Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4015 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Crokinole
Categorie: Behendigheidsspel, Familiespel
Uitgegeven in: 2018
Uitgever: Diversen
Link uitgever:
Auteur: Onbekend
Illustrator: Diversen
7.1

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 30 minuten   Leeftijd vanaf 8 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
10 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Crokinole is een bordspel dat zijn oorsprong vindt in Canada. De eerste borden dateren uit de periode omstreeks 1870. Het spel wordt gespeeld op een rond speelvlak en is ingedeeld in een aantal zones. Het gaat om 3 zones. De middelste cirkel is 15 punten waard, de tweede cirkel 10 punten en de buitenste cirkel 5 punten. In het centrum van de middelste cirkel bevindt zich een gat, ook wel ‘Toad’ genoemd.

Het spel wordt in teams van 2 mensen of 1 tegen 1 gespeeld. Naast het speelbord zijn er in totaal 12 schijfjes in twee kleuren. Afhangende van de spelvorm, 1vs1 of 2vs2, krijgt ieder speler 12 of 6 schijfjes. Iedere speler heeft zijn eigen schietlijn. Het 5 puntenvlak is opgedeeld in 4 gebieden en iedere speler krijgt een gebied toegewezen. De achterste lijn van dit gebied is de schietlijn van waaruit de speler zijn schijfjes mag schieten. Dit kan zijn door een knipbeweging te maken met twee vingers ofwel met één losse vinger. Het is niet toegestaan om de schijf te duwen. Het moet een duidelijke schietbeweging zijn. Wanneer een speler speelt en er liggen geen schijven van de tegenstander(s) op het spelbord, moet deze een schijfje schieten dat tot stilstand moet komen in de binnenste cirkel. Het raken van de lijn van deze cirkel volstaat voor een geldig schot. Wanneer er wel een andere kleur schijf op het speelveld ligt, moet de speler zorgen dat er tijdens zijn schot een schijf van de tegenstander in beweging komt. Alleen dan is zijn schot correct.

Wanneer een speler een fout schot uitvoert, dient de geschoten schijf van het spelbord verwijderd te worden. Wanneer tijdens dit schot ook nog andere schijven van dezelfde kleur hebben bewogen worden ook deze schijven van het bord verwijderd.

Wanneer een speler een schijf weet te schieten in het gat van de binnenste cirkel wordt deze schijf direct uit het gat verwijderd en apart gelegd. Een schijf in de ‘Toad’ is goed voor 20 punten.

Wanneer alle spelers hun schijven hebben gespeeld worden de punten geteld. Daarbij wordt gekeken naar de positie van een schijf. Wanneer de schijf in een bepaalde zone ligt is deze het aantal punten waard wat geldt voor de zone. Wanneer de schijf een lijn raakt die de grens markeert tussen twee zones is het aantal punten gelijk aan die van laagste zone. Dus wanneer bijvoorbeeld een schijf voor 80% in de 15 punten zone ligt en voor 20% in de 10 punten zone zal deze schijf een waarde vertegenwoordigen van 10 punten. Alle punten van één kleur schijven worden bij elkaar opgeteld en uiteindelijk krijgt de winnende partij het verschil in punten, dus wanneer wit in totaal 50 punten heeft en zwart 40, dan mag wit 10 punten noteren. De speler of spelers die het eerste de 100 punten bereiken zijn de winnaar(s).

[bron: Wikipedia]
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bloggen

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten 2e Open Belgische kampioenschap Crokinole 26/04/2015

Joeri

1

538

zo 08 feb 2015, 15:10

Joeri

Geen ongelezen berichten Crokinole

Kaelan

35

5502

di 19 maart 2024, 17:16

massis

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Crokinole - Reacties (10)
Geplaatst: za 31 jan 2015, 02:19 
Avatar gebruiker
Erg leuk behendigheidsspel. De aanschafprijs is helaas wel duur (naast dat goede merkborden uit Canada komen is een goed bord hier redelijk beperkt verkrijgbaar tot nu toe), maar ik vind dit vele malen leuker dan sjoelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 10 jul 2015, 09:28 
Avatar gebruiker
Het spel ziet er geweldig uit.... materialen super....
maar of het ligt aan mijn fingerspitzengefuhl... of ergens anders aan...
Maar t pakte me gewoon niet......

Ik had er evenveel plezier aan als ik zou gaan sjoelen....

Maar... op het moment dat deze weer op tafel komt, zal ik geen nee zeggen, en een 2e poging wagen.... en ik vrees dat me kinderen en vrouw dit helemaal geweldig vinden..... waardoor mijn waardering zal kunnen gaan stijgen.
Echter door de niet geringe aanschafwaarde en gigantische doos (waar laat je zoiets.... onder t bed? Mag namelijk niet rechtop staan) zal deze niet snel aan de collectie toegevoegd worden.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 20 dec 2017, 17:05 
Zwaar verslavend, altijd leuk. Jammer dat het zo onhandig is om mee te nemen....

Qua plaats: met een bevestigingsoog/touw aan de achterkant hang je dit gewoon aan een haak/schroef aan de muur. Ziet er nog leuk uit ook.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 jan 2018, 10:58 
Ik zou het nooit zelf kopen, maar echt leuk om eens mee te spelen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 feb 2019, 00:52 
Avatar gebruiker
Best leuk op z'n tijd.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 16:13 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 18:19 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 12 mei 2020, 22:54 
Altijd leuk om een potje of 2-3 te spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 maart 2021, 21:05 
Avatar gebruiker
Een behendigheidsspel dat mij ((verrassend genoeg) behoorlijk lukt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 15 maart 2021, 16:14 
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®