Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Jumping Turtle Games

Geef waardering Link suggereren

Zoeken 0 - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z 2450 spellen aanwezig!

Afbeelding Informatie Waardering
Madeira
Categorie: Expertspel
Uitgegeven in: 2014
Uitgever: 999 Games
Link uitgever: http://www.999games.nl
Auteur: Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade
Illustrator: Mariano Iannelli
7.0
Winkelwagen
Lotana.be
  Geluk 5 / 10   Strategie 5 / 10  
  Speelduur 120 minuten   Leeftijd vanaf 12 jaar   Aantal spelers 2 - 4  
10 Reacties
Beschrijving Kennisbank
Madeira is een expert-spel. Het spel duurt vijf rondes, en elke ronde heeft vijf fasen.

In fase A wordt in speelvolgorde volgens de paslijst een set van drie blauw-groene dobbelstenen gekozen waarmee in fase B gespeeld gaat worden. De gekozen rij dobbelstenen bepaalt tevens de beurtvolgorde in fase B, welke privileges eventueel omgedraaid mogen worden en welke scoretegel je mag kiezen.

In fase B plaats je volgens de nieuwe speelvolgorde een dobbelsteen in 1 van de 3 regio's of de bosregio. De waarde van de dobbelsteen (1, 2 of 3) bepaalt in welke regio je mag inzetten. Tegen betaling van 1 of 2 brood mag je ook dobbelstenen met een lagere waarde in een hogere regio plaatsen. Je plaatst een eigen actieschijf met de gekozen dobbelsteen op 1 van de 5 beschikbare actievelden en voert de bijbehordende actie uit, of je gaat oogsten in die regio. Op 4 van de 5 plaatsen liggen elke ronde losse "personen" die je helpen bij je actie. Na elke ronde worden deze kaarten geschud en opnieuw geplaatst, daarbij elke ronde een ander veld openlatend. Op het opengelaten veld kan alleen geoogst worden. Je mag er ook voor kiezen 1 van de 3 zwarte piratendobbelstenen in te zetten. In dat geval zet je geen eigen actieschijf in. Om een piratendobbelsteen in te mogen zetten moet je minstens 1 werker als wacher in de toren hebben staan. Na het nemen van de dobbelsteen haal je 1 werker uit de toren. Als je wilt passen zet je je passchijfje op 1 van de 4 pasvelden en je kiest voor respectievelijk geld of de extra actie die bij dat pasveld hoort. Je gekozen positie bepaalt de beurtvolgorde voor de rest van de ronde en fase A van de volgende ronde.

In fase C worden de dobbelstenen die op een actieveld liggen opnieuw gerold en dat bepaalt de prijs die spelers moeten betalen die er in fase B een eigen actieschijf hebben gezet. Als spelers betalen mogen ze de bijbehorende gebouwenactie uitvoeren, afhankelijk van hoeveel werkers er in de betreffende regio staan. Spelers mogen er ook voor kiezen om niet te betalen, en dan ontvangen ze piratenschijfjes gelijk aan 1+ de waarde van de eventueel aanwezige piratendobbelsteen, dus miniaal 1 en maximaal 4.

In fase D krijgt de speler met de meeste werkers in de toren 4 prestigepunten als hij er voor kiest om 1 wachter terug in z'n voorraad te nemen. Werkers in koloniën leveren wijn, graan of suiker. Voor elk schip van de speler moet 1 hout worden betaald aan onderhoud. Voor elk hout dat een speler niet wil of kan betalen neemt hij 1 piratenschijfje. Tot slot worden alle werkers gevoed; 1 brood per werker. De spelers hebben eventueel al wat brood-tegoed in de molen, welk niet ingeleverd hoeft te worden. Ook hier geldt; voor elk brood dat een speler niet wil of kan betalen neemt hij 1 piratenschijfje.

In fase E wordt in ronde I 1 van de 2 opdrachten vervuld, in ronde II worden alle daarvoor in aanmerking komende lege graanvelden geconverteerd naar suikervelden, in ronde III worden 2 van de 3 opdrachten vervuld, in ronde IV worden alle lege daarvoor in aanmerking komende suikervelden geconverteerd naar wijnvelden, en in ronde V worden alle 3 de opdrachten vervuld.

Aan het einde van het spel worden goederen nog omgezet in geld, en elke 5 geld levert nog 1 prestigepunt. Er zijn strafpunten voor de spelers met piratenschijfjes.
Geen artikelen
Links
BGG link: Boardgamegeek

 
Plaats een nieuw onderwerp
Onderwerpen
 Onderwerpen   Auteur   Reacties   Bekeken   Laatste bericht 
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen Spelregels Madeira

Pedro777

9

585

ma 03 nov 2014, 14:39

terjul

Geen ongelezen berichten Bijlage(n) Nox' Spellenzolder - Madeira

Dharquen

4

477

di 28 apr 2015, 11:54

Dharquen

 
Plaats een nieuw onderwerp
Geef waardering Link suggereren

Madeira - Reacties (10)
Geplaatst: vr 27 dec 2013, 11:21 
Avatar gebruiker
Superspel met een breed scala aan mogelijkheden. Vooruitkijken is best lastig in dit spel.
(zie toegevoegde spelbeschrijving hierboven)
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: vr 28 maart 2014, 13:34 
Avatar gebruiker
Complex spel met heel veel mogelijkheden, misschien wel wat te veel. Uiteindelijk deed het me niet zo veel, ik heb toch liever iets kortere en vooral 'strakkere' spellen.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 31 maart 2014, 12:50 
Avatar gebruiker
Complex spel waarbij je op diverse manieren je punten behalen. Op een leuke manier zijn er strafpunten in de vorm van piraten.
Na een paar rondes heb je deze regels wel door en kan je het vrij vlot spelen.

Desondanks mist dit spel iets voor mij. Meestal zit je bij wat langere spellen in een flow en weet je al wat je de volgende beurt wil doen. Bij dit spel had ik dat niet.
Hoewel het bord er mooi uitziet, vond ik het ook onoverzichtelijk.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 14 apr 2014, 20:31 
Avatar gebruiker
Een erg knappe cocktail van in elkaar grijpende dingetjes, maar helaas ook onoverzichtelijk, stroperig, te complex en voorzien van een vreselijke speelduur. Dit komt wat mij betreft niet in de buurt van een elegant spelontwerp.
6
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  
 
Geplaatst: vr 18 apr 2014, 12:59 
Avatar gebruiker
Madeira kan wat mij betreft dienst doen als een casus mislukt spelontwerp. Vroeger zou ik het waarschijnlijk prachtig hebben gevonden; nu word ik er alleen maar moe van. In wezen is het spel, zoals zo vaak, eenvoudig. Verkrijg een paar grondstoffen (in dit geval de agrarische producten van Madeira: graan, suiker en wijn), en zet deze viavia om in OP. Mannetjes op een gestyleerde kaart produceren de grondstoffen maar moeten wel bij tijd en wijle een broodje nuttigen; andere mannetjes converteren de goederen naar OP en bonusdingen, et sic transit gloria mundi. Punt is dat de ontwerpers hebben besloten om die simpele wegen kronkelend, kruisend, en parallel lopend aan te leggen en vol te proppen met kleine details en obstakel(tjes) en mag welletjes en mag nietjes en meer. Het resultaat is een ondoorzichtige brij vol met knopjes en schakelaartjes en wijzertjes waarvan je bij tijd en wijle kunt afvragen of die er nou zijn omdat het spel ze vereiste, of omdat de ontwerpers dachten dat er nog wel wat meer bijkon. Ik vind het daarom eerlijk gezegd een klein mirakel dat 999 Games heeft besloten dit spel in een Nederlandstalige editie uit te brengen.

Madeira brengt pijnlijke herinneringen aan MIL 1049 en iets mindere mate Vinhos naar boven: eenzelfde brijen die maar door- en doorgaan, en grote behoefte hebben aan een zaag om het geheel in overzichtelijke en leuke stukken te knippen. Een spel hoeft niet stijf te staan van de toeters en bellen om interessant te zijn. Ikzelf zie juist graag het tegenovergestelde: weinig spelmechanismen, maar wel een grote keus waar ik wat kan doen. Madeira krijgt een genadepuntje omdat ik het knap vind dat de auteurs hun complexe systeem ogenschijnlijk werkend hebben gekregen, maar aan mij is deze titel absoluut niet besteed.
4
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: wo 05 nov 2014, 11:42 
Avatar gebruiker
Ik kan me vinden in de kritieken hierboven, maar des al niet te min vind ik Madeira (wel na 1 keer spelen) wel een leuk spel !

Wat mij betreft kan je Madeira in het rijtje TZolkin en Terra Mystica zetten.
Een (te) complex spel, met (te) veel mogelijkheden, waarin je met verschillende strategien je overwinning kan halen.

Door onervarenheid aan de tafel wordt door iedereen fouten gemaakt, waarvan ik verwacht dat deze bij een 2e of 3e keer niet meer voorkomen..... en wat dat betreft denk ik dat Madeira op een Tzolkin en TM wel verschilt. Daar waar je in TZolkin en TM echt het spel meerdere keren gespeeld moet hebben om je puntentotaal te maximaliseren, verwacht ik dat de leercurve bij Madeira korter is.

Persoonlijk ben ik ook meer liefhebber van less is more maar ik vermoed dat Madeira met 3 personen van het bovengenoemde rijtje mij misschien wel het beste gaat bevallen.

Vandaar een 7, ik wil het zeker vaker spelen.. maar niet elke week en ook alleen met ervaren spelers.
7
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: ma 27 apr 2015, 11:43 
Avatar gebruiker
Nu hebben we het spel 2x gespeeld ... en ik hou wel van die complexiteit, die ontmoedigende keuzes die je moet maken. Je hoort andere soms praten over wat ze misschien wel zouden kunnen doen en je denkt ah ja dat zou ik ook kunnen doen. En plots ben je de draad kwijt van wat je initieel ging doen. Waarop je tracht toch er meer uit te halen.
We hebben het nu met 4 gespeeld en het vlotte goed het spel. Geen te lange denkperiodes dus dat maakte het ook aangenaam.

Het enige minpunt vind ik persoonlijk ... de piratenpunten, zeer goed gevonden dat wel, alleen verlies je wel héél véél PP als je de meeste piratenpunten hebt.
2x op rij , verlies ik hierdoor enorm veel ... waardoor ik nu al wist voordat de puntentelling was gebeurd dat ik er niet ging komen voor de overwinning.
Dat vond ik daar wel spijtig aan.
Maar desalniettemin zal dit spel nog veel op de tafel komen hier.
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook
 
Geplaatst: do 08 okt 2015, 19:43 
Leuk spel.
6
Omhoog
 Profiel    
 
Geplaatst: di 29 nov 2016, 19:39 
Wat een spel!
Eigenlijk is er geen enkel spel van "What's Your Game" dat me tegenstaat!
9
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
Geplaatst: do 23 maart 2017, 17:13 
Avatar gebruiker
Na 1x spelen, kan nog stijgen.
8
Omhoog
 Profiel  BoardGameGeek   
 
 

Geef waardering Link suggereren


[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO