Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Burgen von Burgund, Die
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2011
Uitgever: alea
Link uitgever: http://www.aleaspiele.de
Auteur: Stefan Feld
Illustrator: Harald Lieske, Julien Delval
8.3

  Geluk 4 / 10   Strategie 7 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
71 Reacties
Beschrijving Kennisbank
De vallei van de Loire in de vijftiende eeuw. Als invloedrijke vorsten zetten de spelers alles op alles om hun landerijen door verstandig handelsverkeer te laten openbloeien. Twee dobbelstenen bepalen de actiemogelijkheden, maar de beslissingen worden uiteindelijk door de spelers zelf genomen. En of het nu de veehouderij of de goederenhandel, of de stedenbouw of de wetenschappelijke vooruitgang betreft, vele verschillende wegen leiden naar welstand en aanzien van de spelers! De talrijke mogelijkheden om in dit opbouwspel zegepunten te verwerven, eisen ronde na ronde een weldoordachte aanpak en een vooruitziende blik. Dankzij de verschillende vorstendommen blijft de uitdaging voor de spelers constant aanwezig en zal geen enkel partijtje op dezelfde manier verlopen. Winnaar is de speler die aan het einde de meeste zegepunten heeft. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bordspeler
Spelregels: Ravensburger

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Die Burgen von Burgund vertraagd

Richard van Vugt

0

868

vr 01 okt 2010, 21:03

Richard van Vugt

Geen ongelezen berichten Nieuws van Alea

BaSL

4

1663

vr 15 apr 2011, 18:06

xanthie

Geen ongelezen berichten IGA Nominaties

BaSL

0

673

ma 15 aug 2011, 21:45

BaSL

Geen ongelezen berichten HBG - The Castles of Burgundy (+ uitbreiding)

HuskyBoardGaming

0

732

zo 19 jan 2014, 19:16

HuskyBoardGaming

Geen ongelezen berichten Burgen van Burgund online op Yucata !!!

dirk

12

1426

ma 01 sep 2014, 07:51

Mr Jummy

Geen ongelezen berichten Burgen von Burgund Dobbel- en Kaartspel?

BaSL

13

2366

za 16 jan 2016, 12:01

BaSL

Geen ongelezen berichten The Castles of Burgundy

Galgo77

19

2678

wo 13 jul 2016, 11:41

kersje86

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Zelfgemaakte zakjes voor Castles of Burgundy

roubosga

3

937

za 30 jul 2016, 09:28

kersje86

Geen ongelezen berichten Lucky Bastard - Castles of Burgundy (20th Anniversary)

luckybastard

0

308

zo 01 dec 2019, 12:45

luckybastard

Geen ongelezen berichten Castles of Burgundy (nieuwe editie)

ErcuMaglor

4

792

wo 04 dec 2019, 20:15

AlliantieAJ

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Burgen von Burgund, Die - Reacties (71)
Geplaatst: wo 28 dec 2011, 00:03 
Avatar gebruiker
Na een review te hebben bekeken, deze aangeschaft, en moet zeggen, dit is een spel dat net dát beetje extra heeft. Veel mogelijke keuzes die gemaakt kunnen worden. Geen enkele keuze die echt fout is.

Eenvoudig uit te leggen en te spelen. Door het gebruik van de werkers, kan de waarde van de dobbelsteen aangepast worden. Hierdoor wordt de geluksfactor ook voor een groot gedeelte beperkt.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 12 jan 2012, 23:47 
Gisteren voor het eerst gespeeld met 4 spelers.
Met uitleg en opzetten duurde het ongeveer 3 uur, kan een stuk sneller als iedereen tegelijk z'n dobbelstenen gooit zodat men alvast z'n strategie kan bepalen. De regels zijn eenvoudig en de geluksfactor van de dobbelstenen is te verwaarlozen omdat er genoeg mogelijkheden zijn om de worpen te kunnen benutten en ze ook nog kunnen worden aangepast door arbeiders en tegels in je vorstendom. Op dit moment geef ik het een 8 maar dit zou best nog wel eens naar boven kunnen worden bijgesteld.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 25 maart 2012, 21:25 
Avatar gebruiker
Oef, zeer goed! Weer eens te veel te doen, maar uiteindelijk werkt het allemaal mooi! Kans op hoger cijfer: zeker.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 18 apr 2012, 09:49 
Avatar gebruiker
Dit spel heeft, als ik er goed over nadenk, trekjes van een buitenbeentje. Het is opgezet als een puzzelspel waar de spelers elkaars invloed voelen door het letterlijk wegnemen van mogelijkheden en het beïnvloeden van het moment waarop wie als eerst wat mag wegnemen. (Stefan Feld houdt erg van een beurtvolgordemechanisme: het duikt in veel van zijn spellen op.) Aangedreven wordt het geheel door het gooien van 2 stomeenvoudige d6, waarna de spelers, zoals het hoort bij goede dobbelspellen naar hartelust met het resultaat mogen rommelen voordat ze een actie horend bij het aantal ogen van de (veranderde?) dobbelsteen uitvoeren. Het lijkt allemaal goed te werken en is weer eens wat anders.

Toch zitten er wat scherpe randjes aan dit spel. Het artwork is nogal flets en onduidelijk waardoor spelen bij minder licht toch duidelijk moeilijker gaat. Deze ergonomische faux pas had niet gehoeven. Wat ook niet zo prettig is, is dat het spel de neiging heeft om nogal uit te lopen naarmate het aantal spelers toeneemt. De regels suggereren dat iedereen tegelijk gooit zodat er alvast wat kan worden vooruitgedacht, maar dan nog: je moet wel inspelen op een veranderende situatie met redelijk wat opties, en dat kost tijd. Snelle spelers aanbevolen!

Wat me eigenlijk nog het meeste stoort is dat in tegenstelling tot zusterspel Trajan Die Burgen von Burgund eigenlijk niets doet om de speler van beurt tot beurt bezig te houden. De dobbelstenen bepalen in feite hoe je je acties moet gaan indelen, en daardoor kun je niet een wat langere serie acties achter elkaar plannen. Denk hierbij aan 'eerst dit gebied volmaken, dan dat, eventueel een scheepje voor de beurtvolgorde'. Nee, het is 'oh, nu kan ik een gebouw doen... ah, die actietegel is handig... hee, wat leuk, een extra actie met een kasteel past nu goed'. Dat is op den duur saai en weinig onderhoudend. Daarom is mijn waardering voor deze titel zelfs achteruit gegaan, puur en alleen omdat de andere titel het voor mij zoveel beter en interessanter houdt. Maar misschien ligt het bij jou net omgekeerd.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 16:59 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 13:04 
Avatar gebruiker
Goed spel maar niet echt mijn ding.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 14 aug 2012, 12:21 
Avatar gebruiker
Een van de beste spellen van de afgelopen jaren. Het geluk van de dobbelstenen kun je enigszins beperken, maar als het echt tegen zit kan het vervelend worden. hier ben ik 1 keer tegen aangelopen, zal niet elke keer zo zijn. Leuk met alle spelersaantallen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 10:23 
Avatar gebruiker
Een echt heel tactisch spel voor experts waar zoveel mogelijk is dat je vaak de regels weer doorzoekt met van mocht dat ook... Maar verder een geweldig spel, zelf speelde ik het met z'n drieën en vond het een goeie ervaring!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 15 aug 2012, 17:13 
Avatar gebruiker
Ik heb het spel al enkele malen gespeeld met 2, 3 en 4 spelers en het blijft geweldig. Aangezien je acties afhangen van de dobbelstenen die je gooit zit er een beetje geluk in. Deze kan je echter wel aanpassen door workers te gebruiken of het in bezit zijn van de juiste kennistegels. Een goede tactiek en strategie zijn zeker wel nodig zodat je zoveel mogelijk tegels in een beurt kan gebruiken.

Er is dan wel geen direct conflict of interactie tussen de verschillende spelers, het blijft belangrijk om een oogje op de andere spelers te houden. Zorg ervoor dat je hun acties beperkt en kostbare tegels voor hun neus wegneemt om ze te voorkomen dat hun grote gebieden niet kunnen afmaken of niet al de dieren van hetzelfde type hebben.

De verschillende spelborden maken het des te spannender. Telkens een nieuwe weg zoeken naar zoveel mogelijk punten en iedereen die dit op een andere manier tracht te doen.

conclusie: topper!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 27 aug 2012, 14:07 
Avatar gebruiker
Pas 1x gespeeld. Veel regeltjes om te leren, maar er zitten wel veel leuke elementen in. De tijd zal leren of dit een favoriet wordt of in de vergetelheid raakt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 09 dec 2012, 20:48 
Avatar gebruiker
Puzzelspel met orgineel gebruik van dobbelstenen. Je bent wel erg met je eigen bordje bezig en kunt niet echt vooruit plannen. Maar zo slim mogelijk gebruiken van je dobbelstenen blijft een leuke uitdaging. Als je niet aan de beurt bent is er daardoor wel wat downtime. Dit betekent dat het spel met 2 op zijn best is en met 3 of 4 wat langdradig kan worden. Maar omdat dit type bordspellen naar mijn mening vrij schaars is toch een welverdiende 8.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 27 dec 2012, 01:57 
Avatar gebruiker
Na twee keer spelen weet ik toch inmiddels wel dat dit spel erg hoog aanslaat bij mij. Werkt denk ik wel het beste met 4 spelers.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 03 jul 2013, 12:12 
Avatar gebruiker
Perfect spel voor 2 spelers. Met meer kan het erg lang duren (al ligt dat natuurlijk vooral aan de spelers).
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 04 jul 2013, 14:26 
Avatar gebruiker
Dobbelen is makkelijk, maar de juiste beslissingen nemen op basis van jouw dobbelstenen zeker niet. Die Burgen von Burgund zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier toch een complex spel kunt hebben waar verschillende strategieën kunnen zorgen voor de overwinning. Er zijn genoeg elementen die de geluksfactor onderdrukken zodat toch niet iedereen zomaar kan winnen. Minder interactie tussen de spelers, maar dat stoort helemaal niet. Enorm leuk spel voor en een aanrader voor iedereen!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 jul 2013, 10:00 
Een sterke Feld die voor mij enkel Trajan zeker moet laten voorgaan. Deze spreekt een iets breder publiek aan, hoewel het toch ook een stevige kluif is en (typisch Feld) bijzonder veel keuzes biedt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 06 aug 2013, 05:55 
Erg leuk en goed spel van feld. Lekker veel opties met 2 dobbelstenen waardoor het altijd lastig is de juiste keuzes te maken. Veel manieren om punten te scoren. De kwaliteit van het spelmateriaal laat wel te wensen over helaas. Erg goed spel maar titels van feld zoals bora bora, trajan en Luna zijn beter. Een erg goed spel in zijn genre maar ook weer geen topper. Met 4 spelers duurt het net wat te lang en had die 5de ronde eraf gemogen.

+++Erg leuk spel met veel mogelijkheden en scoringsopties, zoals we van feld gewend zijn.

--- Kwaliteit spelmateriaal matig
Met 4 spelers trekt het iets te lang
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 15 aug 2013, 18:07 
Avatar gebruiker
Niet de beste Stefan Feld, maar toch een toppertje.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: ma 19 aug 2013, 11:47 
Avatar gebruiker
Die Burgen von Burgund lijkt op het eerste zicht een ingewikkeld spel maar eenmaal je het spel op tafel gooit, ben je er in 1-2-3 mee weg. In principe kan je ofwel tegels kopen, ofwel tegels plaatsen, ofwel goederen verkopen. En ook al moet je wat geluk hebben met de dobbelstenen, met behulp van de workers kan je dit geluk wat beinvloeden en meestal is er altijd wel een actie of tegel die van pas komt. Een hele leuke optimalisatiepuzzel die ook goed wegspeelt met 2 spelers! Alleen de 'slappe' spelersborden vind ik een minpuntje in dit voor de rest prachtig spel! Een aanrader voor degenen die zoals wij van andere puzzels zoals Agricola houden, waarbij de interactie tussen beide spelers niet indirect is.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 24 jan 2014, 16:32 
Geweldig spel, zo niet de beste van Stefan Feld. Komt bij ons regelmatig op tafel. De spelregels zijn betrekkelijk snel uit te leggen. De geluksfactor van de dobbelstenen wordt bijna helemaal teniet gedaan door de vele keuzes die je hebt in je beurt. Je wilt altijd meer dan dat je mag. Als minpuntje: het spel gaat lang duren met spelers die slecht beslissen kunnen wat ze gaan doen.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 11 jun 2014, 15:25 
Avatar gebruiker
Een zeer toegankelijke Feld die ook de meerwaardezoeker kan bekoren.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 okt 2014, 14:02 
Een van mij favoriete fled`s. Op je spelersbordje je eigen gebiedje uitbouwen en toch interactie door het wegkapen van tegeltjes en het leeghalen van goederendepots voor andermans neus, en de stijd om de startspelerpositie kan ik zeer waarderen. Ook prima herspeelbaar door de verschillende spelersborden. Een aanrader!!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 07 jan 2015, 15:31 
Avatar gebruiker
alvast een leuke kennismaking met 2 spelers, maar moet het eerst nog wat meer spelen voor een betere recensie, voorlopig een 7
Na nog wat potjes (met 4 en on-line) blijft het een 7. De 5 de fase is er te veel aan en de willekeur van het verschijnen van tegels + dobbelstenen is me er net te veel aan.
De verschillende borden geven wel een extra.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 20 jun 2015, 09:51 
Avatar gebruiker
Nadat ik het spel ruim een maand in de kast had staan, heb ik dan eindelijk Die Burgen Von Burgund gespeeld. Mijn verwachtingen waren hoog. Het spel staat op nummer 10 in de BGG top 100! Ik was er van overtuigd dat dit spel mij een perfecte bordspelervaring zou bezorgen. Dat kon haast niet anders. De gehele bordspelgemeenschap kan het toch niet fout hebben...?

Zoals gezegd, ik heb het spel eindelijk gespeeld. Normaal gesproken schrijf ik pas een recensie als ik een spel meerdere keren heb gespeeld, maar in het geval van BvB leek mij dat niet nodig. Om een lang verhaal kort te maken was mijn eerste indruk na het spelen: "Uhm.. is dat het?"

In BvB speelt men middeleeuwse prinsen die in de Loire Vallei steden, dorpen, boerderijen en kastelen bouwen, Althans, dat lees ik in de handleiding. In werkelijkheid ben je een abstracte puzzel aan het maken waarbij je dobbelstenen gooit om de determineren welke puzzelstukjes je mag pakken of leggen. Op die puzzelstukjes staan leuke pastorale plaatjes als herinnering aan het thema. Maar op geen moment tijdens het spelen van het spel voelde ik mij een middeleeuwse prins of had ik ook maar een moment het idee dat ik niet gewoon een puzzel aan het maken was.

Toegegeven, het maken van die puzzel is erg interessant en bij vlagen uitdagend. Zoals bij vrijwel elke eurogame is het doel van het spel de meeste punten scoren. En er zijn een hoop punten bij BvB te winnen. Maar hoe doe je dat? En hoe gebruik je de 2 acties die je per beurt hebt het meest efficiënt? Mijn vrouw en ik hebben gisteren met plezier ons gebogen over deze vragen, anderhalf uur zitten puzzelen en daarmee een hoop punten gescoord. Als je een dergelijke ervaring in een bordspel zoekt, dan is BvB helemaal je ding.

Maar hoe je het wendt of keert, BvB is en blijft een spel waarbij 2 tot 4 spelers tegelijkertijd een puzzel zit te maken. Er is vrijwel geen interactie (alleen hier en daar een reactie op de beslissing van de ander) en strategische diepgang heeft het spel ook niet want daarvoor is het spel te onvoorspelbaar. De tegels die op het bord komen, verschijnen daar totaal willekeurig en het is afhankelijk van je worp of je de tegels die je nodig hebt als eerst kan pakken. Daarnaast is het spel visueel erg saai en soms verwarrend (de kleuren van de tegels lijken erg op elkaar).

En toch... Ondanks alles wat ik hierboven heb geschreven zou ik het spel zo weer spelen. Het spel heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Daarnaast is er ook wel iets te zeggen voor een rustgevend, puzzelspel waarbij conflict en interactie ver te zoeken zijn. Het is een prima spel om een drukke werkdag mee af te sluiten en even je gedachten te verzetten.

Maar een van de 10 beste bordspellen op dit moment...?

+ Eenvoudige spelmechanisme.
+ Veel manieren om punten te scoren.
+ Gevarieerde spelborden voor gevorderde spelers.
+ Grote herspeelbaarheid.
+ Rustgevend.
+ Uitstekend voor 2 spelers.

- Waardeloos thema.
- Visueel verwarrend en saai.
- Gaat veel te lang duren met 4 spelers.
- Vermijden met spelers die last hebben van "Analysis Paralysis".
- Geen interactie tussen spelers.

Update Een week na het schrijven van deze recensie heb ik mijn waardering opgewaardeerd naar een 8. Dit spel is ontzettend verslavend. Heb het in een week tijd 4 keer gespeeld en steeds met veel plezier.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 09 jul 2015, 12:07 
Avatar gebruiker
Euh.... na de lap tekst hierboven niks meer toe te voegen ;-)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 13 jul 2015, 20:55 
10
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: vr 11 sep 2015, 10:44 
Avatar gebruiker
Heerlijk puzzel spel. Je kunt eigenlijk altijd wel iets nuttigs in je beurt.
De dobbelsteen worpen kan je wel beinvloeden, maar bij de diverse actie tegels die aan het einde extra punten opleveren, ben je zeer afhankelijk wat er op het bord verschijnt.
En dan nog moet je geluk hebben dat deze dan niet voor je neus wordt weggekaapt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 28 sep 2015, 13:33 
Avatar gebruiker
Vond het niet zo bijzonder als ik van te voren gehoopt had. Na het 1x gespeeld te hebben is het van mijn wishlist verdwenen.

Prima spel, maar te weinig thema
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 09 nov 2015, 00:49 
Best Feld Ever!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 16 feb 2016, 11:29 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 28 feb 2016, 13:39 
Heb dit spel al 15 keer gespeeld en het blijft een topper. Redelijk lichte regels en toch zeer strategisch. Het speelt goed met 2,3 en 4 spelers. Eén van de beste spelen van Stefan Feld.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 15 maart 2016, 17:22 
Waardering na 1 potje. Smaakte erg goed en wil ik graag nog een spelen. Ben er evenwel ondanks de waanzinnig hoge waardering (#8 BGG) nog niet van overtuigd of dit nu Feld's beste is.....
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 17 maart 2016, 12:14 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 15 apr 2016, 12:02 
Avatar gebruiker
Lekker puzzelspelletjes.
Ik vind lang niet alle Felds leuk om te spelen.
Maar deze heeft me best positief verrast.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: wo 29 jun 2016, 23:03 
Avatar gebruiker
Thema : 6,5 (Welk thema?)
Spel mechanismen : 8,5 (Sterkste kant vh spel, zoals wel bij meerdere van Stefan Feld)
Spel materiaal : 6,0 (Zeker lastig voor kleurenblinde mensen)
Duidelijkheid spelregels : 6,5 (We hebben het eerste potje helemaal verkeerd gespeeld)
Herspeelbaarheid : 8,0 (Variatie in spelersborden maakt staat garant voor vele uren spelen)
Thrill Factor : 8,0 (Tot het einde blijft het spannend, icm de tegels voor punten op het einde van het spel)

Eind Oordeel : 8

Zie hier voor een hele goede video tutorial speluitleg:

https://www.youtube.com/watch?v=nYM8bTEKnZ0
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 26 nov 2016, 10:29 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 14 jan 2017, 14:53 
Dit is één van mijn favorieten. Ik vind het dobbelen en het koppelen van een actie daaraan heel leuk.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 18 feb 2017, 12:01 
Avatar gebruiker
Blijft een leuk spel. Met nieuwe borden erbij voor nog meer variatie :)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: za 18 feb 2017, 16:17 
Avatar gebruiker
Spel met leuke elementen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 03 dec 2017, 22:25 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 17 feb 2018, 13:13 
Avatar gebruiker
Dit is een van die spellen die ik keer op keer zou willen spelen.
Absolute aanrader voor mensen met smaak naar een middel-lang, strategische 'Eurogame'.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 04 jul 2018, 09:47 
Beoordeeld obv 1x spelen. Larsbutnotleast heeft al een heel behoorlijke analyse geschreven, waarbij 'duurt erg lang met 4 spelers en zéker met een langdenker' ook overeenkomt met mijn ervaring gister. Omdat ik Terraforming vorige week heb leren kennen en ik dat spel een stuk lager waardeer, een kleine vergelijking: in beide spellen kun je aardig 'je eigen ding doen' en een plezierige avond hebben zonder precies te weten wat je medespelers doen. Toch moet je daar met Burgundy iets meer aandacht voor hebben als je op tijd de bonustegels voor dichtgebouwde velden wilt scoren. Maar een doorslaggevend verschil is wat mij betreft dat je bij Terraforming je kaarten gesloten krijgt (OK, dat ligt iets anders bij de draft-variant, maar toch) en bij Burgundy al het lekkers voor iedereen open en bloot ligt (wat ik ook een ijzersterk punt vind bij El Grande). Een laatste verschil: Balkman wint Burgundy! Gefeliciteerd!

Edit 07/10/2020: Gister voor de derde keer gespeeld. Halverwege lag ik aardig voor, maar uiteindelijk dik verloren. Dat doet toech iets met je spel-ervaring, maar het zou kinderachtig zijn om nu af te waarderen naar een 7.
Edit 23-11-2022: Toch een puntje eraf: het is fijn puzzelen op je eigen bordje maar om andermans spel in te gaten te houden om echt te pesten is eigenlijk teveel gevraagd. Balans blijft goed, borden voelen soms wat ongelijk aan.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 12:55 
Geweldig gestroomlijnd spel.
Super simpele opzet: gooi wat dobbelstenen en adhv de engine die je opbouwt kun je een strategie ontwikkelen waarbij je meer controle krijgt om je area uit te bouwen.
Dice placement is toch al 1 van m'n favo mechanieken in bordspellen. En deze heeft past het perfect toe.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 05 dec 2018, 13:16 
Met 2 spelers
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 01 apr 2019, 22:07 
Avatar gebruiker
Presentatie trekt op niets, maar laat je niet misleiden hierdoor. Spel is erg goed. Perfecte twee speler dobbelspel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 07 apr 2019, 21:32 
Artwork is aan verbetering toe, maar spelmechanisme is prima
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 apr 2019, 13:10 
Zeer leuk spel met 2 spelers. Er zit wel weinig thema in. Dat haalt 1 punt van de beoordeling af. Gameplay is echt wel een 9 waard.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 12:39 
Laten we eerlijk zijn, hij ziet er niet uit en hij heeft geen thema. En toch is dit een absolute topper die nooit ontgoochelt, omdat de puzzel gewoon zo goed in elkaar steekt en zeer toegankelijk is. Zonder twijfel Felds meesterwerk.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 05 aug 2019, 20:38 
Een topper van Feld. Eerste klas aanrader.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 07 jan 2020, 09:50 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 14:11 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 22:00 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 11:25 
Topspel. Nog maar sinds januari in mijn bezit en toch al een tiental keer gespeeld. Voorlopig enkel met 2 en zo gaat het snel vooruit. Weet niet of meer spelers niet zorgt voor teveel downtime..

Alleszins dus een supergoed spel waarbij er zoveel punten te verdienen zijn en zoveel mogelijkheden zeker aan het begin van een nieuwe ronde. De uitbreidingen moet ik nog ontdekken, maar deze lijken niet veel te veranderen aan de basis, en dat lijkt me een voordeel. Benieuwd naar de opvolger, Castles of Tuscany..
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 11:10 
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 mei 2020, 17:28 
Avatar gebruiker
Felds meesterwerk! Elke keer opnieuw genieten. De teamvariant in de nieuwe editie is ook een echte aanrader.
10
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
Geplaatst: do 04 maart 2021, 18:51 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 09 maart 2021, 12:29 
Avatar gebruiker
Mijn eerste ervaring met drie spelers was niet best. Traag, zielloos en droog, zo'n typische puntenbrij waar Stefan Feld in grossiert. Na jaren gaf ik het toch weer een kans met twee spelers, en toen vond ik het toch best een onderhoudende puzzel. Zielloos en droog is het nog steeds, maar als optimalisatiespel voor twee is het toch best onderhoudend. Ik heb de jubileumeditie, maar heb de verschillende varianten en bonussen in de doos nog niet nodig gehad.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: do 11 maart 2021, 22:19 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 10:57 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 14 maart 2021, 23:34 
Avatar gebruiker
Vanwege de hoge waardering en de avondklok aangeschaft en al enkele malen gespeeld. Inderdaad prima om met twee te doen. Met meer spelers gaat het langer duren zonder dat die spelers wat toevoegen. We moeten nog het een en ander ontdekken en dan stel ik eventueel mijn waardering bij. Vooralsnog een beetje het gevoel dat dit een spel van een vorige generatie is, maar zoals gezegd moet ik het komende tijd een aantal keren op tafel leggen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 maart 2021, 22:53 
Avatar gebruiker
Nog steeds, na al die jaren, is dit nog steeds één van de beste spellen ooit.

Na iedere rol met dobbelstenen zit je weer met het dilemma hoe je die 2 dobbelstenen het meest efficiënt kan inzitten. Ga je voor een schip om startspeler te mogen blijven? Of toch voor die mijn zodat je meer zilverfiches ontvangt om later bonusacties te kunnen doen? Of ga je snel een gebied volmaken om de hoge rondebonus te kunnen scoren? Of toch eerst een andere keuze?

Interactie zit er niet echt in dit spel, hoewel je je tegenstanders wel in de gaten moet houden. En het grootste minpunt: Thema, componenten en (in iets mindere mate misschien) artwork is niet bepaald van het hoogste niveau. Zelfs een gereviseerde versie van Alea heeft daar helaas geen verandering in kunnen brengen (dan blijft het origineel een stuk beter). Wat is het toch met dit toch behoorlijk hoog aangeschreven spel dat niemand er in slaagt om hier een frisse, moderne en wellicht wat luxere versie van te maken?

Desondanks zorgt het spelmechanisme nog steeds voor zoveel voldoening dat dit spel voor mij onovertroffen is.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 27 aug 2021, 13:07 
Avatar gebruiker
Ik geef niet snel een 10, maar gezien het feit dat ik dit spel praktisch dagelijks speel en altijd een leuke ervaring ermee heb (net als mijn medespelers), doet mij naar de perfectie overhellen.

Allereerst het materiaal: ik heb de vernieuwde Alea-versie, maar heb ook eenmaal de oorspronkelijke versie mogen ondergaan. Neem dit laatste woord letterlijk, want die was te vies om aan te pakken: flets, moeilijk te onderscheiden kleuren, dunne kartonnen borden; nee, dank u. De herziene versie is een stuk beter, vind ik. Heldere kleuren, lekker rollende dobbelstenen, zelfs al standaard enige uitbreidingen in de doos. Ik ben tevreden.

Het spel zelf vind ik een plezier om te spelen: met je twee dobbelstenen zo goed mogelijk trachten je hertogdom vol te bouwen. Is enigszins abstract, maar met enige fantasie kan je er toch wel een thema bij bedenken. De introductie van werklieden om je dobbelsteenworp op te pimpen is zeer goed gevonden: zo wordt de geluksfactor verkleint (alhoewel niet geheel uitgebannen). Ook de manier waarop gescoord wordt (hoe eerder een gebied vol, hoe meer punten) is me uitstekend bevallen.

Ik vermaak me elke keer bij dit spel en heb achteraf ook elke keer een 'satisfying feeling'. Het ontbreken/beperkt aanwezig zijn van thema stoort mij niet in het minst. Ik geef een 10, omdat het een persoonlijke favoriet is en omdat ik in mijn omgeving nog geen enkele negatieve reactie heb mogen ontvangen. Om eerlijk te zijn snap ik de negatieve(re) recensies hierboven ook niet zo goed, maar alla ... ieder zijn meug.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 21 okt 2021, 09:50 
Avatar gebruiker
Als tweespelerspel, wat Die Burgen von Burgund bij uitstek is, speelt dit spel lekker weg. Dobbelen, kijken wat je nodig hebt, tegeltjes pakken, puzzelen voor een zo goed mogelijk plekje in je eigen vorstendom en proberen zoveel mogelijk punten te halen. Ik ken niet veel spellen die zoveel keuzes geven, zo spannend zijn en tegelijk zo relaxed spelen. Toch gaat er op den duur iets mis met dit spel en dat zal misschien die combinatie zijn van oubolligheid, droogte en saaiheid die de leeftijd van het spel met zich meebrengt.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 31 okt 2021, 20:15 
Avatar gebruiker
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 01 nov 2021, 17:58 
Op basis van 2 spelers :fantastisch! Toegegeven (ik heb de oude versie) het ziet er bepaald niet aantrekkelijk uit. Maar als je je daar niet aan stoort is het een heerlijk spel. Lekker dobbelen en veel keuzes waarin je lekker aan het puzzelen bent om je vorstendom zo efficiënt mogelijk te vullen. Ik vind het een topper!
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:00 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 apr 2022, 21:37 
Feld's meesterwerk.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 14 jul 2022, 09:37 
Avatar gebruiker
Niet mijn ding. Ik mis het 'verhaal' in dit opgeplakte thema.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 16 aug 2022, 00:01 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: di 15 nov 2022, 12:50 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: wo 03 mei 2023, 09:32 
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 28 nov 2023, 22:20 
Uitstekend spel dat ik in al die jaren nog steeds zeer waardeer. Wel meestal in een bezetting van twee spelers, wat het spel even leuk houdt als met meer en bovendien ook qua speeltijd prettig.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®