Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 3962 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Koninkrijk Dominion, Het
Categorie: Familiespel, Kaartspel
Uitgegeven in: 2015
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Donald X. Vaccarino
Illustrator: Matthias Catrein, Julien Delval, Tomasz Jedruszek, Ryan Laukat, Harald Lieske, Michael Menzel, Marcel-André Casasola Merkle, Claus Stephan, Christof Tisch
8.0

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 20 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
7 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Deze kennismakingsversie van het deckbuildingsspel Dominion bevat 16 koninkrijkkaarten (in plaats van 25) en van elke soort zijn er maar 8 kaarten (in plaats van 10). De meeste kaarten zijn bekend uit het basisspel en Dominion Intrige, maar er zijn ook kaarten bij uit onder andere Dominion Welvaart, Dominion Overvloed en Dominion De Donkere Middeleeuwen.

Zo leer je de wat eenvoudigere kaarten uit Dominion spelenderwijs kennen en kun je daarna bepalen of het 'echte' Dominion iets voor jou is. Dominion Starter is ook een uitstekend opstapje voor kinderen die het basisspel en de uitbreidingen nog te moeilijk vinden.
----------------------------------------------------------------------------------------------

‘Dominion’, het kaartspel dat zowat de grondlegger is van wat in het jargon een ‘deckbuilder’ heet, heeft een flinke schare fans weten te verzamelen. Met tal van uitbreidingen en varianten groeide het uit tot een waar imperium. Dat mag dan al leuk zijn voor de fans, voor nieuwkomers vormt die overvloed een behoorlijke drempel.

Nochtans is Dominion in wezen een eenvoudig en toegankelijk spel. Elke beurt voer je eigenlijk maar 1 handeling uit: van de stapel kaarten die je vergaard hebt, neem je de bovenste 5 en kies je wat je er mee doet en in welke volgorde. Je kan extra geld verwerven, winstpunten verzamelen of acties van de ‘koninkrijkkaarten’ uitvoeren. Op die manier streef je er naar om het spel te eindigen met het grootste aantal winstpunten. Vooral door de variatie aan beschikbare koninkrijkkaarten en de daaraan verbonden acties lijkt het spel voor de beginner veel zwaarder dan het eigenlijk is.

Het is dus een goede tactische zet van de uitgever om met ‘Het Koninkrijk Dominion’ een instapversie als smaakmaker aan te bieden. De charmes van ‘Dominion’ blijven onaangetast terwijl de schijnbare complexiteit door een uitgekiende maar beperktere keuze van kaarten wordt omzeild en de spelduur verkort. (Het Koninkrijk Dominion bevat geen reactiekaarten, duurzame kaarten, vloekkaarten of andere kaarten die ingrijpende spelregelwijzigingen of zeer confrontatieve spelmechanismen met zich meebrengen.)

Wie met deze Koninkrijk-versie de smaak te pakken krijgt - en die kans is reëel - stapt vlot mee in het uitgebreide Dominion-gamma. Van dan af komt ‘het Koninkrijk’ nog goed van pas om anderen mee te nemen in dit boeiende verhaal.

met dank aan Johan Witters
De Speltafel / Raak
http://www.speltafel.be
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Users

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Het Koninkrijk Dominion uit te breiden?

jarnov

3

662

di 11 dec 2018, 09:53

Edwin84

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Koninkrijk Dominion, Het - Reacties (7)
Geplaatst: za 09 apr 2016, 22:15 
Combinatie van Dominion en Dominion: Intrige, bedoeld als gateway-versie / introductie tot Dominion. Doordat je met minder kaarten speelt (8 i.p.v. 10) gaat het ook iets sneller. Pas een keer gespeeld, maar dat beviel prima. Gezien het kleine doosje kan deze ook prima mee op vakantie. Gezien de negatieve berichten was ik wat terughoudend, maar toen ik deze voor een klein prijsje kon aanschaffen toch maar het voordeel van de twijfel en denk dat deze zeker nog vaker op tafel komt, terwijl Intrige hier nauwelijks op tafel komt. Voor nu een 7.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 29 apr 2017, 15:14 
Met een groot, voordelig spellenpakket van 999-games aangeschaft, onwetend van het grotere 'dominion'. Dit was mijn kennismaking met deckbuilding, dus voor mij een heel origineel spel. Als de 'smokkelaar' in het spel is wordt het spel wel onevenwichtig (da's mijn excuus om te zeggen dat ik dan altijd van mijn dochter (9) verlies, zonder smokkelaar win ik altijd). Maar erg leuk en onderhoudend, en doordat er steeds met andere actiekaarten gespeeld wordt is ieder spel anders. Het maakt wel nieuwsgierig naar het 'moederspel'. Mag dat ook eens voordelig? :-)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 15 aug 2017, 14:27 
Prima versie voor diegenen die geen zin hebben om zich in de uitgebreide versie(s) te verdiepen. Dit is een mooi afgebakend geheel dat goed in balans is en lekker weg speelt.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 25 dec 2017, 19:28 
Ik treed de persoon boven mij bij
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 08 maart 2020, 20:05 
Goed spel en daarbij vraag ik me af waarom bij het basisspel zoveel aanvullingen ik vind deze voldoende af wisseling geven.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 11 mei 2020, 20:40 
Ontzettend leuke kennismaking met het deck builder principe. Doordat je elke keer andere kaarten gebruikt, speelt het spel elke keer anders. Maar zelfs als je een paar keer achter elkaar dezelfde kaarten gebruikt, wil je nog steeds elke keer een andere strategie uitproberen om te kijken of die beter werkt dan de vorige. Ik denk dat we uiteindelijk wel naar de grote versie overstappen voor nog meer variatie. Toch blijft deze zeker in de collectie voor op vakantie en voor een spelletje met mensen die het spel nog niet kennen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 15 nov 2022, 13:00 
Avatar gebruiker
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®