Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 01 apr 2024, 13:55 
Grote Dienaar
Avatar gebruiker

Berichten: 136
Woonplaats: Bavikhove/West-Vlaanderen
Heeft wie Qwixx in de kast staan heeft, nog Sixto nodig? Ja en neen. De twee spellen lijken wel enigszins op elkaar, maar zijn ook weer voldoende verschillend om een ander soort speler mee aan de tafel te krijgen. Steffen Benndorf is de auteur van Qwixx en voor Sixto werkte zijn zoon Florian mee.

Sixto ziet er aantrekkelijk uit: leuke cover, zes kleurige dobbelstenen (paars, blauw, groen, geel, oranje en rood) en zes verschillende scoreblaadjes die dubbelzijdig bedrukt zijn, zodat je uiteindelijk twaalf verschillende scoreformulieren krijgt.
In Sixto dobbelt de actieve speler maximum twee keer; als je herdobbelt moet je alles meenemen in je nieuwe worp: je mag geen dobbelstenen opzij leggen. Als de actieve speler na de eerste worp oordeelt dat de dobbelstenen de juiste waarde tonen (of na de tweede worp uiteraard) dan mogen alle spelers op zoek gaan naar de cijfers op hun scoreblad. Wie bekend is met Qwixx zal ongetwijfeld het spelmechanisme herkennen dat alle cijfers die voor het aangekruiste cijfer staan, in een latere fase niet meer aangekruist mogen worden.


foto: White Goblin Games


Het scoreblad zelf is opgedeeld in twee zones: voor de breuklijn staan er negen vakjes om aan te kruisen, erna drie. Die drie vakjes mogen slechts gevuld worden als er voor de breuklijn minimum vier vakjes aangekruist werden. Het gebied na de breuklijn wordt het doelgebied genoemd. Dat doelgebied is ook bepalend voor het einde van het spel. Als een speler twee getallen in een of ander doelgebied aangekruist heeft, dan gaat de dobbelsteen in die kleur uit het spel. Het spel is afgelopen als er drie dobbelstenen uit het spel gehaald zijn.
Wie echter het laatste vakje van het doelgebied aankruist als eerste vakje in dat doelgebied, zorgt er niet voor dat de dobbelsteen uit het spel gaat, maar zorgt ervoor dat hijzelf geen kruisjes meer mag plaatsen in deze rij.
Wie geen cijfers wil of kan aankruisen, krijgt geen strafpunten of zo. Aankruisen van cijfers is niet verplicht, niet voor de actieve speler, noch voor de andere spelers. Het zorgt er uiteraard wel voor dat je mogelijk minder punten scoort.
De puntentelling is bijzonder. Er wordt zowel horizontaal als verticaal geteld. Wie nul of twee kruisjes in een rij of kolom aankruiste, verdient nul punten. Wie slechts één kruisje plaatste, wordt beloond met vijf strafpunten. Meer kruisjes betekent meer punten. De speler met de meeste punten wint het spel.
Je kunt het spel ook solo spelen. Het spel eindigt dan nadat er twee dobbelstenen uit het spel genomen werden in plaats van drie. Als solospeler probeer je steeds je eigen score te verbeteren.


foto: Bart51


Sixto is een eenvoudig dobbelspel. Sommigen zullen hiervoor hun neus ophalen en argumenteren dat het te simpel, niet vernieuwend genoeg is of te veel lijkt op Qwixx.
Ik hou echter wel van dit kleine dobbelspelletje. Het ziet er aantrekkelijk uit, speelt snel en vlot, heeft niet veel uitleg nodig, is ideaal om spelers aan tafel te krijgen (ook niet veel-spelers)…
Je kunt het spel ook tactischer spelen dan op het eerste zicht lijkt. Veel spelers zullen proberen om een zo hoog mogelijke score te behalen en zullen niet veel vakjes willen overslaan. Wil jij echter het spel vlug beëindigen, dan spring je heel snel enkele vakken vooruit en haal je snel dobbelstenen uit het spel, waardoor de frustratie bij je medespelers groeit, omdat zij nog helemaal niet veel kruisjes plaatsten in die rij van die kleur.
Wie een diep strategisch spel verwacht, blijft hier beter van weg. Van alle dobbelspellen uiteraard. De geluksfactor is hoog, maar mij stoort dat niet. Het is een dobbelspel en daar kun je dat verwachten. Veel sturen en beïnvloeden kan niet, maar mij maakt dat hier ook niet uit. Ik vind het een aangenaam spelletje dat ik vaak bovenhaal als er snel een spel op tafel moet komen of als we nog vlug iets willen spelen na een stevige klepper.


  • White Goblin Games (2024)
  • Spelontwerp: Steffen en Florian Benndorf
  • Grafisch ontwerp: Christian Opperer
  • 1 - 6 spelers vanaf 8 jaar
  • 15 minuten
  • Adviesprijs: € 12,95


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - SIXTO - Vlot dobbelen met zes kleurige dobbelstenen  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

+8, 2024, Christian Opperer, Florian Benndorf, Sixto, Steffen Benndorf, White Goblin Games, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®