Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2676 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Liberté
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2010
Uitgever: Valley Games
Link uitgever: http://www.valleygames.ca/
Auteur: Martin Wallace
Illustrator: Kurt Miller,  Mark Poole
8.0
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 3 - 6  
4 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Liberté beslaat de Franse Revolutie van de bijeenkomst van de Staten Generaal in 1789 tot het Directorium en de staatsgreep van Generaal Napoleon Bonaparte in 1799.

In Liberté vormen de spelers het politieke landschap tijdens de Franse Revolutie. Ze strijden in provinciale verkiezingen om stemmen te winnen in de regering en de oppositie hetgeen winstpunten oplevert. Een leger succesvol ten strijde leiden en het winnen van verkiezingen in sleutelprovincies levert ook winstpunten op.

Het spel duurt vier beurten, waarbij iedere beurt bestaat uit een aantal actierondes. De meest voorkomende actie is het spelen van een kaart om factieblokjes in een provincie te leggen. Speciale kaarten kunnen worden gespeeld om rivalen te verzwakken. Spelers kunnen ook deelnemen in een gevecht, en, onder andere, de beste Generaal rekruteren.

Spelers kunnen kaarten in hun eigen speelveld spelen. Deze kaarten kunnen dan opnieuw gespeeld worden (naar voren geschoven) om een gelijk spel te beslissen. Wanneer ze niet voor het einde van de beurt gebruikt worden, gaan ze terug op de hand voor de volgende beurt.

Na de actierondes wordt in elke provincie de verkiezingsuitslag bepaald. De drie facties die voor de nieuwe regering strijden zijn de Gematigden (blauw), de Royalisten (wit) en de Radicalen (rood). De speler met de grootste stapel in een provincie controleert de stemming. Gelijke standen zijn echter veel voorkomend, daarom kunnen spelers hun vastgehouden kaarten spelen om het gelijke spel in hun voordeel te beslissen.

In het algemeen wint de speler met de meeste winstpunten. Twee sudden-death criteria kunnen het spel onmiddellijk beëindigen en maken winstpunten waardeloos. De Radicalen kunnen een verpletterende verkiezingsoverwinning behalen of de Royalisten kunnen het land terugnemen door de controle van sleutelprovincies. Iedereen moet uitkijken voor de ambitie die de toekomst van Frankrijk snel kan veranderen!
Spelregels Liberté

Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Er zijn geen onderwerpen of berichten voor dit spel.
 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Liberté - Reacties (4)
Geplaatst: vr 12 nov 2010, 13:15 
Liberté is al bijna 10 jaar een goed voorbeeld van een pittig Wallace spel, waarbij je na het lezen van de regels denkt: ik snap wat de handelingen zijn die ik moet doen, maar hoe speelt het nou? En dat gevoel blijft in ieder geval de eerste paar rondjes van je eerste spel. Maar zodra je door begint te krijgen hoe het werkt en hoe de interactie in elkaar steekt komt er bij mij enthousiasme op.

Goed spel voor (strategische) veelspelers die iets meer dan 2 uur over een spelletje doen geen probleem vinden. Dat maakt het voor mij lastig om het regelmatig op tafel te krijgen, maar ik speel graag nog een potje.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 14 nov 2010, 00:55 
Avatar gebruiker
Zie hier voor het langere verhaal. Leuk dat deze oude Wallace opnieuw is uitgegeven, al is het een allerminst alledaags spel.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 14 nov 2010, 11:29 
Voorlopig geen waardering omdat de actie bij mij zich beperkte tot het kopen en lezen van dit spel. Bovenstaande reacties (en bijhorende recensie) hebben me wel benieuwd gemaakt dus hopelijk krijg ik deze binnenkort op tafel. Ik kan wel al melden dat de drukfouten en grafische problemen in de nieuwe editie van de baan zijn.

Update: eerste keer gespeeld. Dit spel heeft ons in de ban gehouden. Laat je niet afschrikken. Met 5 debuterende spelers ging dit toch vlot. de suddendeath-victoryconditions zijn wel heel belangrijk, bij ons eindigde het spel met een contrarevolutie in de derde ronde. Dit spel slaagt er in om je in de sfeer van de Franse revolutie te brengen. het overzicht bewaren is wel een stevige klus.

Update: intussen aantal keer gespeeld, mooi hoe dit spel er iedere keer anders uitziet
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 01 feb 2015, 01:08 
Avatar gebruiker
Als liefhebber van de periode 1750-1850 wist ik dat dit een spel voor mij was. En inderdaad: Liberté is inderdaad geen alledaags maar wel een geweldig spel. De spelregels waren voor mij concreet en eenvoudig. Het was naar mijn inziens niet perfect omdat je niet één van de partijen (Wit conservatief, Blauwe gematigden, Rood radikalen) kon kiezen...dat had het geheel nog dat extra persoonlijk 'warm' gevoel gegeven. Een extra partij van de Franse Revolutie had er nog bij gemogen...
Maar al bij al een dikke aanrader!
8
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®