Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Ticket to Ride: Berlijn
BerichtGeplaatst: ma 29 jan 2024, 19:36 
Beheerder
Avatar gebruiker

Berichten: 2936
Woonplaats: Deerlijk
Tram en metro in Berlijn

Terwijl zowat de hele spellenwereld bezig is aan de legacy versie van Ticket to Ride, leg ik nog wel eens een klassieke TTR op tafel. Berlijn hoort bij de kleintjes, maar het speelt even goed als de grote edities.Ticket to Ride: Berlijn is het vijfde spel in de reeks Ticket to Ride: Cities. Net als bij de voorgangers werd er een kleine spelregelwijziging ingebouwd en is de speelduur behoorlijk kort.
In Berlijn rijden we met twee verschillende types rijtuigen: de S-Bahn (tram) rijdt bovengronds, de U-bahn (metro) rijdt ondergronds. Elke speler heeft treinstellen in beide types (11 trams en 5 metro’s).
De spelregels verlopen volledig zoals in het gewone spel, maar er is een verschil in het claimen van bovengrondse en ondergrondse routes. Om een tramroute in te nemen, loopt alles zoals gekend. Wanneer je een metrolijn wil claimen, leg je een aantal kaarten af in de kleur zoals aangegeven op het spelbord. Je plaats maar één wagon op de lijn.
Het speleinde wordt ingezet op het moment dat een speler geen of nog één wagon over heeft (tram of metro). Er wordt dan nog één ronde gespeeld.
De puntentelling voor de tramlijnen is zoals gekend. Bij de metro geldt een iets andere telling: je krijgt 1, 3 of 5 punten voor verbindingen waar je 1, 2 of 3 kaarten gespeeld hebt.


Ticket to Ride: Berlijn brengt alles wat je er van verwacht. Het spelletje is kort, biedt voldoende diepgang en is weer net wat anders dan de andere TTR-titels die we eerder speelden.
De basis van het spel is niet verrassend of moeilijk. De doorsnee ervaren speler zal nauwelijks de tijd nemen om de spelregels volledig door te nemen. Want alles is herkenbaar. Het is echter wel de moeite om toch aandachtig de spelregels te bekijken want je ziet algauw dat er verschillende soorten wagonnetjes in de doos zitten. Daar zit dus de afwijking van het gewone spel.
Het afwisselen van de lijnen maakt deze stadsversie van TTR interessant. Je kan onmogelijk helemaal loosgaan met alleen de trams of alleen de metro’s, want alle wagons die je hebt moeten geplaatst geraken op lijnen. Het is meteen ook de reden waarom we het spel net iets steviger vonden dan de andere stedenversies. Je moet al eens overwegen wat je gaat doen en niet zomaar vlot wat lijnen invullen. Zeker als je extra tickets genomen hebt, moet je goed overwegen hoe je een bestemming alsnog kan bereiken: met de tram of met de metro.
Over de vormgeving moet er weinig gezegd worden. Die ligt geheel in lijn van het gewone grafische werk en alles is weer prima verzorgd. Wel leuk om te vermelden: de jokers in dit spel zijn fietsen. Toch fijn dat dit basis transportmiddel als een joker gezien wordt.
Van de stedenedities van Ticket to Ride die ik speelde, is deze in mijn ogen net wat beter dan de andere (ik speelde New York en London). De extra regel is er niet bij gesleurd of erop geplakt. Het gaat om een heel realistische invulling van het Berlijnse openbaar vervoer. Meer van dat, graag (of ik moet toch maar eens een TTR Legacy kopen…)  • Ticket to Ride: Berlijn (Days of Wonder, 2023)
  • Alan R. Moon
  • 2 – 4 spelers vanaf 8 jaar
  • 15 minuten
  • https://www.daysofwonder.com/nl/
  • Adviesprijs: €24

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Ticket to Ride: Berlijn  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

2023, Days of Wonder, Ticket to Ride: Berlijn, Ticket to Ride: Berlin, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®