Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2706 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Ys
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2004
Uitgever: QWG Games
Link uitgever: http://www.qwggames.nl
Auteur: Cyril Demaegd
Illustrator: Arnaud Demaegd
7.4
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 2 / 10   Strategie 9 / 10  
  Speelduur 90 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 3 - 4  
8 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Er was eens lang geleden een koning, Koning Gradlon, die de schitterende stad Ys had gebouwd voor zijn dochter Dahut. Reusachtige muren beschermden de stad tegen de gewelddadige golven van de zee. Dahut wilde van Ys de machtigste stad van Britany maken. Ze zond draken erop uit om koopvaardijschepen te veroveren die op open zee voeren, hun laadruimten vol met edelstenen... De spelers zijn koopman-prinsen van Ys. Door het handig inzetten van hun handelsnetwerk speculeren zij op de aanschaf van kostbare edelstenen en verzamelen zo goud (winstpunten). Aan het eind van het spel wint de speler die het meeste goud heeft verzameld. Ys is een prachtig bordspel gemaakt voor 3 of 4 spelers. Ys kan ook met 2, 5 of 6 spelers gespeeld worden. Dit is waarom sommige vakjes op het bord staan, ook al worden ze niet gebruikt met 3 of 4 spelers. Ook zijn er 2 varianten speelbaar (de Gunst van de Koning-variant en de Ys Express-variant). Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek
Recensie: Spellengek
Recensie: Spellenclub13

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Geen ongelezen berichten Ys voor 2 personen

Boes

2

669

zo 30 apr 2006, 21:51

Boes

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Ys - Reacties (8)
Geplaatst: zo 19 maart 2006, 21:28 
Avatar gebruiker
Prachtig uitgevoerd spel, waarin je je "handelaren" half open en half blind laat bieden op waardevolle edelstenen en invloedskaarten. Heeft iets weg van Morgenland, maar m.i. heb je bij dit spel wat meer invloed op het verloop. Zo kun je o.a. de marktwaarde van jouw favoriete kleur edelstenen verhogen om daar zo in de eindtelling extra van te profiteren. En de kaarten kunnen jou helpen en/of je tegenstanders flink dwarszitten. Het zal niet ieders kopje thee zijn, maar voor mij is het één van de toppers.
8
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 02 mei 2006, 23:27 
Avatar gebruiker
Geweldig spel met mooi spelmechanisme. Is me ook met 2 personen goed bevallen (met inzet neutrale deelnemer).
9
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: za 03 jun 2006, 10:13 
Avatar gebruiker
Waardige opvolger van morgenland. Haalt het net niet bij het origineel omdat het spel minder sfeefvol is. Maar dat neemt niet weg dat het spel spannend blijft van het begin tot het eind.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 12 jan 2007, 17:10 
Ik ken mensen die weg zijn van Morgenland. Ik ken mensen die Morgenland vergelijken met Ys. Met de eerste categorie kan ik me niet, met de tweede wel verenigen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: zo 29 apr 2007, 21:24 
Avatar gebruiker
Het deels open en deels blind inzetten van je handelaren geeft een bepaalde spanning in het spel. Het steeds weer inschatten van je tegenstanders en onthouden waar je je blind ingezetten handelaren hebt neergezet. Ook het inzetten in de markt en daardoor bepalen welke edelsteen in koers stijgt of daalt geeft leuke effecten. Het blijft bij elke actie een afwegen van vele keuzes en af en toe ben ik dan ten einde raad, maar de adrealine die door je lichaam gaat tijdens dit spel maakt voor mij alles goed. Ook de actiekaarten in het spel hebben elk leuk gevonden voordeeltjes die op een geschikt moment kunnen worden uitgespeeld. Kortom wat mij betreft een aanrader, vreemd dat dit spel wat op de achtergrond blijft t.o.v. andere Ystari-spellen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   Facebook
 
Geplaatst: ma 07 mei 2007, 11:26 
Avatar gebruiker
Ys heb ik de eerste vijf, zes keer met slechts 2 spelers gedaan: het spel is dan taai en eigenlijk niet goed speelbaar. De markt met z'n puntenmatrix is lastig te doorzien, en dan komen er nog eens verstorende speciale kaarten bovenop. Onlangs, ruim 4 jaar na aanschaf (!!) heb ik het eens met 3 spelers gedaan, en het spel wordt daar wel beter en eenvoudiger van. Je hoeft namelijk alleen maar (een beetje) achter een ander aan te lopen en dan komt het met die lastige markt eigenlijk vanzelf wel goed: belangrijk wordt dan hoe je van die persoon te onderscheiden. Dan resteert een wel aardig spel dat duidelijk prettiger wegspeelt dan in het geval van 2 spelers.

Maar nog steeds vind ik dat Ys niet echt lekker soepel loopt. Misschien heeft dat te maken met het feit dat je de helft van je mannetjes open neerzet: dan kun je veel beter gaan rekenen wat er allemaal wel en niet op het bord kan staan. Of misschien dat je in de stad zelf met één mannetje altijd *twee* doelen beïnvloedt. Wat ook niet helpt zijn de erg omvangrijke regels om gelijkstanden te beslechten die ook niet altijd gelijk zijn. Mijn favoriete blinde biedingsspel zal het in ieder geval nooit worden.

De 6 is voor het spel met 3+ spelers, met 2 spelers schommelt de waardering tussen 4 en 5.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 22 aug 2013, 21:25 
Avatar gebruiker
In welke wijk wil je je slag slaan? Moet nodig weer eens op tafel!
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: za 14 sep 2013, 15:18 
geweldig spel! Zeker met 4 spelers!
Omhoog
 Profiel    
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®