaarten (en dus één manier om punten te scoren) niet meedoet. Je kan dit willekeurig bepalen of weloverwogen kiezen. Het spelplezier is ook grotendeels afhankelijk van de interactie tussen de spelers. Niets zo leuk om Vliegende Schotels op de andere spelers af te sturen. Hoe meer spelers hoe meer interactie. Het spel is dan ook ideaal voor vijf of zes spelers. Minder leuk, heb ik zelf vastgesteld, met twee of drie.
De spelregels zijn vrij duidelijk. Toch waren er tijdens het spelen een aantal vragen die opdoken. Bijvoorbeeld, mag je een Alien ten allen tijde onder een priester(es) schuiven? Of moet die Alien al aanwezig zijn als je de priester(es) speelt? Bij een tempelkaart is het duidelijk. Alleen de aanwezige kaarten in de kleur van de tempel schuif je onder de tempel. Goed, als je echter de spelregels nog eens goed leest, blijkt dat je Aliens op het einde van het spel offert en dus pas dan onder een priester(es) schuift. Vraag opgelost.
Dus al bij al, Space Aztecs is een goed en leuk familiespel. Expertpelers zullen zich ongetwijfeld sneller vervelen en zich mateloos ergeren aan de Vliegende Schotelkaarten.
Och ja, voor alle duidelijkheid, wat je ook doet in Space Aztecs, de wereld kan je blijkbaar niet redden. Goed, het zij zo.