Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominaties

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2733 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Die Macher
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2006
Uitgever: Valley Games
Link uitgever: http://www.valleygames.ca/
Auteur: Karl-Heinz Schmiel
Illustrator: Onbekend
6.9
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 14 jaar   Aantal spelers 3 - 5  
7 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Leidt je partij naar de verkiezingsoverwinning in deze nieuwe internationale uitgave van het politieke partijenspel 'Die Macher' van Karl-Heinz Schmiel.

Die Macher is een spel over 7 opeenvolgende deelstaatverkiezingen. Als speler ben je de leider van een grote politieke partij. Met een aantal standpunten die je partijprogramma vormen, moet je beslissen op welke deelstaten je je wilt concentreren, want ze allemaal winnen is onmogelijk. Met het naderbij komen van de verkiezingsdatum komt er steeds meer informatie beschikbaar via opiniepeilingen, die laten zien hoe jouw partij het doet in elke deelstaat, en waarop met gepaste maatregelen gereageerd moet worden. Het belangrijkste hulpmiddel daarbij is geld, maar geld is schaars en een verkiezingscampagne duur. Let erop dat je niet al je geld uitgeeft in één verkiezingscampagne omdat je dan niet genoeg overhoud om je tegenstanders te overbieden op de resultaten van een opiniepeiling die verwoestend kunnen zijn voor je campagne.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Er zijn geen onderwerpen of berichten voor dit spel.
 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Die Macher - Reacties (7)
Geplaatst: zo 14 nov 2010, 18:25 
Alleen al door het niet zo sexy thema (verkiezingen in Duitsland) zou dit al een lastige zijn om op tafel te krijgen, maar de spelduur (4 uur ipv de hier genoemde 2 uur) en het optimale spelersaantal (4-5) zorgt er ook voor dat spel zelden op tafel te vinden is. Ik heb het zelf hierdoor maar 1x helemaal weten te spelen.

En da's wel jammer. Want het is een goed en spannend spel. De 1e x dat je het speelt moet je wel oppassen voor de laatste ronde, want die is een stuk belangrijker dan je zou verwachten.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat het artwork (i.i.g. in de Valley Games uitvoering) qua duidelijkheid wat te wensen over laat: sommige kaartjes lijken toch echt te veel op elkaar, en dat zorgt voor nodeloos getuur.

Ondanks dat ik het graag nog eens wil proberen behoort het op dit moment niet bij de eerste 5 spellen die ik op tafel zou willen zetten als ik 5 serieuze spelers en 4 uur de tijd zou hebben, vandaar een 7 ipv een 8.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 04 feb 2011, 14:02 
Avatar gebruiker
Eén keer gespeeld en dat was wat mij betreft afdoende. Ik moet zeggen dat ik het een indrukwekkende prestatie vond dat de auteur een gortdroog onderwerp zo kundig in een spel heeft weten te vangen, en dat was wat mij betreft ook meteen de Achilleshiel. Het spel duurt erg lang, en dat zou niet zo erg zijn ware het niet voor de grote onzekerheid waarmee de spelers te kampen hebben. De thema's van regionale deelstaatverkiezingen worden stukje bij beetje duidelijker, maar als je van te voren misgokt, ben je goed in de aap gelogeerd. Politiek is ook een hoop onderbuikgevoel en hopen dat dingen gaan zoals jij wilt dat ze gaan, maar of dat een leuk spel oplevert vind ik persoonlijk nogal discutabel. Een tweede probleem vormde de bizarre puntentelling: er zijn zes of zeven aspecten waar je punten mee kunt verdienen, en die punten worden met één tot drie cijfers geschreven. Er zit veel variatie in de resulterende getallen waardoor het voor mij als speler erg lastig wordt om de waarde van een bepaalde actie in te schatten. Ik kan een goede klapper maken als ik ergens 74 punten verdien, maar als het betekent dat mijn tegenstander daardoor op twee andere en moeilijk te relateren niveau's 32 en 54 punten scoort, ben ik niet slim bezig geweest.

Het geheel heeft een grote cultstatus opgebouwd, mede geholpen door het feit dat het lange tijd niet verkrijgbaar was en onder Amerikanen aan het begin van de eurohausse een kleine en gezochte hit was, maar wat mij betreft mag deze titel zachtjes in de vergetelheid verdwijnen. Het spel is ontworpen in een tijd toen spellen nog groots en meeslepend waren en een spelduur van drie of vier uur geen enkel probleem was; tegenwoordig liggen de kaarten toch écht anders.
3
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 08 aug 2012, 19:02 
Avatar gebruiker
Die Macher vind ik een uitstekend spel. De grafische uitvoering laat wat te wensen over, maar inhoudelijk is het spel erg goed. Elke ronde is het weer een lastige beslissing wat de juiste acties zijn, en vooral ook op welke plaats. Bovendien is de interactie redelijk aanwezig door het vormen van de coalities. Enig nadeel is dat je wel een club mensen moet vinden die bereid zijn 4-5 uur met Duitse politiek bezig te zijn.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 30 aug 2012, 10:13 
Avatar gebruiker
Duits politiek spel, wie wil dat nu spelen?
Ben je daarna door de spelregels heen dan is het een verassend goed spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 01 mei 2013, 14:36 
Die Macher: Ik vond het erg leuk om deze klassieker te mogen spelen. Gelukkig speelden we de korte variant en die duurt mij lang genoeg. Erg mooi spel dat goed in elkaar zit. Het heeft een bijzonder thema, de Duitse verkiezingen. Prachtig om de effecten van je inspanningen op korte en of op lange termijn te zien.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 16 feb 2016, 17:08 
Avatar gebruiker
Er gebeurt heel veel in Die Macher, en thematisch is het best sterk, maar ik heb toch de indruk dat geluk een stevige rol speelt - en dat stoort wel in een avondvullend spel.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 02 mei 2018, 10:47 
Dit stond al jaren, járen in de top van mijn wannaplaylijst. Gisteravond was het eindelijk zover, dank aan de DSA.

Een 'raar' spel met een extreem lange speelduur - zelfs bij het inkorten van (de 'officiële') 7 naar 5 spelrondes. Dat is ook de voornaamste reden dat pas vanochtend besloot om uiteindelijk toch een 8 te geven ipv een 7 - moet het echt zo lang duren? De pointe is namelijk dat iedere speler per spelronde een serie van 14 (!!) verschillende actiemogelijkheden mag doorlopen, variërend van de media beïnvloeden, de eigen standpunten wijzigen, het aantal zetels verstevigen, coalities vormen etc. etc. En natuurlijk is er te weinig geld om alles te doen wat je wilt. (Wel grappig dat ik mijn mijn groene partij vóór kernenergie was....).

Naast de speelduur is een andere minnetje de geluksfactor - soms ben je erg afhankelijk van de standpunt-kaarten die open liggen - of die een medespeler voor je neus verandert. De grote plussen hierbij zijn dat de verschillende acties goed gebalanceerd zijn, en dat het spel ondanks alles vrij overzichtelijk is - geen verborgen multipliers of twistacties. Uiteindelijk dus een 8. Maar alleen te herspelen als je de volgende dag niet vroeg op hoeft!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®