Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2699 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Russian Railroads
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2013
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Helmut Ohley, Leonard Orgler
Illustrator: Onbekend
7.3
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
27 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Russian Railroads is een nieuwe experttitel. Dit is een stevig treinenspel van Helmut Ohley en Leonard Orgler, waarin de spelers hun Russische spoornet ontwikkelen. Het centrale mechanisme is worker placement. Tijdens het spel probeer je jouw verplaatsingen op het bord te vergroten door middel van extra locomotieven, breid je jouw aantal treinen uit en kun je daarnaast investeren in ontwikkelingen om tijdens het spel meer voordelen te krijgen en extra punten te scoren.

Bron: bordspeler.nl
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Bordspeler

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Russian Railroads

missiloon

26

2324

ma 30 dec 2013, 12:35

helena

Geen ongelezen berichten Russian Railroads NL spelregels

Waut

3

733

ma 20 okt 2014, 22:22

Erwin

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Russian Railroads

Bastiaan_Nox

0

683

wo 09 apr 2014, 03:32

Bastiaan_Nox

Geen ongelezen berichten Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2014 bekend!

Tamara_Bakker

52

4340

ma 12 mei 2014, 22:03

maartend

Geen ongelezen berichten Russian railroads: German railroads

finalstruggle

19

1732

vr 09 okt 2015, 13:54

maxitaxi777

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Russian Railroads - Reacties (27)
Geplaatst: za 09 nov 2013, 09:22 
Avatar gebruiker
Een workerplacement waarbij je 3 treinroutes probeert aan te leggen. Om ze allemaal volledig te ontwikkelen is niet haalbaar, daarom moet je keuzes maken wat je wel gaat doen. Deze specialisering is soms een lastige, want met workerplacement kun je niet altijd de actie kiezen die je wil doen.

De weg naar de overwinning is erg divers! Ik heb al met verschillende strategieën gespeeld zien worden en er zijn er ongetwijfeld nog meer te vinden.

In het begin is het even lastig om door de regels heen te komen, maar omdat er een behoorlijk aantal ronden zijn (7) speelt het uiteindelijk heerlijk door!

Toppertje!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: zo 17 nov 2013, 13:13 
Avatar gebruiker
Deze viel erg tegen voor mij.
Workerplacement en geschuif met railsblokjes om overal punten te scoren. Het maakt niet uit wat je doet als je maar ergens voor gaat.

Ik heb moeite met de waardering:
Tot waardering 3 betekend dat ik het niet meer wil spelen.
5 betekend dat ik wellicht mee doe maar dat wil ik niet.

Eigenlijk zou ik dit dan als een 3 moeten waarderen omdat ik het niet meer wil spelen. Toch is het geen slecht spel maar mij boeit het niet.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 01 dec 2013, 11:13 
Russian Railroads
De eerste teleurstelling kreeg ik al te verwerken toen ik het speelbord zag. Waar is er een prachtige kaart van Rusland? Die is er dus niet in het spel. Het centrale bord is ingericht met plaatsen voor je poppetjes in deze worker placement. De drie spoorlijnen waar je aan bouwt zijn gedecimeerd tot een trio fantasieloze rechte lijnen, al zit er in één zo'n lijn een mooie haakse curve. En elke speler heeft deze lijnen op zijn eigen speelbord.
Het spel duurt zeven rondes en je mag net zo vaak je punten tellen. Je kan op zo veel manieren veel punten halen dat het bijna betekenisloos is. Interactie is er nauwelijks omdat er voldoende keuzes zijn.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 27 dec 2013, 12:52 
Avatar gebruiker
My cup of tea! Het thema is er erg dun op geplakt, maar de hoeveelheid aan mogelijkheden doet mijn spellenhart sneller slaan. Engine-builder van de bovenste plank!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 28 dec 2013, 09:25 
Avatar gebruiker
Hrmja. Wat hiermee aan te vangen. Als ik het eerdere lange verhaal even kort samenvat:

  • Het onderwerp is er met de haren bijgesleept. Dit is geen treinenspel à la Stoom of 18xx of ...: het is een werkverschaffer waar simpele woordjes ('Moskou', 'Sint Petersburg', 'Kiev', 'Vladiwostok') vrijwel het enige zijn die je eraan herinneren met een zogenaamd Russisch treinenspel te maken te hebben. Treinen zelf zijn begrenzers die aangeven tot hoever een ontwikkel/puntenspoor punten geeft. De magie van de Transsiberiëexpres is zorgvuldig buiten de doos gehouden.
  • De auteurs hebben geen enkele moeite gedaan om de werkverschaffingsmotor te voorzien van een moderne draai. Bovendien hebben ze een mechanisme ingebouwd (de ingenieurs) dat spelers sterk verleidt tot het privatiseren van voor hen cruciale acties waardoor de werkverschaffing nog eens aan waarde inboet.
  • Het spel zelf vind plaats op een ontwikkelbordje waar middels een bijzonder gekunsteld geheel spoorprofielblokjes worden verschoven die bij het passeren van bepaalde markeerders bonuspunten, bonusacties, actiefiches, nieuwe kleuren profielblokjes en wereldvrede toekennen. De reeds genoemde locomotieven bepalen tot hoever een ontwikkeld spoor daadwerkelijk punten geeft. De indruk die zo ontstaat is Oooohhh... What does THIS button do!??
  • De spelhandleiding is geschreven voor nieuwkomers die niets van moderne spellen weten. Maar Russian Railroards is nu net niet een spel dat is bedoeld voor dergelijke personen. Het resultaat is een overdaad aan tekst en beeld die alleen maar irriteert en vlug nazoeken bemoeilijkt. Het allerbelangrijkste credo van het schrijven van handleidingen, Ken uw publiek, is grof geweld aangedaan.
  • Het grote dynamische bereik van OP-vergaring werkt op mijn zenuwen. Een speler kan met een beetje moeite meer dan 400 OP halen; en daarvan 125 of meer in de laatste van 7 ronden. Maar hij begint met aantallen van 10 of minder. Een dergelijke spreiding is natuurlijk hemel op aarde voor diegenen die het spel met een klapper uit willen maken. Maar voorspellen of de motor met al heel snel een constante 60+ OP per beurt gaat opwegen tegen de met rasse schreden toenemende puntenhausse van de tegenspeler die begint op 10, dan 25 haalt, dan 45, en dan, ja, wat eigenlijk? 70? 80? Toch nog 60? is een onbegonnen werk.

Het spel werkt, laat daar geen twijfel over bestaan. Het is vriendelijk want spelers zitten elkaar niet echt in de weg, de grafische vormgeving is duidelijk, je verdient honderden punten, je wordt niet lastig gevallen door een moeilijk onderwerp, en er zijn ongetwijfeld een paar degelijke paden naar victorie die wachten om te worden ontdekt. Maar ik vraag me ten zeerste af of je deze titel nog vaak zult spelen na een paar eerste enthousiaste potjes, het is—letterlijk—echt erg veel blokjesschuiven. En zo variabel zijn die sporen waarop je die blokjes beweegt nu ook weer niet, bonusacties ten spijt.

Waardering zou een 5 zijn, maar 1 punt aftrek voor het regelboekje, de rare puntensprokkelarij, en het totale gebrek aan innovatie in het werkverschaffingsgedeelte. Een Boardgamegeeker vatte het als volgt, en naar mijn mening bijzonder treffend, samen: Gamer cat nip — watch them roll over and start dribbling at all the buttons to push, and the three victory scratching posts!
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 27 feb 2014, 17:19 
Avatar gebruiker
Nog maar één keer gespeeld, dus de score zou nog kunnen wijzigen :)

Tof spel met maar één doel: zo snel mogelijk zo veel mogelijk overwinningspunten verzamelen. Ik had een beetje schrik dat de speler die het beste uit de startblokken kwam, het spel zou winnen, maar dat bleek dit ene spel goed mee te vallen. De uiteindelijke topscores zaten maar 3 punten (minder dan 1%) van elkaar af, met totaal verschillende strategieën.

Spelregels zijn wel veel te ingewikkeld geformuleerd.

Het thema ben je wel snel vergeten als je aan het spelen bent (het enige Russische zijn de stationsnamen en de petjes van de meeples), maar dat vind ik niet zo belangrijk.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 28 mei 2014, 12:20 
Dit is typisch zo'n spel wat je leuk leuk vindt of helemaal niks. Ik vind het leuk!! Ik hou wel van blokjes schuiven, en van heel veel manieren om punten te sprokkelen. Wat Rusland er mee te maken heeft is me niet duidelijk, maar ach het zijn wel treintjes en die laten we lekker rijden. Het spelmateriaal is mooi en degelijk. Het spel is niet moeilijk maar de spelregels zijn onnodig ingewikkeld, dat had echt met de helft van de tekst een stuk duidelijker gekund. Voor 2 spelers is de achterkant van het spelbord aangepast en uitstekend te spelen! De speelduur van 120 minuten die staat aangegeven lijkt me wat veel. Met 2 spelers doen we er een dik uur over.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 04 jun 2014, 15:53 
Avatar gebruiker
Degelijke worker placement met een enorm sneeuwbal-effect in de punten. Kies een strategie en optimaliseer deze, halverwege switchen lijkt niet mogelijk want één grote sneeuwbal levert meer op dan twee kleine.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 15 sep 2014, 09:01 
Complexer dan het leven zelf.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 15 sep 2014, 15:25 
Avatar gebruiker
Thematisch zwak en teveel gedoe met allerlei kleine regeltjes en dingetjes. Ook weinig vernieuwend wat mij betreft.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 03 sep 2015, 06:41 
Avatar gebruiker
Russian Railroads is een eurogame van de ergste soort: droog, zonder thema en geen interactie. Spelers proberen 3 spoorlijnen te completeren (of een industrieterrein) en krijgen hier na elke actieronde punten voor. Veel punten. Heel veel punten. In elke ronde probeer je die puntenmachine te verbeteren. Wat mij bij mijn voornaamste ergenis over dit spel brengt. Een speler die eenmaal voor staat is vrijwel niet in te halen. Zijn of haar voorsprong zal met elke ronde alleen maar groter worden. Speel 1 of 2 slechte rondes en je maakt geen schijn van kans meer.

Ik kan de puzzel die verborgen ligt in Russian Railroads waarderen en wellicht wil ik mij er nog eens aan wagen. Maar RR is zeker geen spel die meer mensen over zal halen om bordspellen te spelen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 06 okt 2015, 13:14 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 06 okt 2015, 20:04 
Heerlijke worker placement, makkelijke regels en in 1,5 uur gefikst.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 feb 2016, 14:50 
Het betere serieuze spel, veel mogelijkheden en veel dingen die het geheel aan kunnen passen. De mechanismen zitten goed in elkaar, enige nadeel is wellicht dat je een beetje voor een bonustegeltje (2 eigenlijk) moet gaan wil je niet achter gaan lopen. Het spel is ingevuld met russische spoorwegen, maar dit had makkelijk iets anders kunnen zijn. Dat is wel op te merken: echte treinzaken zitten niet in dit spel.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 12 feb 2016, 20:47 
Avatar gebruiker
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 18 nov 2016, 19:42 
Avatar gebruiker
jeetje, al die kritiek omdat er geen kaart of fysiek treintje in de doos zit !?
Onterecht ! Ik vind het spel wel heel geslaagd.
Het is echt niet makkelijk om zoveel spelmechanismen goed te balanceren en er zal zeker veel test-play aan te pas gekomen zijn, om alle extra's en bonussen, aan de drie sporen toe te kennen. En bvb. ook aan de paskaarten met OP's, de extra actie-tegel in de laatste ronde en de start-extra's.
De kritiek van Cymric: "dat je het na een tijdje wel snapt", wil ik ook nog zien. Ik speelde RR ondertussen al 5 keer -mijn minimum aantal voor een waardering- en we gebruikten allen opzettelijk verschillende strategieën om het spel door te krijgen maar dat lukte niet.
Het moet wel gezegd worden dat het pas na 2 pogingen lukte om het helemaal juist te spelen. Vooral het aanleggen van locomotieven en fabrieken lijkt evident maar het is het hoegenaamd NIET. Mede vanwege de slechte handleiding.
Toch een heel goed spel met meer interactie dan hierboven gezegd wordt. En het bewijs van kwaliteit is (ook) op BGG te vinden, waar het een hoge rating krijgt.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 10 dec 2016, 12:19 
Typische workerplacement. Redelijk routineus, weinig origineel en weinig interactie tussen spelers. Degelijk en deftig is hoe ik het heel kort zou samenvatten.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 08 jan 2017, 22:30 
Avatar gebruiker
Ik sluit mij aan bij de waardering van Klaas hierboven.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 25 dec 2017, 19:34 
Toppertje
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 02 jan 2018, 23:05 
Avatar gebruiker
Klaas +1
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 25 jan 2019, 21:39 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: do 30 apr 2020, 12:12 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 01 mei 2020, 19:27 
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: zo 03 mei 2020, 13:52 
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: wo 13 mei 2020, 22:34 
Goed spel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 mei 2020, 08:50 
Deze score kan nog wijzigen, aangezien ik het nog maar 1x heb gespeeld.
Ik heb heel veel spelervaring, maar voor een eerste keer is dit toch een zwaar spel, waar je erg worstelt met de regels en het vinden van de juiste tactiek in het begin. Dat had ik aanvankelijk ook met Mombasa, die ik nu vlot wegspeel. Ik vond het zeker een uitdagende puzzel die smaakt naar meer. Niet voor familiespelers en ik begrijp de "droge commentaar". Ik hou wel van tellen en rekenen, dus voor veelspelers die dat ook doen raad ik 'm aan.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 16 mei 2020, 17:43 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel    Facebook
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®