Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Lewis & Clark
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2013
Uitgever: Ludonaute
Link uitgever: http://www.ludonaute.fr/
Auteur: Cédrick Chaboussit
Illustrator: Vincent Dutrait
7.7

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 1 - 5  
20 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Op 30 april 1803 kochten de Verenigde Staten van Amerika het grondgebied Louisiana van Napoleon voor $15 miljoen. Tomas Jefferson besliste om twee avonturiers, Meriwether Lewis en William Clark, te sturen om dit ongekende gebied te ontdekken. De Lewis & Clark Expeditie (van 1804 tot 1806) was de eerste Amerikaanse expeditie om het gebied te doorkruisen dat nu het westelijke deel van de Verenigde Staten is. Wanneer je het spel leert kennen, adviseren we u om enkel met 2 tot 4 spelers te spelen, aangezien het 5-spelerspel eerder geschikt is voor gevorderde spelers. We raden het 5-spelersspel dan ook niet aan als u nog nooit Lewis & Clark speelde.

Laat ons even terug gaan naar 1803 en ons voorstellen dat president Jefferson niet één maar meerdere expedities zond om het Wilde Westen te ontdekken. De spelers leiden zulk een expeditie. Jouw doel bestaat erin om héél het Noord-Amerikaanse continent te doorkruisen en zo gauw mogelijk de Stille Oceaan te bereiken. De geschiedenisboeken zullen zich enkel de eerste die aankomt herinneren. Lewis & Clark is een racespel gestuurd door grondstoffen- en handkaartenmanagement. Deze grondstoffen, ontdekkingen en vooral de ontmoetingen met de oorspronkelijke inwoners moeten goed beheerd worden. Goed management zal resulteren in progressie richting het Westen!
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Gamifiedlife
Recensie: Spellenclub13
Recensie: Spellenmolen
Recensie: Spelinzicht
Recensie: Bordspeler
Recensie: Gamepack
Recensie: Ditteriosracedoorspellenland
Recensie: Speloordeel
Spelregels: Ludonaute

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Lewis & Clark

Bastiaan_Nox

15

1878

do 03 sep 2015, 19:35

ozymandias

Geen ongelezen berichten Lewis & Clark

Klavertje4

10

970

ma 10 nov 2014, 12:28

woozle

Geen ongelezen berichten Nieuwe uitgave Lewis & Clark

gvconkel

5

476

zo 24 mei 2020, 17:40

SigiScsi

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Lewis & Clark - Reacties (20)
Geplaatst: di 21 jan 2014, 17:45 
Avatar gebruiker
Het spelmechanisme is wel leuk gevonden. Thema is ook mooi, maar het speelde voor mijn gevoel niet heel vlot weg wat jammer is. Iets te langdradig.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 24 jan 2014, 12:01 
Dit spel heeft misschien een wat hogere leercurve. De eerste keer dat ik dit speelde duurde het 3,5u met slechts 3 spelers! Maar we hadden door wat we fout deden... Het laatste spelletje met 2 spelers duurde nog geen uur, en speelde héél vlot. Dit spel speel je best met iemand die de regels goed kent, en die je waarschuwt voor de plaatsen waar je kan vastlopen, ook al is dit voor de hand liggend (de bergen, bereid je daar tijdig op voor) Eens je dit spel onder de knie hebt is het echt een topper met mooie spelmechanismen!
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 31 jan 2014, 15:27 
Avatar gebruiker
Geweldige art zorgt voor sfeer, mooie mix mechanics die thematisch kloppen. De grote stapel karakterkaarten zorgt voor grote variatie, maar het spel blijft ook flink strategisch. Aanrader.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 24 maart 2014, 11:56 
Avatar gebruiker
Wat een vreemd spel is dit! Het speelt gewoon niet. Het blijft een rommeltje.
Bij het laatste potje niet eens de moeite genomen het uit te spelen. Nee, deze hoeft voor mij niet.
3
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 26 maart 2014, 13:10 
Avatar gebruiker
Deck building en racespel. Zoek de juiste combi kaarten, profiteer van je buren a la 7 wonders en leg het snelst de afstand van de expeditie af lettend op tijd, voorraden en een beetje wat je tegenspelers doen. Alle begin is moeilijk maar eenmaal een keer gespeeld is dat geen probleem meer, Try before buy, zal niiet voor iedereen even leuk zijn
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 09 apr 2014, 15:25 
Avatar gebruiker
Goed spel, maar wel een typische try before you buy.

Het is een echt planning spel, waar je de hele tijd in dubio zit van doe ik mijn zaken in kleine stappen (snel kamp opslaan) of in grote stappen. Mooie is dat je het kamp opslaan vaak kunt uitstellen door een extra powowow en daardoor weer indianen binnenboord haalt om acties uit te voeren.

Het is dus workerplacement, maar dan wel eentje waar je veel meer dan in andere spellen zelf in de hand hebt hoeveel workers je wil plaatsen.

Dat feit is dan tegelijk ook het nadeel..... wikken en wegen, en dat kan de snelheid en charme uit het spel halen.

Update: omhoog naar 8.
Vind hem van de workerplacements miss wel een van de betere spellen die er zijn. Zeker als je speelt met mensen die hun beurt niet kapot analyseren is dit een toppertje.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 19 aug 2014, 12:22 
Avatar gebruiker
Erg fijn spel! Trachten een zo goed mogelijke hand van kaarten te verzamelen om zo snel mogelijk te racen met je verkennersteam. De grote variëteit aan kaarten, maakt dat elk spel heel anders speelt en je niet kan kiezen voor een vaste strategie.

Door de vele kaarten, de vele effecten en het op punt stellen van de strategie kan dit spel met de verkeerde spelers wel een erg grote downtime hebben.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 01 sep 2015, 10:29 
Avatar gebruiker
Voor mij een persoonlijke favoriet ...
Nog wat kleine puntjes die moeten weggewerkt worden ... maar dat komt wel.

Ik kan niet wachten om dit aan m'n andere tafelgenoten en andere geïnteresseerden uit te leggen en te spelen :-)
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 18 okt 2015, 11:06 
Avatar gebruiker
Heel erg tof spel! Het is in het begin erg zoeken, maar het spel zit heel goed in elkaar! We raden veelspelers aan dit zeker eens te proberen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 18 okt 2015, 14:26 
Wat een sterk spel! Er zijn veel herkenbare elementen uit andere andere spellen, zoals het kopen van kaarten en hiermee je deck van actiemogelijkheden opbouwen zoals bij Concordia e.a., het plaatsen van je indianen zoals bij het stenen tijdperk e.a., het variabel inkomen afhankelijk van je medespelers hun gespeelde kaarten zoals 7 wonders, het racen op de rivier en je kamp opslaan zoals K2,... En dit spel brengt deze elementen fantastisch goed samen. Wauw, ik vind dit een erg tof spel dat menig veelspeler zal bekoren! Aanrader!
Let op: Het is zeker geen familiespel, daarvoor moet je met te veel rekening houden (en dàt maakt het voor de veelspeler net interessant!).
Let op: Het spel heeft niets met Superman te maken zoals de titel an sich wel eens zou kunnen doen vermoeden :-)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 08 feb 2016, 16:24 
Onlangs gekocht en al meerdere keren gespeeld, meestal met 2 personen.
Het spelmechanisme zit heel goed in mekaar en elk spel is anders door de vele kaarten. Het is steeds afwegen om toch maar niet teveel grondstoffen of indianen te nemen, omdat dit in je nadeel kan spelen, maar ook weer niet te weinig. Bovendien kun je ook nog de af te leggen route gaan wijzigen als je nog meer variatie wil.
Iets te complex als familiespel, maar wie op zoek is naar een leuke uitdaging met een mooi thema, is dit een toppertje wat mij betreft.
Een dikke verdiende 9 !
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 08 feb 2016, 16:30 
Avatar gebruiker
Deck building en racespel. Nooit met 5 spelers spelen!!!
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 31 jan 2018, 19:39 
Leuk spel
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 13:34 
Thema en art geweldig. Het idee van variabele benodigdheden die tactiek vergt om het traject zo snel mogelijk af te leggen is ook top. Alleen wat ons niet zo kon bekoren is de manier waarop de kaarten werken. De combo's die zorgt voor wat speler interactie zijn leuk gevonden, maar werkte in onze beleving niet zo goed en maakt het spel ingewikkelder dan nodig is. Het haalde de aandacht erg af van wat we verder juist zo goed vonden.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 30 jan 2019, 10:13 
Avatar gebruiker
Prachtig spel om naar te kijken, heerlijk spel om te spelen. Doordat de kaarten maar langzaam in het spel komen, moet je elk potje weer een nieuwe strategie bedenken op basis van het huidige aanbod, en die puzzel blijft mij boeien.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 27 apr 2019, 20:12 
Leercurve is wat hoger dan een gemiddelde eurogame.

Ik heb vooral graag het timing aspect in dit spel. Alles draait erom.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 09:28 
Avatar gebruiker
Goed spel, alleen mijn editie heeft zulke dunne kaarten dat het af doet aan de speelbeleving, zo slecht heb ik het nog nooit gezien.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 13:17 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 27 jul 2021, 07:43 
Avatar gebruiker
Dit spel is mij uitstekend bevallen. Wat mij aanspreekt is de creatieve combinatie van kaarten voor acties spelen en acties doen met worker placement. Daarbij grijpt alles op elkaar in waardoor elke keuze lastig is. Het zijn afwegingen als: "ga ik deze worker gebruiken om een kaart te activeren, dat is gunstig want dan raak ik de worker niet kwijt... maar dat betekent ook dat ik hem mee moet nemen in de boten wat een stap terug kan betekenen... dan toch maar een andere kaart gebruiken om te activeren... maar die niet want die wil ik nog voor de actie spelen."
Zoals hieruit blijkt kan Analysis Paralysis op zich op de loer liggen, ik denk wel dat het helpt als je niet alles wilt doorrekenen, want dat gaat nou eenmaal niet. Bovendien heb je ook te maken met stevige interactie van je tegenstander, die ook workers plaatst of juist allemaal van het bord haalt, net op de juiste plek op het spoor staat waardoor je een "gratis" stapje kan doen, die kaarten heeft liggen met de symbolen die jij nodig hebt of die juist 1 beurt te vroeg weer op hand neemt, en karakters koopt die jij ook had willen hebben. Multiplayer solitaire spelen is er hier niet bij. Variatie op langere termijn wordt verzorgd door de karakterkaarten die beschikbaar zijn, al zit hier wel mijn (enige) zorg: biedt het spel genoeg keuzemogelijkheden om van spel tot spel echt wat anders te doen? Dat valt vrees ik wel mee (of tegen, zo je wilt), maar ik denk dat nog steeds een erg leuk spel overblijft, wat bovendien ook geen 13 in een dozijn worker placement of puntensalade is.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 11 nov 2021, 14:23 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®