Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2706 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Amyitis
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2007
Uitgever: QWG Games
Link uitgever: http://www.qwggames.nl
Auteur: Cyril Demaegd
Illustrator: Arnaud Demaegd
7.5
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 75 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
25 Reacties
Beschrijving Kennisbank
590 V Chr. De koning van Babylon, Nebukadnezar trouwt met de mooie Amyitis. Haar schoonheid is groot maar dit verbleekt als ze een tijdje in Baylon is. Ze mist het groene landschap van haar geboorteland. De koning laat "de Hangende Tuinen" van Babylon aanleggen om Amyitis te plezieren. De spelers moeten voor de koning aan het werk. Wie is er aan het einde van het spel de beste bouwmeester? Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bordspel
Recensie: Spellengek
Recensie: Spelmagazijn
Recensie: Spellenclub13
Samenvatting: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Amyitis

Bastiaan_Nox

2

884

do 08 sep 2011, 00:46

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten HBG - Amyitis

HuskyBoardGaming

0

283

za 14 dec 2013, 15:42

HuskyBoardGaming

Geen ongelezen berichten Spel! het blad van Ducosim

henk.rolleman

2

1626

wo 17 sep 2008, 12:48

Boes

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Amyitis - Reacties (25)
Geplaatst: ma 21 jan 2008, 17:59 
Avatar gebruiker
Dit spel heb ik voor het eerst gespeeld op SPIEL 2007 en daarna gedemoot voor QWG op het spellenspektakel in datzelfde jaar. Het is als je het voor het eerst speelt een redelijk complex spel door de vele regels, maar als je het eenmaal speelt valt het vrij snel op zijn plek. Er zitten twee lagen in het spel die je door moet hebben. Je bouwt aan de Hangende Tuinen van Babylon door te irrigeren en bepaalde grondstoffen te vergaren en daarna (tweede laag) kan je deze grondstoffen samen met je kamelen gebruiken om planten te kopen die je in de tuin kunt plaatsen. Een redelijk pittig spel, geen familiespel maar wel de moeite waard als je van een wat steviger spelt houdt. Je kunt via meerdere strategiën winnen en dat maakt een spel op de lange duur houdbaar.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: di 22 jan 2008, 23:00 
Avatar gebruiker
Ik heb het één maal gespeeld op Spiel'07 en het viel mij zeker niet tegen. Op het SP 2007 meegenomen, maar het moet zeker vaker op tafel komen! Ik zal Dierik maar eens uitnodigen ;)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: ma 04 feb 2008, 11:47 
Avatar gebruiker
Amyitis wordt door velen nogal lauw ontvangen en dat is eigenlijk iets dat ik niet helemaal begrijp. Ik heb het sterke vermoeden dat mensen met name afgaan op hun eerste (matige tot slechte) ervaring en dat is nou juist iets wat je met dit spel NIET, ik herhaal NIET, moet doen. Zelfs de ontwerper Cyril Demaegd wijst hierop: Amyitis is een spel voor veelspelers, en niet voor degenen die na één keertje al een expert menen te zijn.

Het slimme en leuke van Amyitis bestaat uit een serie kleine mini-spelletjes die overal op subtiele en soms niet zo subtiele wijze op elkaar inwerken. Voordat je een beetje doorhebt hoe dat allemaal werkt ben je een paar potjes verder en dan begint het echte werk pas: nu moet je die mini-spelletjes beter benutten dan je tegenstanders, en dat is niet zo makkelijk. Amyitis wordt dan een vrij tactisch spel met een paar lange-termijn strategieën die je tegelijkertijd of apart kunt volgen. Ik beleef altijd veel plezier aan het uitdokteren van het pad naar het einde, alleen vraag ik me soms stilletjes af of er niet wat te weinig mogelijkheden zijn. Het voordeel van een klein aantal is natuurlijk een betere spelbalans, maar een beetje meer variatie had denk ik geen kwaad gekund.

Vooralsnog een voorzichtige 8. En denk eraan: als je het spel probeert, is één keer spelen niet voldoende voor een eerlijke eerste indruk!

Update Na véél vaker spelen ís dit gewoon een dik-verdiende 8 geworden. Het is een zeldzaam spel in dat de weg naar het einde even leuk is als het einde zelf; zelfs als ik verlies heb ik meestal een intrigerende pot achter de rug. Een helaas sterk ondergewaardeerde Ystari.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 05 maart 2008, 23:32 
Na de spelregels gezien te hebben leek dit spel me nogal ingewikkeld. Gelukkig zijn er dan altijd andere spelers die het kunnen uitleggen en in mijn geval zelfs begrijpelijk. Hierna kwam ik tot de conclusie dat het spel er niet alleen mooi en kleurrijk uitziet maar dat het spel zich ook op een fijne manier laat spelen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 15 sep 2008, 22:31 
Avatar gebruiker
Het spel is prima vormgegeven. Een spel voor veelspelers omdat je tijdens je beurt veel opties hebt waaruit je moet kiezen. Vaak té veel en kiezen is dan moeilijk. Een verkeerde keuze kan wel eens lang in je nadeel werken.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 16 okt 2008, 22:04 
Op de één of andere manier ligt dit spel me niet, ik kan zelden winnen. Neemt niet weg dat ik het intrigerend vind om toch een keer dit spel onder de knie te krijgen. Voor veelspelers zeker een goede koop.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 28 nov 2008, 15:12 
Avatar gebruiker
Een interessant spel dat ernstig te lijden heeft onder het totale gebrek van enig betekenisvol thema. Nu heben bijna alle spellen van Ystari daar wel last van, maar Amyitis maakt het wel erg bont. Het is daardoor moeilijk om de grote lijnen in Amyitis te zien; het is meer een samenraapsel van spelmechanismes en ideeën. Maar wonder boven wonder werkt het toch allemaal redelijk goed en is Amyitis een subtiel spel dat je niet snel zult doorgronden. Ieder potje boort een diepere laag aan, of is dat maar schijn? Ik ben er nog niet helemaal uit, maar vooralsnog beleef ik veel plezier aan dit spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 29 dec 2008, 11:55 
Ik heb echt geen flauw idee welke tactiek ik bij dit spel moet toepassen, daarom probeer ik steeds weer iets anders, soms lukt het. :P
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 maart 2009, 13:08 
Amyitis, wat moet ik daar over zeggen. Ik speel het graag, dat wel, maar een echt langetermijnstrategie heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Voor mijn gevoel is het veel anticeperen op korte termijn en gebruik maken van de mogelijkheden die je krijgt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 09 dec 2010, 15:59 
Nadat we 3 uur lang de gebruiksaanwijzing hebben bestudeerd, hadden we eindelijk door hoe we een ronde konden spelen. Alleen waren we uiteindelijk zo moe van het uitzoeken van de spelregels dat de lol behoorlijk verdwenen was. Sindsdien is het spel nooit meer op tafel gekomen. Als ik dit voorstel, gaat mijn vriendin al zuchten van ellende. Het thema spreekt me wel erg aan en er komt nog vast een dag dat ik van dit spel kan genieten. Tot die tijd verslijten we caylus en agricola
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 02 mei 2011, 11:23 
Avatar gebruiker
Amyitis heeft bijna een jaar een beetje treurig in de kast gezeten, maar gisteravond mocht ze eruit. En al gauw begon ze in al haar glorie te schijnen.
Dit is het soort spellen waar ik van hou.
Veel keuzes, veel willen doen en weinig kunnen.
Dat dan ook nog eens opgehangen aan een leuk/mooi thema, en ik ben weer gelukkig.
Na 1x spelen kan ik natuurlijk nog niet echt veel zeggen over alle ins en outs, of diepgaande strategieen, maar aangezien ik toch meer een intuitieve speler ben en het goed aanvoelde, is dit voor mij een mooi spel/
(Wellicht komt dit gevoel ook een beetje vanwege het feit dat ik heb gewonnen van een wel-zeer-strategisch-ingestelde-speler )
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 27 nov 2011, 18:55 
Avatar gebruiker
Voor de volledige beoordeling, bekijk mijn Video Uitleg & review.
Nox' Spellenzolder.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 16:35 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 13:49 
Het spel is wel goed. Maar de regels lijken me te complex om nog es te spelen als het al lang geleden is.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 20 aug 2012, 16:11 
Als je de spelregels doorneemt denk je misschien wel dat het een moeilijk spel is. Maar eens je het eenmaal gespeeld hebt, of iemand kon het goed uitleggen, dan speelt het lekker weg. Leuk is dat alles overzichtelijk op het bord staat en je zo vrij makkelijk kan volgen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 19:54 
Avatar gebruiker
Dit spel ligt mij gewoon niet: het uiterlijk is het niet voor mij en de speelwijze ook niet.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 31 maart 2013, 09:13 
Avatar gebruiker
Concept is leuk bedacht, daarnaast aardig originele spelsystemen en diverse manieren om punten te vergaren. Hierdoor maakt iedereen kans en kun je diverse strategieën volgen. Wel vermoed ik dat het leuker is met 3 of 4 dan met 2 spelers.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 02 aug 2013, 05:47 
Mooi spel dat in eerste instantie lastig lijkt maar eenmaal gespeeld valt het allemaal wel mee. Het op het juiste moment zo goedkoop mogelijk de juiste arbeiderskaarten gebruiken is waar het om draait. Diverse tactieken en strategieën zijn mogelijk, maar het draait natuurlijk om het scoren van de beste tuintegeltjes en daar de meeste punten uit halen. Ook het bouwen van je paleizen kan je flink wat punten bezorgen.
Vat dit spel zeker niet te licht op, want tactisch is dit een hersenkraker. Erg goed spel dat helaas niet de aandacht heeft gekregen wat het verdient.

+++ Tactisch erg goed spel
Duidelijke spelregels
Speelt erg lekker weg

---- Degene die niet zo vaak bordspellen spelen zullen vrij snel afhaken,
het is ook absoluut geen spel voor beginners!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 07 okt 2014, 13:25 
Erg goed spel dat naar mijn idee een beetje ondergesneeuwd wordt door andere spellen in het genre. Voelt een beetje als fresco met het in dit geval aanleggen van de tuintegeltjes maar dan wel een paar niveautjes zwaarder. Zit erg goed in elkaar.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 19 okt 2014, 12:58 
Gisteren voor het eerst gespeeld, nadat het twee jaar in de kast heeft gestaan. Heel goed spel! Duidelijke regels en niet te veel. Perfect uitgebalanceerd spel dat erg vlot speelt en een aangename spelduur heeft.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 03 mei 2015, 13:20 
Avatar gebruiker
Ik vind het artwork niet mooi, maar dan houdt het negatieve over Amyitis dan ook op. Spel zit enorm goed in elkaar en weet elke keer weer te boeien. Meerdere routes om veel punten te scoren, voldoende mogelijkheden om elkaar dwars te zitten.

Heerlijk spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 26 aug 2015, 10:00 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: za 05 sep 2015, 02:19 
Leuk
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 04 sep 2016, 23:09 
Avatar gebruiker
Na 1x spelen met 2 personen.

Thema 8,5

Origineel de hangende tuinen van Babylon ontwikkelen. Samen met de karavaan door Mesopetamië en de verschillende arbeiders aantrekken werkt het thema prima.
Spel mechanismen 9,5
Top, de marktprijs van de arbeiders, het rondgaan van de karavaan en de verschillende ontwikkellings trajecten (bankiers, kamelendrijvers, kasteel) is erg goed uitgedacht.
Spel materiaal 9,0
Mooi artwork, je moet er wel van houden.
Duidelijkheid spelregels 8,0
Alles is terug te vinden, ook twijfelachtige situaties zijn expliciet benoemd. Goed geschreven.
Herspeelbaarheid 7,5
Ik twijfel wat aan de variable setup en de herspeelbaarheid, maar dat zal moeten blijken.
Thrill Factor 9,0
Erg spannend wie er gaan winnen tot het eind erg leuk.

Eind Oordeel 8,6
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 12 nov 2018, 13:26 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®