Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2707 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Bridge
Categorie: Kaartspel
Uitgegeven in: < 1950
Uitgever: Diversen
Link uitgever:
Auteur: Harold Vanderbilt
Illustrator: Diversen
7.3
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 3 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 180 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 4  
3 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Bridge is een kaartspel dat ook onder de noemer denksport geplaatst kan worden. In wedstrijdbridge is bewust gestreefd naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor 'geluk' als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken en goede samenwerking tussen partners.

Het spel wordt gespeeld door vier personen met 52 kaarten. Zij worden een voor een gedeeld, te beginnen bij de speler links van de gever, met de klok mee totdat iedere speler 13 kaarten heeft. De spelers krijgt de naam van een windrichting: Noord, Oost, Zuid of West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar en ze spelen tegen Oost en West, die ook samenspelen en een paar zijn.
Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen. Het bieden gaat in een soort veiling bij opbod, waarbij telkens hoger geboden wordt totdat niemand meer hoger wil. Het hoogste bod heet het 'contract' en bepaalt de troefkleur en het aantal slagen wat de 'leider' in de speelronde tenminste moet zien te maken. De tegenstanders proberen dit juist te voorkomen door ook zoveel mogelijk slagen te halen. Als dit lukt dan is het contract 'down'. Uiteindelijk doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren. Een gemaakt contract levert punten op voor het paar van de leider, gaat het contract down dan scoren de tegenstanders.

Een paar kan ad hoc zijn, alleen voor deze wedstrijd, maar over het algemeen hebben bridgers vaste partners, die vaak jaren (soms vele tientallen jaren) samenspelen. Een goed bridgepaar begrijpt en vertrouwt elkaar, zodat ze door middel van het bieden en het afspelen effectief communiceren om tot het juiste 'contract' te komen en tot het juiste afspel om zoveel mogelijk slagen te maken.

Bron: Wikipedia
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Er zijn geen onderwerpen of berichten voor dit spel.
 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Bridge - Reacties (3)
Geplaatst: za 11 aug 2012, 00:17 
Avatar gebruiker
Van alle slagenspellen is bridge waarschijnlijk het meest interessant en misschien zelfs wel het beste. Maar het probleem bij bridge is dat die kwaliteiten voornamelijk in het metaspel zitten. Er is veel studie en ervaring voor nodig om je een beetje te redden met de biedconventies en het subtiele slagenspel. Daardoor vrees ik dat bridge alleen echt leuk is als je het erg vaak speelt (minstens een avond per week), bij voorkeur in clubverband. Geen wonder dat het vooral populair is onder gepensioneerden; jongere spelers hebben er gewoon niet genoeg tijd voor.

Misschien krijgt het tegen die tijd wel een 10, nu blijf ik op een 6 steken.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 06:51 
Avatar gebruiker
Ik heb een jaar of twee Duplicate Bridge in clubverband gespeeld en vind het zo wel een 10 waard. Door van tafels te roteren en iedereen dezelfde spelletjes te laten spelen wordt de geluksfactor erg klein. En achteraf nakaarten waar je de mist bent ingegaan of als enige die extra slag hebt kunnen maken, schitterend.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 03 jul 2013, 12:44 
Avatar gebruiker
Goh welk getal moet je daar op plakken..

Slecht is het zeker niet, maar we zullen er nu zelf niet naar vragen om dit te spelen..
Zo kunnen onze (groot)ouders ons ook nog eens een spel aanleren :)
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®