Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4015 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Civilization
Categorie: Themaspel, Expertspel
Uitgegeven in: 1980
Uitgever: Compendium Games
Link uitgever:
Auteur: Francis Tresham, Mick Uhl
Illustrator:
6.4

  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 360 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 7  
7 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Het spel van de dageraad van de geschiedenis tot 250 jaar vóór Christus.

Civilization is een bordspel voor 2 tot 7 spelers. Het spel wordt gespeeld op een landkaart van het oostelijk deel van de Middellandse Zee en het Nabije Oosten. Iedere speler heeft een volk, dat uit stammen bestaat, die als fiches op het bord komen. De bewegingen van de verschillende volken en hun handelingen onderling worden op het speelbord uitgevoerd. Het doel van het spel is het bereiken van een algehele ontwikkeling op cultureel, economisch en diplomatiek gebied.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Spelregels: Ps-games

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten civilization

shadowman76

19

5261

do 10 nov 2005, 12:58

Mister Youp

Geen ongelezen berichten Civilization Avalon Hill

cymric

1

825

do 31 aug 2006, 21:24

De Struikrover

Geen ongelezen berichten Civilization van Tresham

vdmeij

16

3836

ma 03 maart 2008, 19:51

dominique

Geen ongelezen berichten Poll: Welk civilization spel is jouw favoriet (en waarom)?

suzanne24

19

2102

zo 24 jul 2016, 11:50

suzanne24

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Spellenwijs.nl: Review van Plannen & Complotten (999 Games)

Spellenwijs.nl

2

167

vr 21 jan 2022, 01:41

Spellenwijs.nl

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Spellenwijs.nl: Review van Kunst & Architectuur (999 Games)

Spellenwijs.nl

0

87

wo 09 maart 2022, 22:13

Spellenwijs.nl

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Civilization - Reacties (7)
Geplaatst: vr 10 dec 2010, 16:12 
Het is jammer dat je er meer dan 6 uur voor nodig hebt (meer met volledig spelersaantal) en liefst ook minimaal 5 spelers.

Dat is ook de reden dat ik het tot nu toe maar 1x heb weten te spelen. En als enige speler die het nog niet gespeeld heb eindigde ik dan ook achteraan. (Met een spel dat zo lang duurt is dat natuurlijk ook ok: stel je voor dat je uren speelt en het toeval bepaalt wie er wint...)

Maar de uren vliegen voorbij als je dit spel speelt. Interactie is hoog, en je bent ook in andermans beurt aan het nadenken wat wel en niet handig is om te doen. Terechte Klassieker.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 01 jan 2011, 16:21 
Avatar gebruiker
Met deze klassieker van Compendium is onze hele bordspel-verzameling begonnen. Zeer veelvuldig gespeeld in de beginjaren, bleef dan gewoon op tafel liggen gedurende een weekeinde. Vanwege de lange duur tegenwoordig niet zoveel meer op tafel gekomen.

Het spel werkt met alle spelersaantallen, het is goed gedoseerd en interactief. Het ruilen van kaarten, waarbij altijd de mogelijkheid een ramp mee verhandelt te kunnen krijgen en het langzaam zien groeien van de eigen 'beschaving' maakt dit een waar genot voor de liefhebber van een stevig bordspel.

De kaarten zijn de ruggengraat van het spel, waarmee je je beschaving uitbreid en punten verzamelt.

Het doorworstelen van de opbouw kan voor sommige als een probleem worden ervaren, maar het maakt ook deel uit van de stijgende spanning naar de eerste conflicten en rampspoed die een ieder later te wachten staat. Al met al, als je niet opziet tegen gefriemel met heel veel fiches, een aanrader voor mensen die ook niet bang zijn voor een lange zit.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 feb 2011, 16:57 
Avatar gebruiker
Civilization is een spel dat ondanks de leeftijd heel erg 'euro'-achtig aanvoelt. De gebruikte mechanismen zijn simpel en elegant en leveren desondanks een indrukwekkende spelervaring af. Geen enkel beschavingsspel uitgevoerd in papier en karton doet het 4X aspect (explore, expand, exploit, exterminate) zo goed als dit oude beestje. Daar staat wel tegenover dat de speelduur naar hedendaagse maatstaven enorm is (reken op 7 tot 10 uur) en dat je er minimaal vijf spelers voor nodig hebt.

Wat betreft het spel ben ik er over de jaren wat minder enthousiast over geworden. De voornaamste Achilleshiel is het handelen, omdat hier door onoplettendheid van andere spelers fortuinen in punten kunnen worden vergaard. (Voor de niet-Civspeler: elke kaart van een soort die je krijgt stijgt kwadratisch in waarde. Heb je één '3'-kaart en krijg je de tweede, verdien je in totaal 9 punten. Heb je er acht en krijg je de negende, verdien je 51 (!) punten.) Spelers die alleen maar kijken naar hun eigen hand en niet een oortje openhouden voor wat er elders wordt verhandeld kunnen het spel daardoor enorm frustreren. Een tweede Achilleshiel is dat een voorlopende speler hard zal moeten worden aangepakt omdat hij anders niet meer in te halen is. Maar spelers zijn zelden bereid om die 'X' tot uitvoer te brengen: het is moeilijk en vereist coördinatie tussen meerdere spelers. Ik speel het spel om deze redenen daarom bijna nooit tot het einde uit omdat drie tot vier ronden voor het einde al duidelijk is wie er zal winnen. Dit levert het spel in ieder geval 1 minpunt op.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 06 feb 2011, 21:54 
Avatar gebruiker
Dit spel is echt hopeloos verouderd. Hoe goed het ook in elkaar zit (want dat zit het), waarom zou ik 12+ uur besteden aan één spel terwijl ik in dezelfde tijd vijf tot tien schitterende spellen kan doen?

Als die 12 uur nu allemaal even spannend waren kon ik me er iets bij voorstellen, maar dat zijn ze niet. Lang voor het einde is al duidelijk wie er absoluut geen kans meer maakt en wie nog wel en vaak ook wel wie er zal gaan winnen. Heb dit in het verleden een stuk of vier keer gedaan, maar altijd werd het spel na een uur of 8 afgekapt. Het einde was dan nog lang niet in zicht, de winnaar wel. Waarom dan nog uren zinloos doorspelen?

Ik begrijp best dat dit in de jaren 80 populair was, omdat er nauwelijks concurrentie was. Tegenwoordig zie ik geen enkele reden dit ooit nog te spelen. Een 4 is dus nog best mild.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: vr 31 aug 2012, 12:21 
Avatar gebruiker
Een echte klassieker onder de spellen. Iedereen kent de hiervan afgeleide computerspellen van Sid Meier wel. Grote manko aan dit spel is de speelduur: 8-12 uur. Hoewel het leuk is om eens per jaar ofzo je een dag op te sluiten met zes man om dit te gaan doen. Gaat het na een aantal uren toch wel wat vervelen of irriteren als er weer een rampspoed over je civilisatie is gekomen. Tweemaal in mijn leven gespeeld, maar altijd gestopt na een bepaald aantal rondes. Het einde hebben we nooit gehaald.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 20 mei 2020, 09:01 
Avatar gebruiker
Civilization is een spel wat ik gaandeweg wat minder ben gaan waarderen.
Dat heeft niet te maken met de "gedateerdheid" van het spel of de lange speelduur. Dat laatste helpt natuurlijk niet om het spel wekelijks op tafel te krijgen.
Mijn probleem heeft te maken met de willekeur van de rampenkaarten. Ik wil verliezen omdat ik zelf niet de goede keuzes heb gemaakt of ben afgetroefd door de andere speler(s), en die behoefte is groter naar mate het spel langer duurt. Bij een Love Letter is de willekeur geen probleem; maar zie ook mijn War of the Ring review.

Mijn perceptie van rampen bij Civilization is dat het probleem niet de ramp zelf is, dat werk je meestal al gauw weer weg, behalve dan Civil War (meestal). Het probleem is de commodity die je door de ramp niet krijgt, en dat zeker in de eerdere beurten. Als je dan 1 of 2 rampen hebt kun je vaak niet goed ruilen en vervolgens ook geen techs kopen; andere spelers kunnen dat wel en bouwen daardoor de kortingen op voor volgende techs. Dat geeft een soort sneeuwbaleffect voor de rest van het spel waardoor je vrij in het begin in een behoorlijk kansloze positie terecht kunt komen.
Ik twijfel nog steeds of dat met een soort huisregel nog wat te verzachten kan zijn, bijvoorbeeld de rampen laat je voor je liggen en in de koop fase mag je ze gebruiken als "joker" ter waarde van de stapel waar ze uitkomen (dus een "4" ramp mag je als een graan of olie gebruiken).
Toch nog een 6: het blijft een fascinerend en meeslepend spel met in essentie vrij beperkte regels.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 maart 2021, 11:47 
Avatar gebruiker
Redelijk vaak gespeeld met dezelfde groep. Ooit. Duurde veel te lang, maar was toch wel gaaf. Toch verloor het toen al de concurrentie met andere spellen (m.n. Diplomacy). Zal het nooit meer spelen en heb het allang niet meer in huis.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®