Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Poorters van Nieuwstad, De
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2013
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Tycho van den Broek
Illustrator: Rogier van de Beek
6.4

  Geluk 3 / 10   Strategie 7 / 10  
  Speelduur 60 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
10 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Samen met je medespelers neem je de verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een nieuwe stad. Vanuit je unieke talent en in overleg met elkaar wordt besloten wie zich richt op de voedselvoorziening voor de poorters en wie de bouw van de stad ter hand neemt. Maar pas op! Naarmate de stad groeit en haar poorters welvarender worden, groeit ook de hebzucht van de poorters. Hierbij vergeten ze soms rekening te houden met het algemeen belang. Tot slot zijn er ook nog onvermijdelijke tegenslagen die bij het leven horen, zoals brand of het uitbreken van een epidemie. Als dat maar goed gaat...

Speel dit spel samen om te werken aan een prachtige welvarende stad, al zal er uiteindelijk toch maar één winnaar zijn!
Poorters van Nieuwstad - FAQ

Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spelinzicht
Spelregels: 999games

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Het Perfecte Spel

Viva

330

14204

do 28 maart 2013, 14:38

Yangzhoui

Geen ongelezen berichten Testfase van Het Perfecte Spel

Bordspeler.nl

0

969

vr 28 sep 2012, 17:00

Bordspeler.nl

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) De Poorters van Nieuwstad

Spelmaniac

97

8279

zo 24 nov 2013, 09:11

pleunie.william

Geen ongelezen berichten Q&A met Tycho van den Broek, auteur van "Het Perfecte Spel".

Dierik

47

4064

do 02 mei 2013, 11:38

maxitaxi777

 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Poorters van Nieuwstad, De - Reacties (10)
Geplaatst: ma 06 aug 2012, 18:18 
Avatar gebruiker
Voorlopig met een cijfer gewaardeerd, m'n mening komt eventueel later nog...
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 24 maart 2013, 15:50 
Avatar gebruiker
Vrijdag op de releaseparty van 999 Games de definitieve versie gespeeld en mij goed bevallen. Toegankelijk spel met mooi artwork. Alleen de doos is wat minder geslaagd wat mij betreft.

Speel vlot weg. Je kunt met verschillende combinaties van productiegebouwen en grondstoffen punten genereren. Het element van de poorters die bepalen hoeveel vraag er is naar bepaalde producten vind ik leuk gevonden. Voor een eerste spel vind ik dit knap gemaakt. Kan nog stijgen naar een 8 bij vaker spelen.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: za 30 maart 2013, 02:04 
Avatar gebruiker
Om te beginnen wil ik zeggen dat ik het heel bijzonder vind dat uit al die reacties, suggesties, commentaren en prototypes zo'n mooi spel tevoorschijn is gekomen. Waar sommigen (ook ik) sceptisch waren over het eindproduct, moet ik zeggen dat dit spel lekker vlot wegspeelt. Thematisch klopt het: Spelers bouwen samen aan een stad, ontginnen de bossen, delen voorzieningen, verkopen hun producten en zien de bevolking, de poorters, gestaag in aantal toenemen. Maar ondertussen moet je ook voor je eigen gewin gaan, want zodra iemand op of over de dertig punten komt, is het spel afgelopen en moet je hopen dat jij de hoogste score hebt. De gebeurtenis- en actiekaarten zijn nogal onvoorspelbaar, maar geven wel een leuke twist aan het geheel. En laten we wel wezen: Het waren onzekere tijden in de Middeleeuwen.
De veelspeler komt veel bekende elementen tegen. Het kiezen van karakters en het inzetten van hun functies, betalen voor het gebruik van gebouwen van een ander, enz. Maar de mix en de eenvoud van het geheel voelen toch fris aan. Daarnaast is de vormgeving erg kleurrijk en zeker niet standaard. Kortom: een volwassen familiespel waar ook de veelspeler veel plezier aan kan beleven.

Is dit het perfecte spel? Nee, de regels bevatten wat slordigheidjes, waarvan de belangrijkste zijn: Aan het eind van een ronde moeten de marktkramen leeggemaakt worden (staat er niet in) en de gezamelijke gebouwen MOETEN ook echt gezamelijk gebouwd worden ( er staat "kunnen", maar dat moet echt "moeten" zijn)
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 30 maart 2013, 14:11 
Avatar gebruiker
Ik heb de Poorters van Nieuwstad nu al een paar keer gespeeld en het gaat mij gewoon nog niet vervelen.
Ondanks de kleine onduidelijkheden in de spelregels (die naar mijn idee wel duidelijk worden uitgelegd op de 'Online speluitleg') is het spel heel snel te snappen en te spelen.
Laat ik beginnen over de manier van spelen. Dit spel geeft je de mogelijkheid lekker strategisch te spelen. Dit maakt het spel een stuk uitdagender en veelzijdiger omdat je ieder spel weer anders kan (of moet) spelen. Loop je echter achter op punten, dan kun je ook een gokje wagen door met de schout een wenskaart te kopen, in de hoop dat dat je wat verder helpt.
Ook het samenwerken speelt in dit spel een redelijk centrale rol, wat leuk is. Het samen bouwen van belangrijke gebouwen (wachttoren, ziekenhuis, enz.) om gebeurtenissen te kunnen voorkomen, voegt voor mij een hele hoop toe.
Het kiezen van rollen per beurt vind ik geweldig! Dit onderdeel is erg creatief opgezet door per rol een bepaalde eigenschap te bepalen inclusief het privilege. Ook nu speelt strategie weer een belangrijke rol.
Verder wil ik even kwijt dat de artwork weer helemaal top is! Echt 999 waardig!
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 06 jul 2013, 19:58 
Avatar gebruiker
Ik vond er niet veel aan. Een hoop gedoe met fiches waarmee je uiteindelijk dan niet veel mogelijkheden mee hebt. Het spel eindigt ook nogal abrupt terwijl het motortje dan eigenlijk pas goed begint te draaien. Op het einde van het spel valt er ook niet veel te scoren.

Het zijn allemaal beproefde mechanismen die erin zitten, alleen de uitwerking valt wat tegen.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 25 jul 2013, 09:13 
Avatar gebruiker
Het spel voelt alsof het nog niet helemaal 'af' is. De regels laten ook te wensen over dus worden er al gauw 'huisregels' toegepast, om het speelbaar te houden.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: za 09 nov 2013, 22:47 
Eerste kennismaking was goed, veel bekende elementen, leuk thema. Spelregels en met name punten bevielen mij minder, spel eindigt veel te abrupt, 30 punten is veel te weinig, want dan heb je net je economie goed op gang. Houthakker is ook veel te snel uitgespeeld, dus de extra tegels maar gewoon toevoegen :P Blauwe gebouwen zijn veel te sterk, tenzij je het vereiste puntenaantal verhoogt. Al met al zeker een spel met potentie, mits je de gebreken eruit haalt.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 13 dec 2013, 12:15 
Ik had het al eens met z'n tweeën gespeeld en daar vond ik echt helemaal niks aan. Ik wilde het graag nog met meerdere spelers spelen en gisteren was het dan zover.
Met meerdere spelers is het wel wat leuker, maar niet heel veel.

Het Perfecte Spel is het dus zeker niet. Het is een verzameling leuke en beproefde spelelementen, maar brengt daarmee weinig nieuws.

Artwork is wel aardig, al heb ik t idee dat tekeningen en digitale artwork door elkaar heen lopen. Dat is niet erg consistent.

Het idee dat er meer in had gezeten blijft hangen.
5
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 10:31 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: za 02 mei 2020, 22:59 
6
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®