Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 4020 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Vintage
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2011
Uitgever: MESAboardgames
Link uitgever: http://www.mesaboardgames.pt/
Auteur: Gil d'Orey
Illustrator: Gil d'Orey, Filipe Alves
6.0

  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 10 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
3 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Dit spel gaat over het maken van portwijn in de vallei van de Dourorivier, het oudste afgebakende wijngebied ter wereld. Dit unieke product verschilt van de gewone tafelwijnen door de toevoeging van brandy in de fermentatiefase, wat toelaat wijnen te creëren met een lange bewaartijd en een uitgesproken profiel. In de verschillende soorten portwijnen staat een Vintage port voor de best mogelijke kwaliteit, een product van uitzonderlijke kwaliteit. In tegenstelling tot wat mensen denken, betekent dit niet dat de wijn 20 jaar oud is, enkel dat hij geproduceerd werd in een jaar met een uitzonderlijke kwaliteitsvolle oogst.

De speler met de meeste Vintage punten (afgekort VP) op het einde van het spel is de winnaar. Om VP’s te verkrijgen moeten de spelers portwijn verkopen. Maar eerst moeten we wijngoederen verwerven, wijngaarden aanplanten, druiven oogsten en de wijn transporteren naar de kelders in Vila Nova de Gaia, de wijn laten rijpen en pas dan verkopen. Al deze acties worden gesimuleerd op het spelbord. De speler die een vloeiende ketting kan maken van productie, transport, rijping en verkoop van steeds meer en betere kwalitatieve wijnen zal het spel winnen.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Spelregels: Mesaboardgames

 




Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Er zijn geen onderwerpen of berichten voor dit spel.
 
Plaats een nieuw onderwerp




Geef waardering Link suggereren

Vintage - Reacties (3)
Geplaatst: do 27 okt 2011, 13:12 
Avatar gebruiker
Ik hou erg veel van Port, dus dit spel moest ik gewoon hebben.
Het heeft even geduurd voordat het op tafel kwam, maar eindelijk is het geluk.
Ik was reeds op de hoogte van de bedenkingen van mijn onderbuurman, maar ik moet zeggen dat ik die niet kan delen.
Onze eerste ervaring van Vintage was zeer aangenaam (4p)
Het is inderdaad op voorhand zeer duidelijk wat je moet doen om punten te vergaren,
maar dan nog zijn er wat verschillende paden te bewandelen.

Je moet wel goed in de gaten houden dat je maar 1x per ronde mag oogsten. Dus heb je in de een na laaste ronde al je brandy verbuikt, dan is de laatste ronde zinloos.

Uiteindelijk kwam ik er ook achter dat er in de NL regels een vertaalfout stond, betreffende de Colheita en Vintage kaart. Deze fout maakt de kaart iets minder krachtig en komt daardoor wellicht in aanmerking voor een huisregel. (vaten verkopen vanuit je warenhuis ipv uit je kelder)
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: di 22 nov 2011, 14:08 
Avatar gebruiker
Leuk dat dit spel in de DB terecht is gekomen.

Minder leuk is mijn mening erover. Toen ik het kocht had ik al wat twijfeltjes, en die sloegen eigenlijk veel te snel om in hoofdschudden à la Wat moet ik hier nu weer mee? Vooropgesteld: Vintage ziet er prachtig uit en geeft goed weer wat je moet doen om port te maken. Maar dat is dan ook het enige wat je kan doen: port maken. Er zijn nauwelijks tot geen alternatieve manieren om je punten te verdienen, alles hangt af van een gesmeerde oogst-transport-rijping-cyclus die niet kan worden versneld of vertraagd alnaargelang de kwaliteit van en de hoeveelheid port die je wilt verkopen. Het vervelende is nu dat alles wat die kan verstoren in wezen toevalligheden zijn, soms iets gedempt. Mazzeltjes vroeg in het spel kunnen je een hele lange tijd een solide voorsprong geven; en door domme pech op dat moment kan je een hele lange tijd op achterstand worden geplaatst. Om nu het hele spel lang afhankelijk te zijn van dingen die toevallig beter voor jou dan voor een ander uitpakken vind ik geen goede basis voor een spel van deze duur; en het 'strategisch' noemen vind ik eerder een poging tot humor.

Vintage vult, samenvattend, een niche die ik niet aantrekkelijk vind, en dat is doodzonde want het geheel heeft zeker potentie. Maar als je hoopt op een veel snellere doch noch steeds aantrekkelijke Vinhos zul je elders moeten zoeken.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 03 aug 2022, 07:03 
Avatar gebruiker
Ik heb Vintage als 2P spel gespeeld en dan komt het volgens mij minder goed uit de verf. Vintage is natuurlijk een workerplacement over het maken van port (NB: het was er vóór Viticulture!), met actievelden die daarbij horen: wijngaarden planten, oogsten, verkopen etc.
De truc is dat de meeste velden steeds meer workers kosten naarmate ze al gekozen zijn (eerste 1 worker, volgende 2, dan 3, 4). Je hebt in totaal niet zo veel workers dus dat kan een actie al gauw onbereikbaar maken (al heb je natuurlijk nog een grande worker die elke actie in z'n eentje kan doen ongeacht de bezetting). Maar omdat met 2 spelers alleen de "1"en "2" velden in gebruik zijn, gaat dit aspect een beetje verloren en kun je eigenlijk alles wel doen. Zo hadden wij beide op het einde 3 plantages vol met 5 wijngaarden, ook eigenlijk om de laatste acties vol te maken (het toevoegen van de 4e en 5e wijngaard levert nog een puntje op in de eindtelling). Ook is er een actiekaart dat je een actieveld mag doen, maar het pakken en gebruiken van die kaart kost 2 workers, wat ook de maximale kosten van dat veld zijn; deze kaart is met 2 spelers volgens mij zo goed als nutteloos.

Los van deze 2P bezwaren neig ik in mijn oordeel over het spel iets meer naar Cymric: weinig keuze in te volgen routes (je kan eigenlijk maar 1 ding doen, op zich natuurlijk wel fijn als je niet van puntensalades houdt), wat ook tot gevolg heeft dat sommige actievelden waar in het begin om gestreden wordt later niet meer nodig zijn, en vice versa. Ook is de dobbelsteen (gelukkig wel 1-2-2-2-3-3 en niet 1-6) die aan de waarde van je port wordt toegevoegd wel erg bepalend voor de hoeveelheid punten die je scoort. Al met al op zich wel een aardig spel, maar er had meer ingezeten denk ik - zoals Viticulture laat zien (als je het niet erg vindt om wijn ipv port te maken).
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®