Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Château
BerichtGeplaatst: ma 29 jan 2024, 21:25 
Beheerder
Avatar gebruiker

Berichten: 2936
Woonplaats: Deerlijk
Ontwerp kastelen alsof ze voor jezelf zijn…

We hebben er allemaal wel eens van gedroomd om kasteelheer te zijn. Stel je voor: je woont in een prachtig kasteel, hebt massa’s personeel en je houdt grote bals waarop jouw vrienden langskomen in prachtige kostuums en jurken. Het blijft wellicht een droom.
Maar in Château krijgen we wel de kans om als architect een kasteel te ontwerpen. Dat is al heel wat.
Elke speler kiest bij aanvang van het spel een kasteel. Daarop zien we een bovenaanzicht van het kasteel dat gebouwd zal worden en nog een overzicht van de figuren die gebruikt zullen worden. Het grondplan is verdeeld in vierkantjes. Enkele van die hokjes hebben een symbooltje. Aan de ommezijde zien we het kasteel in al zijn glorie.
Voor het spel begint, mag iedereen een vorm van vijf vakjes aankruisen op het kasteel van de buur.
De spelregels van Château zijn heel eenvoudig. Een speler rolt de twee dobbelstenen en alle spelers markeren het resultaat van die beide dobbelstenen op hun kasteel.
Wanneer een dobbelsteen een katapult toont, mag iedereen een hokje inkleuren bij de buur. Dat probeer je zo slecht mogelijk te plaatsen, natuurlijk. De katapulten worden eerst afgewerkt.
Vervolgens worden de gewone dobbelstenen afgewerkt. Als er een 2 of 3 gegooid wordt, vink je gewoon 2 of 3 veldjes af in de vorm die aangegeven is. Bij 4 of 5 kies je een vorm waarin de veldjes afgekruist worden. Elk van deze vormen mag je maar één keer gebruiken in het spel.
Bij een kroontje mag je een symbool kiezen. Alle hokjes met dit symbool mogen afgevinkt worden.
De speler die als eerste het hele kasteel gevuld heeft, wint het spel.Tucker’s Fun heeft de voorbije jaren enkele fijne kleine spelletjes van moses.de in een Nederlandstalige editie uitgebracht. Denk vooral aan Calavera. Die spelletjes werden altijd mooi uitgegeven in een ladendoosje. Ik was wat verrast toen ik zag dat het doosje van Château net zo was, zonder dat het deze keer gaat om een vertaling. Een vlot dobbeltussendoortje in een mooi doosje: ik was benieuwd.
Château is wat je er van mag verwachten: amusement met eenvoudige regels voor een kwartiertje speelplezier.
Het principe dat er centraal gedobbeld wordt waarna iedereen de worp invult op het eigen kasteel, zijn we al een tijdje gewoon geraakt bij R&W-spellen. Dat werkt goed, want je bent de hele tijd betrokken bij het spel.
De interactie komt een beetje aan bod met de katapult. Als die gedobbeld wordt, komt het er op aan om een kruisje te plaatsen dat zoveel mogelijk in de weg staat voor mogelijke latere vormen die de speler aan beurt moet aankruisen.
En dan is het zo goed mogelijk hokjes afvinken bij jezelf om als eerste jouw kasteel af te werken. Fijn.
Je leest het: ik ben enthousiast. Chäteau is een mooie en plezante R&W van eigen bodem.
Is alles dan perfect? Neen. De kaarten met de kastelen zijn lekker groot. Helaas is de plattegrond op die kaart te klein. Er was ruim voldoende plaats om die kastelen een stuk groter op de kaart te plaatsen. Nu is het soms wat gefriemel op te weinig plaats. Maar een kniesoor die daar op let.
En nog een vraagtekentje: we speelden nog niet alle kastelen die in het doosje zitten. Geen idee of die allemaal even sterk zullen zijn (want alle kaarten zijn uniek). Dat moeten we nog testen.

Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Château  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

+7, 2023, Chateau, Château, Martin van Rossum, Tucker's Fun Factory, Tuckers Fun Factory, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®