Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Parijs De Lichtstad
BerichtGeplaatst: ma 09 nov 2020, 09:49 
Avatar gebruiker

Berichten: 298
Woonplaats: Kortrijk
De strijd om het licht, maar dan niet bij planten!

Parijs De lichtstad is een tweespeler waarin de spelers hun gebouwen zo goed mogelijk in het licht willen plaatsen. Het moet de spelers terug brengen naar 1889. Parijs, toen al de lichtstad, overdonderde de hele wereld met haar openbare elektrische verlichtingsnetwerk.Foto: 999 Games

Parijs wordt in twee fasen gespeeld. Elke fase biedt twee keuzes. In fase 1 legt u ofwel een tegel ofwel neemt u een gebouw uit de voorraad. In een tweede fase plaatst u één van uw gebouwen op het spelbord of voert u een actie uit.

FASE 1

Op het spelbord is plaats voor 16 tegels. Elke speler heeft er 8. Elke tegel is opgebouwd uit 4 vakjes. Zo’n vakje toont keien in de eigen kleur, keien in de kleur van de tegenspeler, keien in een neutrale kleur of een straatlantaarn. Als u een tegel legt, legt u deze op een vrije plaats op het spelbord.
Als u geen tegel legt, kiest u één van de twaalf beschikbare gebouwen uit de voorraad. Deze gebouwen bezetten 3 tot 6 velden en hebben verschillende vormen. In fase twee worden ze op keien van de eigen of neutrale kleur gelegd.
Fase 1 eindigt als de laatste tegel op het spelbord is gelegd.

FASE 2

Leg één van de gekozen gebouwen op het spelbord. Een gebouw mag uitsluitend keien in de eigen of neutrale kleur bedekken. Straatlantaarns mogen niet worden bedekt.
Rond het spelbord liggen 8 actiekaarten. Elke actiekaart kan één keer geactiveerd worden. Als u geen gebouw plaatst, mag u een beschikbare actie uitvoeren. De acties vergroten in de meeste gevallen de scoremogelijkheden.

Het spel eindigt als geen van beide spelers nog acties kan uitvoeren.
Spelers krijgen punten voor verlichte gebouwen (aantal vakjes gebouw x aantal aangrenzende lantaarns), voor de grootste groep aaneensluitende gebouwen (1 punt per vakje) en eventueel voor actiekaarten. Niet geplaatste gebouwen verminderen de score met 3 punten.Foto: 999 Games

Parijs ziet er heel leuk uit. De tegels en gebouwen zijn van prima kwaliteit, de spelregels zijn vlot leesbaar. De acties zijn aangeduid op ansichtkaarten. Dat is leuk gevonden, maar mist duidelijkheid. Op de ansichtkaarten staat wel welk gebouw of figuur u mag inzetten, slechts de helft daarvan bevat ook een verduidelijking wat betreft de actie. Schilder 2 punten per lantaarn, danseres 1 punt per veld, plantentuin ook op neutrale tegels, lamp niet,…het moet al eens worden opgezocht.

Als de spelregels gekend zijn, speelt Prijs ontzettend vlot. In beide fasen wordt u gedwongen om te kiezen en zitten de spelers elkaar in de nek. In fase 1 is er strijd om de goede gebouwen en mag u tegelijkertijd het plaatsen van tegels niet uit het oog verliezen. In fase 2 wilt u natuurlijk zo snel mogelijk uw gebouwen plaatsen. Hoewel, sommige acties zijn zo lucratief dat u misschien daarvoor kiest.

Meestal bevat het spelbord na de eerste fase één interessant gebied met neutrale velden. De startspeler is hier in het voordeel. Toch ervaar ik dat niet als een probleem omdat de verschillende acties het evenwicht herstellen. Tot op vandaag is er in onze potjes geen duidelijk voordeel voor de startspeler. De scores liggen – met uitzondering van de eerste keer – altijd dicht bij elkaar.

Parijs is een vlot, leuk en prima spel voor twee. De adviesprijs, 15€, is bovendien belachelijk laag. Ik zie geen reden waarom u deze niet in huis zou halen. Sterk aanbevolen!


NOOT: Vanaf 8 jaar, zoals op de doos staat vermeld, vind ik wat jong.

  • 999 Games (2020)
  • Auteur: Jose Antonio Abascal Acebo
  • Artwork: Oriol Hernandez
  • 2 spelers vanaf 8 jaar
  • 30 minuten
  • Adviesprijs: 15€


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Parijs De Lichtstad  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Tags

+8, 2020, 999 Games, Jose Antonio Abascal Acebo, Oriol, Parijs: de lichtstad[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®