Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Endless Winter
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2022
Uitgever: White Goblin Games
Link uitgever: https://whitegoblingames.com/site/
Auteur: Stan Kordonskiy, Jonny Pac, Drake Villareal
Illustrator: Mihajlo Dimitrievski, Yoma
Uitbreiding(en): Endless Winter: Grotschilderingen
Endless Winter: Stroomafwaarts
Endless Winter: Voorouders
6.8

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 1 - 4  
6 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Noord-Amerika, 12000 jaar geleden.
Met het nieuwe bordspel Endless Winter reis je terug naar 10.000 jaar voor christus. Wanneer je het spel speelt, neem je de rol in van verschillende stamleiders die hun stammen leiden door verschillende tijdperken. Aan het begin van Endless Winter heb je de leiding over een jagers-verzamelaars groep, die je gedurende het spel moet helpen ontwikkelen tot een beschaafde stammengemeenschap. Dit doe je door op ontdekking te gaan, rond te trekken, je stam uit te breiden, te jagen op groot wild en door megalieten, grote stenen gebouwen, te bouwen.

In elke ronde van Endless Winter worden drie verschillende fases doorlopen: de actiefase, de eclipsfase en de nieuwe generatiefase. De actiefase bestaat uit het spelen van verschillende kaarten en het uitvoeren van acties. Voorbeelden van acties zijn jagen en ontwikkelen. Bij elke uitgevoerde actie breng je jouw stam een stap verder. Ook bereid je je in de eerste fase voor de eclipsfase. In de steentijd vonden er regelmatig astronomische gebeurtenissen plaats die grote strijd opleverden tussen verschillende stammen. Na zulke gebeurtenissen nam een nieuwe generatie het over van de oude generatie, wat gebeurt in de derde fase van het spel. Wanneer deze drie fasen zijn uitgevoerd, start er een nieuwe ronde waarbij je je stam ontwikkelt.

De punten die tijdens Endless Winter worden verdeeld, worden aan het einde van het spel toegekend op verschillende gebieden. Hierin worden de verzamelde dier-, stam- en cultuurkaarten meegerekend samen met het offerspoor en het erespoor. Degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld, is erin geslaagd zijn stam te leiden naar welvarendheid en heeft het spel gewonnen.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Endless Winter bij WGG

sinead

32

2593

do 04 feb 2021, 23:40

finalstruggle

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Op ontdekking bij White Goblin Games

Bart

19

2328

do 13 apr 2023, 19:31

Emmy

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Spellenwijs.nl: Review van Endless Winter (WGG)

Spellenwijs.nl

11

465

za 22 okt 2022, 14:56

Edwin84

Geen ongelezen berichten Review - Endless Winter: Paleoamericans

StanTem

0

563

do 27 okt 2022, 10:44

StanTem

Geen ongelezen berichten Lucky Bastard - Endless Winter

luckybastard

0

53

zo 09 jul 2023, 16:05

luckybastard

Geen ongelezen berichten Lucky Bastard's Bordspellen Nieuws & Reviews (JULI2023)

luckybastard

0

47

zo 09 jul 2023, 16:09

luckybastard

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Endless Winter - Reacties (6)
Geplaatst: ma 31 okt 2022, 15:51 
Avatar gebruiker
Endless Winter is een spel met meerdere mini games. Dit kan afhankelijk van je voorkeur bepalen of je het leuk vindt.

Op het hoofdbord kies je uit 4 hoofdacties. Per hoofdactie die je kiest mag je 1 actie onbeperkt uitvoeren zolang je maar de grondstoffen en arbeid betaalt. 1 actie mag je 1 keer doen. En de laatste actie mag uitsluitend de spelers doen die als eerste de actie kiest.

Per speler heb je 3 werkers.

De mini games zijn:

-tegeltjes bouwen op een bord en de bonussen pakken. Tegeltjes kun je op een 2e verdieping stapelen voor meer punten.

-Dierenkaarten sparen. Je maakt setjes om meer punten te krijgen. Maar je kunt de dieren ook opeten om resources te krijgen en met de juiste monumenttegel die je kunt bouwen levert dit ook punten op.

-Laatste actie is tenten bouwen en verplaatsen op Catan-achtige tegels. op een kruispunt van 3 tenten mag je een dorp bouwen. elke ronde krijgt de spelers met de ,eeste invloed per tegel de bonus die erop staat.

Endless Winter is een mooi spel betreft materialen. Prachtige minaturen, het bekende artwork van de Mico en een super oplossing voor het doos met een mooie inlay en spelers bakjes.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 16 nov 2022, 10:29 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 01 dec 2022, 22:56 
Fantastisch materiaal!
Spel zelf is ok…
Maar… Wij zijn snelle spelers, maar speelden vrij lang voor dit spel. Zeker voor de eenvoud van het spel. Ik heb ook het gevoel dat je beschikking hebt over alles... Je kan bijna alles bereiken. Beiden boven op Idol track, beiden verschillende dieren, beiden verschillende kaarten, beide alles gezet op het landschapsdeel,... Ik heb het verschil gemaakt door ook nog eens op die menhirs te spelen en daar punten op te scoren. (Lees bonus punten in de eclips door sacred stone)
Op zich zeker goed spel, ik mis wel uitdaging. Volgens mij met 4 beter, maar dan vrees ik enorm voor de tijd die je gaat spelen en ik weet niet dat ik meer dan 3 uur aan dit spel wil spelen...
momenteel een spel dat in de kast blijft, maar voor hoelang? Wie zal het zeggen
Wel even bij vermelden dat ik geen uitbreidingen heb (buiten wat je standaard bij het basisspel kreeg op KS) Ik zou het ergens wel enorm jammer vinden dat je die nodig hebt om dit spel beter te maken. Ma hey voldoende andere spellen, dit zal af en toe nog wel eens op tafel komen.

Wel Engelse versie gespeeld. Dus eventuele vertalingen heb ik,geen zicht op.

Edit: spel is uit de kast. Sorry maar hoe meer ik het speelde hoe meer me opviel dat er weinig tot geen uitdaging inzit. Dit spel is een hype. Een overroepen hype.
2
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 22 dec 2022, 20:05 
Avatar gebruiker
Endless Winter is een prachtig uitgevoerd spel met veel uitdaging en variatie maar desondanks speelt het aangenaam weg.

Allereerst een dikke 10 voor de uitstraling, uitvoering, artwork, spelregels en insert (van de bigbox)! Alles ziet er perfect uit en ondanks de vele symbolen is het dankzij het handige overzicht en de consequente toepassing zeer eenvoudig om in het spel te komen. Enige puntje van kritiek is wellicht de spelershulp die wel érg klein is uitgevoerd, waarom niet op een normale speelkaart?

Het spel zelf is een aangename mix van diverse spelmechanismes. Voor sommigen staan deze te veel op zichzelf en ontbreekt de samenhang maar zelf ervaar ik dat niet zo.

Daarnaast is een kenmerk van Endless Winter dat het niet moeilijk is om 'alles' te bereiken. Daarmee bedoel ik dat je aan het einde van het spel alle nederzettingen, dorpen en megalieten hebt gebouwd, voedsel-, gereedschap-, ere- en offerspoor op het maximum staan en drie heilige stenen zijn gebouwd. Dit is even wennen na veel spellen die de laatste tijd vooral uitblinken in moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden omdat je niet álles kunt doen. Maar het losse karakter van Endless Winter vind ik niet storend, het zorgt voor veel minder stress en hoofdbrekens. Het gaat vooral om de MANIER waarop je de doelen bereikt. Desondanks denkt de bedenker van het spel momenteel (december 2022) na over een kleine, officiële variant waarbij de derde speelfiguur pas vanaf ronde 3 beschikbaar komt.

Naast het basisspel zijn er diverse uitbreidingen die zorgen voor meer variatie en meer complexiteit (indien gewenst). Al met al is dit geen perfect spel maar wel één die ik met veel plezier speel. Fantasia Games heeft met hun eerste spel duidelijk aangetoond dat zij een aanwinst zijn voor de spellenwereld, mede dankzij hun geweldige communicatie en betrokkenheid.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 16 jul 2023, 16:48 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 11 nov 2023, 19:33 
Op zich prima, het spel ziet er mooi uit en speelt lekker weg. Dit spel heeft net iets te veel van vanalles wat. Jammer dat het spel niet één geheel is. Kan na vaker spelen nog een 7 worden.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®