Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2676 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Scythe
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2016
Uitgever: Stonemaier Games
Link uitgever: http://www.stonemaiergames.com/
Auteur: Jamey Stegmaier
Illustrator: Jakub Rozalski
8.2
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 8 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 14 jaar   Aantal spelers 1 - 5  
35 Reacties
Beschrijving Kennisbank
In Scythe speelt elke speler een karakter die probeert zijn factie de rijkste en machtigste van Oost-Europa te maken. Spelers verkennen en veroveren gebieden, werven rekruten, produceren goederen en werkers, bouwen gebouwen, en plaatsen monsterlijke robots. Spelers beginnen in Scythe typisch met het opbouwen van hun infrastructuur, dan het verkennen van de wereld, en vervolgens het aangaan van gevechten met elkaar. Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Samenvatting: Ameritrash
Spelregels: Stonemaiergames

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Scythe op KS

mteravest

167

9705

ma 22 mei 2017, 12:41

WrigleyScott

Geen ongelezen berichten Scythe Art Edition

mazinho

0

579

ma 22 aug 2016, 10:49

mazinho

Geen ongelezen berichten Scythe tekstgebaseerd?

Michiel Verbeemen

8

2016

vr 09 feb 2018, 13:36

kosterix

Geen ongelezen berichten Podcast Het Ludieke Gezelschap 14 - Scythe & Wesley Fechter

HetLudiekeGezelschap

0

369

vr 20 jan 2017, 13:45

HetLudiekeGezelschap

Geen ongelezen berichten Winnaars As d’Or 2017

Bordspeler.nl

5

1690

di 04 apr 2017, 17:31

MattiasD

Geen ongelezen berichten Golden Geek Awards 2016

Bordspeler.nl

0

1088

wo 08 maart 2017, 00:00

Bordspeler.nl

Geen ongelezen berichten Jogo do Ano 2017 – nominaties

Bordspeler.nl

0

734

zo 25 jun 2017, 10:00

Bordspeler.nl

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Scythe

Bastiaan_Nox

32

2260

za 15 jul 2017, 15:02

Stijnhoofd

Geen ongelezen berichten Iron Harvest (Scythe)

roubosga

3

863

vr 08 sep 2017, 15:57

Frost

Geen ongelezen berichten International Gamers Awards – nominaties 2017

Bordspeler.nl

0

944

wo 23 aug 2017, 23:00

Bordspeler.nl

Geen ongelezen berichten Winnaars 2017 Origins Awards

Bordspeler.nl

0

956

zo 18 jun 2017, 11:00

Bordspeler.nl

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Scythe - Reacties (35)
Geplaatst: vr 12 aug 2016, 13:53 
Avatar gebruiker
Ik heb de hele hype rond Scythe op kickstarter gemist en heb Terra mystica en Khemet nog nooit gespeeld (waar dit Spel veel mee wordt vergeleken)

Ik stapte dan ook compleet blanco in het spel toen ik het speelde. Na de eerste keer was ik gelijk verkocht en kon ik nog een kickstarter op de kop tikken. Sindsdien is het al verschillende keren op tafel gekomen met een verschillend speler aantal.

Het spel bevat een mooi systeem van keuzes maken die er voor moeten zorgen dat je 6 sterren haalt en het spel eindigt. Dat de speler met het meeste geld uiteindelijk wint hoeft dus niet te betekenen dat de meeste sterren ook de overwinning betekent.

Daarnaast is het spel een mooie combinatie van Resource management, engine building en het voeren van gevechten. Hoewel de directe speler interactie beperkt blijft tot de gevechten en eventueel omkopen van spelers houdt je elkaar wel constant in de gaten. Het dreigen met bepaalde zetten/acties is soms al voldoende, zodat er niet altijd gevochten hoeft te worden.

De artwork is super, en maakt het spel in ieder geval een genot om naar te kijken tijdens het spelen.

Laatste puntje is de optie om solo te spelen, wat mij zeer goed bevalt. Ik had nog geen spel waar dat goed mee kon en Scythe is daarmee een mooie aanvulling op mijn collectie.

Al met al een geweldig spel wat ik altijd wil spelen en goed tot zijn recht komt met 1 t/m 5 spelers (2 spelers heeft de minste interactie).
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 19 aug 2016, 16:29 
Avatar gebruiker
(Na 1x spelen) Zeer fascinerend spel. In ieder geval fantastische artwork, wow!
De spelmechanismen spreken mij ook erg aan: een soort van civ-light met een stevige euro-kern en een kleine toevalsfactor (kaarten pakken, geen dobbelstenen).
Dit is zo'n spel wat in je hoofd blijft malen... had ik dit of dat niet anders kunnen doen, wat als ik eerst B en dan A had gedaan, etc. Doorgaans is dat een goed teken!
De tijd zal leren of mijn waardering omhoog of omlaag zal gaan, vooralsnog ben ik positief.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 21 aug 2016, 16:54 
Avatar gebruiker
Na 1x spelen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 15 okt 2016, 01:43 
Waardering na 2 spellen. Ik vind het wel leuk en het mechanisme om 6 sterren te halen, wat op diverse manieren gerealiseerd kan worden spreekt me ook wel aan. Artwork vind ik ook mooi, zeker de speciale editie met de luxe grondstoffen en munten. Denk overigens niet dat ik deze ga aanschaffen, want thuis komt deze toch niet op tafel, maar ik speel wel mee.

De vergelijking met Terra Mystica en Kemet zie ik overigens niet zo, deze heeft daarvoor veel te weinig interactie en zijn compleet andere spellen.

Update: inmiddels aangeschaft en ben deze steeds meer gaan waarderen. Misschien toch maar eens een uitbreiding toevoegen....
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: vr 09 dec 2016, 14:02 
Avatar gebruiker
Super spel. Geweldig artwork. Soloversie subliem.
10
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 10 dec 2016, 12:28 
Epic! Domain control met engine building. Spannend tot op het einde.
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 30 dec 2016, 17:15 
Overroepen vind ik... ik speelde het slechts 1 keer...
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 09 feb 2017, 21:21 
Zeer goed spel. Vooral het verschil tussen de facties onderling en specialisaties maken het spel altijd weer interessant om te spelen.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 17 jun 2017, 12:29 
Gister kennisgemaakt met Scythe. Ondanks een verpletterende overwinning (41/42/43/59 - moet ik toch even noemen) ben ik niet razend enthousiast. Man, wat veel regeltjes, verschillende vaardigheden en (on)mogelijke opties. Wel heel verrassend dat je desondanks eigenlijk maar 4 (of later 5, met factory-kaart) heel simpele keuzes hebt voor je zetjes kunt doen. Mijn overwinning was ook deels aan geluk te danken: de vaardigheid die ik op reguliere wijze vrijwel niet kon realiseren, werd dankzij mijn factory-kaart opeens heel makkelijk. Met de verschillende te trekken kaarten vond ik de geluksfactor voor zo'n zwaar strategisch spel toch vrij hoog. En de wat lange speelduur - ach, dat past wel bij dit type spel. Ik ben benieuwd of de ongelijke beginsituatie wel voor een 'eerlijke' strijd zorgt. Al met al toch een aangename, maar wat zware en lange avond gehad. Mogelijk stijgt de waardering als de regeltjes wat meer in de vingers zitten. (Ik vraag me wel af of dit spel niet makkelijk 'kapot te maken' valt, door wanneer je de vaardigheid 'dezelfde zet achter elkaar' hebt, volgens mij altijd wint als je het hele spel alleen maar 2 geld gaat incasseren?)
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: di 08 aug 2017, 02:52 
Avatar gebruiker
+/- 25 potjes (en dan waarderen...) Scythe gespeeld sinds maart, met de uitbreiding en al met 2 tot 5 spelers... We kochten het samen met Pandemie Legacy maar dat speelden we ondertussen nog maar 10 keer. Dat moet al iets zeggen !
Op BGG formuleert iemand het goed: dit is noch een miniatuur-spel, noch een wargame, noch een compleet "Euro-game". Het is wel iets van alle drie tegelijk en ik voeg er zelfs schaken aan toe !
Scythe ("zeis") is de nieuwe Terra Mystica, maar veel cooler met het sublieme artwork, de humor en de prachtige spelcomponenten. Qua complexiteit komt er net als TM, VEEL bij kijken om dit spel goed te spelen. De 1ste keer dat ik het speelde begreep ik amper iets van "Riverwalk" en ergerde ik me ook aan andere absurde verplaatsingen op het bord.
Ondertussen zijn de "Mech's" en hun verplaatsingen natuurlijke het mooie geworden van Sythe: zie je de "schaakposities" van je tegenstander of zie je ze niet !?
Nog een vergelijking met TM is de herspeelbaarheid: TM: 20 verschillende rassen met 2 verschillende maps. Sythe: 7 rassen met 7 verschillende speelborden op 1 map.
Het spel staat terecht op 8 bij BGG. En waarschijnlijk is enkel de "aanvalsfactor", een spelbederver voor sommigen maar je kan dit spel echt winnen zonder 1 encounter.
Try Scythe before you die.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 02 sep 2017, 14:31 
Avatar gebruiker
Heel erg goed spel!
De combinatie van area control en worker placement heel strak uitgewerkt.
Stegmaier heeft volgens mij goed gekeken naar Terra Mystica en dit spel minder statisch gemaakt.
Mi een topper!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 14 jan 2018, 00:56 
Gewoon erg weinig bijzonders. Vind Viticulture wel leuk; deze viel me helaas erg tegen.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 31 okt 2018, 12:41 
Ik hou 't voorlopig op een 7.
2 keer gespeeld nu.

1e spel: allemaal nieuwe spelers, dus even opwarmen. Spel mechaniek met hoe je resources verzameld en op het bord legt voor wat extra strategie, exploren voor bonussen en de elegante spelmechniek door 1 actie te kiezen en de 2 acties uit te voeren waardoor het in essentie heel simpel en gestroomlijnd blijft. Helemaal in m'n straatje, geweldig!
Gaandeweg werd het een beetje repetitief. Explore tokens waren grotendeels verdwenen, er vond wat combat plaats en je bent vooral bezig hoe je die 6 overwinningsconditie krijgt om 't spel te beeindigen. Dat stuk, halverwege tot het einde is een beetje ... mja ... mweh ... weinig dynamisch. Maargoed, een 1e keer ... geweldige artwork, sfeer en spelmechanieken, kwestie van nog 's spelen.

Maar het 2e spel ervoer ik dat eigenlijk nog sterker. Het verliest gewoon een beetje dynamiek halverwege en dan wordt 't ipv meeslepend een beetje een plichtmatig berekenend spel om tot het einde te komen. Van het eiland af komen, naar het midden toe voor je factory card, wat tokens verzamelen en je upgrades bouwen die in het begin super sterk en goed aanvoelen, maar gaandeweg een soort van "o ja, ik moet deze ook nog doen"-achtig wordt.
In die sluit ik me wel aan bij Stef dat dit van een euro opbouw game gaandeweg steeds meer abstract strategisch wordt ala schaken, maar voor mij het plezier afneemt.

Apart, want ik vind het verder op elk vlak een top spel. De artwork (met realistic resources), de sfeer, thema en gestroomlijnde gameplay met vele condities om het spel mee te kunnen winnen, maar de combo's zijn er niet echt en al met al voelt het dan toch wat te linear.
Ik heb ook niet het idee dat de uitbreidingen hier veel aan veranderen ... Jammer.
7
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 29 dec 2018, 18:24 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 feb 2019, 12:47 
Avatar gebruiker
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: zo 07 apr 2019, 22:05 
Nog een toppertje. Vormgeving is super, eenvoudige regels, transparant wie er wint en dat maakt het leuk.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 18 apr 2019, 23:15 
Na het eerste spel meteen mijn persoonlijke nummer 1 geworden. Dit spel is een complete ervaring, ademt sfeer uit en elk aspect is tot in de puntjes afgewerkt, van de encounter kaarten tot het upgrade systeem.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 24 apr 2019, 10:10 
Avatar gebruiker
Scythe staat al heel lang bovenaan mijn lijstje met persoonlijk favorieten. Het spel is elegant in zijn ontwerp, ziet er prachtig uit op tafel en is toch (relatief) eenvoudig te leren. Iedere beurt kies je één van de vier kolommen met acties, waarvan je de bovenste, onderste of beide kunt nemen (mits je de kosten die er bij komen kijken kunt betalen). Je speelt naar een set met achievements en wanneer de eerste speler er daar zes van weet te behalen, eindigt het spel en wordt de eindscore berekend.

Het spel klopt gewoon helemaal. Thema, artwork, gameplay en balans zijn allemaal perfect in balans. De enige reden dat ik het niet met een tien waardeer, is omdat het er nogal overweldigend uit ziet voor nieuwe spelers. Helaas kan dat nog wel eens afschrikken, maar vergis je niet: Als je op zoek bent naar een tactische engine builder, dan is dit absoluut een aanrader!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 27 apr 2019, 12:42 
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 03 mei 2019, 13:46 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 03 jul 2019, 21:01 
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 09 sep 2019, 16:32 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: do 14 nov 2019, 12:11 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: vr 22 nov 2019, 15:15 
Eén van mijn favorieten. Zorg voor een goed opbergsysteen zodat het snel op tafel staat. Visueel heel aantrekkelijk en goede kwaliteit onderdelen. Spel blijft tot het einde spannend en kent regelmatig een verrassende winnaar. En heerlijk als een gekozen strategie opeens in duigen kan vallen :) Zelfs solo goed te spelen.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 02 dec 2019, 19:00 
Erg mooi spel. Nu 1 keer gespeeld.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: za 11 apr 2020, 11:12 
Avatar gebruiker
Scythe is een waarlijke race voor grond en geld. Maar je moet hem wél nog even opbouwen, die race. Met grondstoffen, slimme bewegingen, gebouwen en soms met strijd. Wat begint als een economisch spel wordt zet voor zet een tactisch gevecht om grond. De continue dreiging van conflict, zónder dat het al te vaak plaatsvindt, hangt als een onweersbui boven het prachtige bord.

De vormgeving, het thema & artwork, de soepelheid van spelen en kwaliteit van de productie is echt wel buitencategorie goed. Daarmee staat Stonemaier met zijn spellen eenzaam bovenaan.
10
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 07:18 
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 08:54 
Avatar gebruiker
Geweldig spel dat elke keer anders is en waarbij workerplacement en areacontrol schitterend gecombineerd worden. Ziet er ook nog eens geweldig uit! Staat in mijn persoonlijke top 10!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 29 apr 2020, 13:54 
Avatar gebruiker
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 03 mei 2020, 13:50 
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: vr 08 mei 2020, 21:44 
Nee een beetje overgewaardeerd spel dat mij niet kon boeien. Heb daar het geld niet voor over.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 11 mei 2020, 17:50 
Scythe heeft bij mij vooral een gevoel van middelmatigheid achtergelaten. De hype eromheen zal niet geholpen hebben vrees ik. Ik moet zeggen dat het voor mij ook weinig uitmaakt hoe een spel eruit ziet: Brass (oude versie) bijvoorbeeld vind ik top, maar is zeker niet "mooi". Ik haal bij Scythe dan ook mijn schouders op bij de "prachtige" mechs die qua functionaliteit ook gewoon een houten cilinder hadden kunnen zijn (gelukkig is het nog niet zo erg als de idiote miniaturen bij Tapestry die alleen maar heel onhandig en ambivalent een grid bordje moeten afdekken).
Uiteindelijk is Scythe op zich een prima spel, grondstoffen verzamelen, acties kiezen, klein beetje conflict, een paar verschillende overwinningscondities. Een 6-7 onder normale omstandigheden, minder door de hoge verwachting.
5
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 11 mei 2020, 21:36 
Avatar gebruiker
Visueel alleen al een genot om te spelen. Thematisch zit het ook helemaal goed. Ik speel het graag, mijn medespelers helaas minder vanwege het wat oorlogszuchtige karakter en de volledig Engelse uitvoering. Het oorlogzuchtige is echter vooral visueel van aard, want uiteindelijk zijn 2-3 aanvaringen per avond eerder uitzondering dan regel.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 14 mei 2020, 17:40 
Was niet onder de indruk.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 15 mei 2020, 19:59 
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®