Alles over Spiel 2019!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs - nominaties

63 berichten | Pagina 4 van 5 | Ga naar pagina: Vorige  1 ... 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 10:01 
4. King of Tokyo (2011)
Avatar gebruiker

Berichten: 1773
Woonplaats: Noord-Brabant
@ Jerome, bij mij stond Puerto Rico op 2 en helaas komt het amper op tafel omdat je geloofd het wellicht niet het instapniveau van het spel voor mijn vrienden eigenlijk al te hoog is. Het komt hier toch zo'n 1x per jaar op tafel.

Mijn nummer 1 is al 7 jaar 7 Wonders en ja, dan kun je ook daarvan zeggen dat het inmiddels ook een oud spel (waar leg je de grens?) is. Echter ik blijf het mechanisme van iedereen tegelijk een kaart spelen en dus gelijk bezig zijn geweldig vinden. Ik heb namelijk een beetje een hekel aan downtime of het lang moeten wachten op elkaar beurten omdat bijv. iemand een zet aan het berekenen is waarmee hij het meest aantal punten mee kan binnen harken bij een spel (bijv. de laatste ronde bij Agricola en gelijkwaardige spellen en met name Five Tribes is hierin een horrorspel als je de verkeerde spelers treft).

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 10:10 
Avatar gebruiker

Berichten: 1346
Woonplaats: Eindhoven
Bij nader inzien vond ik mijn oorspronkelijke, hierboven geplaatste post nogal pedant van toon en besloot het gauw weg te halen voor er ruzie over kwam. Hieronder een vriendelijker poging :wink:

Ik speelde PR minstens 13 jaar geleden voor het laatst. Toen al vond ik het achterhaald door betere spellen die op de markt kwamen. Mischien iets te vroeg, maar zeker anno nu is PR houterig en zitten de rare regels die van alles verbieden alleen maar in de weg. Mijn grootste bezwaar was destijds dat alle spelers van hetzelfde niveau moesten zijn, anders volgde onherroepelijk een gevalletje ‘Kingmaking’. Aan dat euvel lijden meer spellen, maar vaak kan er met spelersvolgorde gevarieerd worden en bij PR heb je mazzel als je links van de zwakste broeder zit.

Tenslotte dit: Hoe vaak komt PR nog werkelijk ter tafel? Neem je in de beoordeling van bordspellen mee hoe ze online te spelen zijn?
Aan Peter Hein: hoe vaak kwam PR voor in de top 3 van alle lijstjes?


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 10:12 
Bordspel Freak
Avatar gebruiker

Berichten: 5823
Woonplaats: Woerden
Ik snap wel dat Puerto Rico het zo goed blijft doen. Ja, het is een relatief oud spel (by today's standards), maar het blijft nog wel fier overeind. Het is een aardig complex spel, maar relatief eenvoudige regels. De mate van interactie in een dergelijke eurogame is hoog. Het timen van kiezen van rollen en leren inzien hoe de cadans werkt is heel clever.

Wanneer het spel gespeeld wordt door 3-5 mensen die allemaal weten wat ze doen, zit het strak in elkaar. Zwakkere spelers gooien echter een kink in de kabel, dus echt beginner-friendly is het niet. Het is een spel dat leidt onder 'zit direct in beurtvolgorde ná de zwakkere speler for the win'-probleem.

Paar maanden terug sinds jaren weer eens gespeeld. Toch wel erg clever spel.
Dat gezegd hebbende ben ik ook wel van mening dat we tegenwoordig verder zijn in gamedesign. Aan de ene kant zijn er spellen met diepere interacties, elegantere speelwijzes en betere catch-up mechanismes.

Ja, Puerto Rico verdient best een plaats in de top 100, maar steevast op de 1e plek, nee, dat vind ik ook niet. Ik zou het nooit zelf voorstellen te gaan spelen (maar ook niet per definitie afwijzen).

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 13:21 
3. Architects of the West Kingdom (2018)
Avatar gebruiker

Berichten: 628
Woonplaats: Nijmegen
Bij ons komt Puerto Rico ook nauwelijks meer op tafel. Hoogstens 1 x per jaar, net als El Grande.
Online speel ik 'm nog wel veel en ja, dat neem ik ook mee in mijn samenstelling van m'n top 20. Ik speel online 2 x zoveel spellen als in real life, dus dan is dat wel een factor waar je rekening mee moet/kan/mag houden.

Ik heb wel getwijfeld of ik 'm weer erin zou zetten en uiteindelijk toch gedaan. Dit zit 'm waarschijnlijk ook in een stukje nostalgie.
Jaren lang was bij ons in de groep de keuze uit 3 spellen: Catan, El Grande of Puerto Rico. Je 'groeit' er als t ware mee op.
Waar ik Catan al heel lang niet meer gespeeld heb, zijn die andere 2 toch wel van het kaliber dat ze af en toe nog op tafel gelegd worden. Als je dan gaat nadenken over de vraag wat zijn nou je beste spellen in mijn top 20, komen ze toch bovendrijven omdat ze in essentie eigenlijk niet of nauwelijks overtroffen worden door de nieuwere spellen.

Caylus is voor mij precies zo'n geval. Word waarschijnlijk nog maar 1x in de anderhalf a twee jaar uit de kast gehaald. Speel 'm online nog veel. Doet inderdaad ook vrij houterig en achterhaald aan, maar vind 'm nog steeds heerlijk om te spelen en er zijn maar weinig workerplacement spellen die 'm daadwerkelijk overtreffen, imho

Maar uiteraard heeft het ook alles te maken met smaak en voorkeuren in gameplay en dat is maar goed ook want juist die variatie in aanbod maakt de spellen wereld zo interessant.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 14:51 
Standaard moderator
Avatar gebruiker

Berichten: 3798
Woonplaats: Geldrop/NL
Hierbij nog even mijn beknopte overzicht.

van de top 100 heb ik er;
78 gespeeld
65 in bezit
10 stonden in mijn top 20

deze top 20 zag er als volgt uit:

1 Carcassonne – Al sinds jaar en dag mijn nummer 1. Vooral met 2p wordt er met het mes op tafel gespeeld, want “All is fair in love, war and Carcassonne”.

2 Azul – Portugal en familiespel met diepgang. Dat moet gewoon goed zijn en dat is het dus ook. Met recht een toppertje en het meest gespeelde nieuwe spel van dit jaar.
3 Berenpark – van alle Tetris-achtige spellen is dit wel mijn favoriet. Een leuke race om de tegels met de meeste punten.
4 Legende van Andor – We spelen dit zo af en toe met een vaste groep. Hoe frustrerend is het als je een legende niet door komt en hoe graag wil je het dan nog een keer proberen…….best verslavend.
5 Kingdomino – Toppertje in het lichtere genre. Speelt heerlijk weg en ziet er mooi uit.
6 Century: specerijenroute - Toppertje in het lichtere genre. Speelt heerlijk weg en ziet er mooi uit.
7 Majesty: Een koninkrijk - een kroon - Toppertje in het lichtere genre. Speelt heerlijk weg en ziet er mooi uit.
8 Deep Sea Adventure – wat blijft dit toch een leuk spelletje. Vooral als je het met nieuwe mensen speelt. Lalala lekker duiken en dan……………….allemaal dood. :p.
9 Qwixx Duell - Qwixx is een toppertje in het dobbelgenre en Duell is een topvariant voor twee spelers. Hier kun je elkaar heerlijk dwarszitten.
10 The 7th Continent – Ik ben pas net aangekomen op dit continent, maar oh, wat zit dit spel in mijn hoofd…….Hier valt no zo veel te beleven en ontdekken. Dit gaat mee het bejaardenhuis in.

11 Montana – Workerplacement binnen het uur, maar wel met diepgang.
12 Fuji Flush – een heerlijk raar snel kaartspelletje. Vooral leuk met grotere groep.
13 Fabelfruit – Leuke race die elke keer weer anders verloopt omdat de acties wisselen.
14 Codenames Duet – Codenames is topen Duet is een super variant voor 2 speler. Heerlijk in elkaars hersenkronkels kruipen.
15 Sagrada – Diceplacementpuzzel op zijn best. En wat ziet dit er prachtig uit. Ook solitair heel goed speelbaar.
16 Palm Island – Dit spelletje past in de palm van je hand en je speelt het overal in 10minuten. Dus standaard in de tas.
17 Bohnanza Duell – Boonanza is echt een klassieker. Er waren al wat 2p varianten, maar die voelde wat kunstmatig aan omdat handelen met 2 spelers niet echt werkt. Hier is dat echt goed ondervangen met een mooi biedsysteem. Dit geeft je echt het Boonanzagevoel.
18 Call to Glory – Een heerlijk vlot kaartspel wat zeker goed speelt met 2 spelers. Steeds de spanning van nu al een rij leggen of nog even wachten tot ik meer kaarten kan spelen en dan………………..shit, hij is me voor.
19 Splendor – Mooi vlot spel dat het goed doet bij nieuwe spelers en met de uitbreiding ook weer genoeg uitdaging biedt voor veelspelers.
20 Tutto – het is natuurlijk een dobbelspel, dus je moet mazzel hebben. Maar wat hebben we hier veel lol mee. Je wordt gretig, té gretig en dan gaat het fout. Of je trekt sowieso een stop kaart 3 beurten achter elkaar.

_________________
All is fair in love, war and Carcassonne
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 15:56 
Groninger Gamer
Avatar gebruiker

Berichten: 5511
Woonplaats: Haren, Gn
Bij mij komt Puerto Rico ook nog gemiddeld 1x per jaar op tafel, maar dat vind ik geen reden om het niet in mijn top-20 op te nemen. Dat geldt namelijk voor veel favoriete spellen.
Er zijn inmiddels zoveel spellen die ik erg goed vind, dat de tijd ontbreekt om ze allemaal 5x per jaar te spelen - hoewel ze dat eigenlijk wel zouden verdienen. En spelfrequentie alleen is ook geen goede maatstaf. Enkele nieuwere spellen speel ik inderdaad wat frequenter, maar lang niet altijd heb ik het gevoel "dit speel ik over 10 jaar nog."

En "achterhaald" is ook zo'n subjectief begrip. Niet iedereen vind de nieuwe ontwikkelingen beter. Kijk maar naar Dominion: de allereerste deckbuilder maar nog steeds de populairste.
En ook bij Puerto Rico zie ik niet in welk opzicht dat spel achterhaald zou zijn. Natuurlijk vindt niet iedereen het even leuk, maar dat is wat anders. Ik zie het dan ook nog wel een tijdje op 1 staan in de top 100.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Spellengek Top 100 2018
BerichtGeplaatst: wo 16 mei 2018, 22:45 
2. Puerto Rico (2002)
Avatar gebruiker

Berichten: 1418
Woonplaats: Den Haag
Wat heb ik veel plezier gehad aan de Spellengek Top 100 2018. Vanaf het moment dat ik de oproep per e-mail kreeg van Peter Hein was het spannend. Mijn Top 20 van 2018 is weer anders dan die van 2017, vergelijken met lijstjes van maten is altijd leuk en Jochem maakte voor onze spellenclub geheel in traditie een aparte lijst waarmee de voorpret compleet was. Ik heb afgeteld naar publicatie van de eerste 10 genoteerde spellen en vanaf dat moment 10 dagen genoten van de blogs, al jullie quotes en de napraat op BSM en Whatsapp. 2018 is het tweede jaar waarin ik de Spellengek Top 100 opgemaakt heb als retro Top 40 hitlijst. Ik kon die dit jaar een stuk sneller met jullie delen omdat ik de vormgeving klaar had staan en per dag kon aanvullen. Dank aan Peter Hein voor het delen van historische data na publicatie van de top 10. Vanwege de leuke reacties die ik kreeg heb ik alvast een lege lijst klaargezet voor 2019.

De top 3 had ik voorspeld; dat Azul de meest brute klapper van het jaar ooit zou worden had ik niet gedacht (Scythe op 25 vorig jaar vond ik al indrukwekkend). Het spel heeft bij nader inzien alle ingrediënten in zich om als allemansvriend op vele lijstjes omhoog gestuwd te worden. Bovenaan mijn wensenlijstje staat het zeker en niet uitsluitend om de volledige top 10 in mijn kast te hebben - het is gewoon een gaaf spel met geweldig materiaal.

Dan de onvermijdelijke statistieken voor wie het leuk vindt om verder te lezen; wees gerust ik heb ze beknopt opgenomen. 10% meer gespeeld dan vorig jaar (71 in plaats van 65) is een mooi resultaat waar ik blij mee ben. Verder is er 1 quote'je bijgekomen ten opzichte van 2017 en vond ik het heel erg leuk bij een van onze favoriete spellen een quote van mijn bordspelmakker Hilbert te zien zij aan zij met een quote van mij. Geluk zit in heel kleine dingen zie je maar weer.

[10-01]
Gespeeld: 9 (nog niet gespeeld: Orléans)
In bezit: 9 (Azul komt er dat weet ik zeker)
In mijn persoonlijke top 20: 5 (Puerto Rico, Terraforming Mars, Terra Mystica, Splendor, El Grande)

[Totaal]
Gespeeld: 71/100
In bezit: 73/100 (alle 29 van de top 30; 42 van de top 50)

[Mijn persoonlijke top 20]
Genoteerd: 15/20 (NIET: Ghost Stories, Grote Dalmutti, Red7, Palastgeflüster en nieuwkomer Claim)
Quotes (Niels): 8 (Terraforming Mars (2), El Grande (8), Codenames (22), Machiavelli (38), Lords of Waterdeep (52), Hanabi (58), Roll for the Galaxy (74), Regenwormen (81))

_________________
Instagram @movetherobber
Benieuwd naar wat ik recent speelde?
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
BerichtGeplaatst: do 17 mei 2018, 11:44 
Horige

Berichten: 17
Woonplaats: Gieten
Grappig.
Van mijn persoonlijke top 20, staat er welgeteld 1 in de spellen top 100.

Zo zie je maar weer: smaken verschillen.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: do 17 mei 2018, 18:16 
7. Scythe (2016)
Avatar gebruiker

Berichten: 628
Woonplaats: Nijmegen
windkracht schreef:
Grappig.
Van mijn persoonlijke top 20, staat er welgeteld 1 in de spellen top 100.

Zo zie je maar weer: smaken verschillen.


Dan ben ik wel benieuwd naar die ene die er in staat, maar vooral die 19 die de lijst niet gehaald hebben!

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: do 17 mei 2018, 18:43 
4. El Grande (1995)
Avatar gebruiker

Berichten: 848
Woonplaats: Meijel
Oh... van mijn lijst die de top100 niet gehaald hebben zijn het de volgende:

1. Fresco: Big Box (2014)
3. Freedom: The Underground Railroad (2012)
Beste co-op gemaakt ever! Veel minder puzzelgehalte dan andere co-ops, en de gebeurteniskaarten geven er ook de juiste thematiek aan. Eenmaal gewonnen betekent niet dat een volgende keer de overwinning weer zeker is…. Alles behalve zelfs! Blijft leuk.
4. Cyclades (2009)
Beste dudes on the map spel wat er is! Heerlijk spel… bieden, overbieden… oorlogvoeren… maar krijg je wel de mogelijkheid om oorlog te voeren? Geweldig spel!! Lig je ver achter….. ook dan nog ligt de overwinning letterlijk binnen handbereik!
6. Chaos in the Old World (2009)
Een kaart van een opgespannen mensenhuid….. dudes on the map…. En heerlijk agressief! Topper!
8. Maharaja: The Game of Palace Building in India (2004)
9. Lords of Xidit (2014)
Geweldig 5 persoons spel waarbij je geen last hebt van AP door het mooie programmer werk.
10. Kemet (2012)
11. Shogun (2006) topper voor met 3, en heerlijke speelduur (1 uur)
12. Targi (2012)
13. Strife: Shadows and Steam (2016)
14. New Bedford (2016)Zal wss de top100 niet halen, maar deze topper heeft bij mij Caylus magna carta uit de kast gedrukt.
16. Sheriff of Nottingham (2014)
19. XCOM
20. Cry Havoc

Ik doe dit even uit mijn hoofd. Weet even niet zeker of Maharadja of anderen erin stonden of niet.
Maar deze 15 van mijn top 20 hebben de lijst niet gehaald.
In die zin heeft alleen BloodRage als agressief Dudes on the Map de lijst gehaald.... en omdat ik voor die en wat onbekendere (en betere imo) co-ops heb gekozen ben ik ook niet verbaasd. In de top 20 had ook nog Dogs of War kunnen staan.... wel een erg goed 5 pers spel.

Vind persoonlijk alleen erg zonde dat bijv Cyclades, Kemet of Chaos het niet gehaald hebben...

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: do 17 mei 2018, 20:25 
8. Terra Mystica (2012)
Avatar gebruiker

Berichten: 628
Woonplaats: Nijmegen
Bongo schreef:
6. Chaos in the Old World (2009)
Een kaart van een opgespannen mensenhuid….. dudes on the map…. En heerlijk agressief! Topper!

Vind persoonlijk alleen erg zonde dat bijv Cyclades, Kemet of Chaos het niet gehaald hebben...


Kemet en Cyclades kan ik zeer zeker waarderen, maar snap ook wel dat ze niet in de lijst staan.

Chaos in the old World heb ik qua naam weleens voorbij zien komen, maar ken het eigelijk helemaal niet inhoudelijk.
Jouw beschrijving heeft mijn interesse gewekt! Thanks, ga me eens beter verdiepen :thumbup:

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: vr 18 mei 2018, 00:47 
Veenboer
Avatar gebruiker

Berichten: 167
Woonplaats: BE - Boutersem
Ik denk dat veel van de spellen uit je lijst zoals je aanhaalt ‘heerlijk agressief’ zijn en dat de gemiddelde lagelander dat niet zo heerlijk vindt. Zelf ben ik ook wel avers van te veel agressie en area control spellen. In dat opzicht verbaast de sterke notering van bv Castles of Burgundy op 4 me niet.
Bongo schreef:
Oh... van mijn lijst die de top100 niet gehaald hebben zijn het de volgende:

1. Fresco: Big Box (2014)
3. Freedom: The Underground Railroad (2012)
Beste co-op gemaakt ever! Veel minder puzzelgehalte dan andere co-ops, en de gebeurteniskaarten geven er ook de juiste thematiek aan. Eenmaal gewonnen betekent niet dat een volgende keer de overwinning weer zeker is…. Alles behalve zelfs! Blijft leuk.
4. Cyclades (2009)
Beste dudes on the map spel wat er is! Heerlijk spel… bieden, overbieden… oorlogvoeren… maar krijg je wel de mogelijkheid om oorlog te voeren? Geweldig spel!! Lig je ver achter….. ook dan nog ligt de overwinning letterlijk binnen handbereik!
6. Chaos in the Old World (2009)
Een kaart van een opgespannen mensenhuid….. dudes on the map…. En heerlijk agressief! Topper!
8. Maharaja: The Game of Palace Building in India (2004)
9. Lords of Xidit (2014)
Geweldig 5 persoons spel waarbij je geen last hebt van AP door het mooie programmer werk.
10. Kemet (2012)
11. Shogun (2006) topper voor met 3, en heerlijke speelduur (1 uur)
12. Targi (2012)
13. Strife: Shadows and Steam (2016)
14. New Bedford (2016)Zal wss de top100 niet halen, maar deze topper heeft bij mij Caylus magna carta uit de kast gedrukt.
16. Sheriff of Nottingham (2014)
19. XCOM
20. Cry Havoc

Ik doe dit even uit mijn hoofd. Weet even niet zeker of Maharadja of anderen erin stonden of niet.
Maar deze 15 van mijn top 20 hebben de lijst niet gehaald.
In die zin heeft alleen BloodRage als agressief Dudes on the Map de lijst gehaald.... en omdat ik voor die en wat onbekendere (en betere imo) co-ops heb gekozen ben ik ook niet verbaasd. In de top 20 had ook nog Dogs of War kunnen staan.... wel een erg goed 5 pers spel.

Vind persoonlijk alleen erg zonde dat bijv Cyclades, Kemet of Chaos het niet gehaald hebben...

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: vr 18 mei 2018, 16:19 
Just my luck
Avatar gebruiker

Berichten: 937
Woonplaats: Groningen
De lijst nog eens gecontroleerd en uit m'n opgestuurde top-10 staan er drie spellen niet in:
Lewis & Clark
Troyes
Shakespeare


Zeker die eerste twee hebben een heel aardige oplage gehad en worden over het algemeen hoog gewaardeerd en passen goed in het euro-straatje van deze top-100. Die had ik toch zeker in deze lijst verwacht. Shakespeare zal voor velen een beetje onder de radar zijn gebleven, vermoed ik.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: ma 21 mei 2018, 21:19 
Horige

Berichten: 17
Woonplaats: Gieten
Noviomagum schreef:
windkracht schreef:
Grappig.
Van mijn persoonlijke top 20, staat er welgeteld 1 in de spellen top 100.

Zo zie je maar weer: smaken verschillen.


Dan ben ik wel benieuwd naar die ene die er in staat, maar vooral die 19 die de lijst niet gehaald hebben!


De enige die erin stond was Memoir 44.

De hele top 20 is als volgt:
1. Battlelore 2nd ed.
2. Legend of the 5 rings LCG
3. Runebound 3rd ed.
4. Space Hulk Death Angel the Card game
5. Warhammer Quest Adventure Card Game
6. Netrunner LCG
7. Mah-Jongg
8. Xia Legends of a drift system
9. One Deck Dungeon
10. Star Wars LCG
11. Formula De
12. Wicketz
13. X-Wing
14. Memoir 44
15. Heroscape
16. Arkham Horror the Card Game
17. Imperial Assault
18. Magic the Gathering
19. Tannhauser
20. Descent


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: ma 21 mei 2018, 21:47 
Avatar gebruiker

Berichten: 1346
Woonplaats: Eindhoven
Hoeveel lijstjes zijn er dit jaar ingeleverd?


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
63 berichten | Pagina 4 van 5 | Ga naar pagina: Vorige  1 ... 3, 4, 5  Volgende


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Spellenprijzen  
 Feed - Onderwerp - Spellen Top 100 van Peter Hein - Spellengek  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

Peter Hein van Mulligen, Spellengek Top 100 van de Lage Landen 2018[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO