Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Feuville
BerichtGeplaatst: za 17 feb 2018, 12:41 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
Wie zei er ook alweer dat Draken sympathieke wezens zijn?

De koning des vaderlands wil zijn stad Feuville verfraaien. Hij roept iedereen op om hier aan mee te werken. En je kent ons, als de koning beroep op ons doet, dan doen we natuurlijk graag mee. Met plezier beginnen we aan onze opdracht. Gelukkig kunnen we rekenen op de hulp van de burgemeester, de architecte , de waard, de dief, de goochelaar en de magiër. Zelfs de vriendelijke fee en de rare kabouter springen bij. Alleen maar oppassen voor ons Dragomirke, de huisdraak.



Feuville is een combinatie van dobbelen en tegeltjes aanleggen. Het spelbord stelt Feuville voor. Zes burgers (goochelaar, dief, waard, architecte, burgemeester en magiër) staan klaar om ons te helpen.

Iedere speler krijgt een eigen spelerstableau die dient als opslagruimte van bouwonderdelen, koninklijke besluiten en feeëntoverkaartjes (wat een woord, nietwaar). Daarnaast krijgt iedere speler ook een muurkaart, het begin van zijn persoonlijke stadsverfraaiing. Deze muurkaart plaatst de speler voor zich. Tevens voorziet hij voldoende plaats om vanuit die startkaart zijn stadsgebied te onwikkelen. Iedere stadskolom die een speler bouwt; kan uit drie delen bestaan. Het onderste deel is de muur, daar bovenop plaatst een speler een torenkaart en werkt hij de kolom af met een hemelkaart. Als hij die drie delen heeft, heeft hij een afgewerkte stadskolom. Hoe meer kolommen een stad telt, hoe beter en hoe meer punten de speler kan scoren. Sommige bouwkaarten bevatten soms verfraaiingselementen (vlaggen, sterren, …) die extra punten opleveren als je over het correcte koninklijk besluit beschikt.

In zijn beurt gooit de speler met twee dobbelstenen. Gooit hij twee gelijke getallen, dan ontwaakt Dragomir. O wee uw gebeente als uw stadskolommen dan niet beschermd zijn door een hemelkaart met wolken. Want ons Dragomirke doet niets liever dan onbeschermde kolommen in brand te steken. Eens Dragomir zijn hobby heeft mogen uitoefenen, mag de speler daarna opnieuw dobbelen. Hij is dus geen beurt kwijt door gelijke getallen te gooien.
Heeft hij met de dobbelsteenworp twee verschillende getallen gegooid, dient de speler te beslissen hoe hij de dobbelstenen wil gebruiken. Ofwel gaat hij ten rade bij een van de zes personages, ofwel gaat hij liever in zee met de fee ofwel trekt hij naar de rare kabouter.

Als hij beslist om een van de personages te gebruiken, dan neemt hij één dobbelsteen en legt die bij de corresponderende persoon. (Als je een één hebt gegooid, ga je naar de goochelaar, bij een zes mag je bij de magiër langs).

Eens bij het personage aangekomen, kiest de speler opnieuw. Ofwel neemt hij een bouwkaartje (muur, poort of hemel) uit de kolom die bij het personage hoort, ofwel neemt hij een koninklijk besluit (leveren punten op) ofwel maakt hij gebruik van de vaardigheid van de persoon.
Veel keuze dus. En dat doet de speler dus twee keer, want herinner je, een speler gooit twee dobbelstenen.

Is de speler niet tevreden met de worp en had hij liever een ander personage gecontacteerd? (Hij wil de magiër gebruiken, maar hij gooide geen zes). Geen probleem. Gebruik beide dobbelstenen, schakel de rare kabouter in en hij mag de magiër raadplegen.

Als de speler één dobbelsteen heeft, wiens getal hem niet aanstaat, dan gaat hij naar de fee. En hij kiest daar voor een feeëntoverkaart. Die leveren punten op ofwel zorgen ze voor een speciale actie. Eentje beschermt de speler zelfs eenmalig tegen Dragomir. Opgepast, een speler kan maximaal twee feeëntoverkaarten oppotten.

Het spel eindigt als de koninklijke besluiten niet meer aangevuld kunnen worden. Wie dan de meeste punten heeft gescoord, wint. Voila, zo eenvoudig is Feuville.

Afbeelding

Feuville zal geen hoge toppen scoren in de rankings wereldwijd. Het is namelijk een spel van dertien in een dozijn. M.a.w. er is weinig spelvernieuwends onder de zon. Toch vind ik het geen slecht spel. Pluspunten: het is mooi uitgegeven, spelregels zijn niet moeilijk, het speelt vlot. Negatieve punten: Er zit een belangrijke geluksfactor in het spel. Dobbelstenen bepalen namelijk het verloop van het spel. Toegegeven, iedere worp levert wel iets op en als de worp je niet aanstaat kan je gebruik maken van een fee of een rare kabouter. En wie wil er dat nu eens niet doen in zijn leven? Ondanks deze zaken is goed dobbelen toch een voorwaarde om te kunnen winnen.

En niet alleen de dobbelstenen vormen een geluksfactor. Ook de koninklijke besluiten die willekeurig verschijnen bepalen mee de uitkomst van het spel. Je baalt als een stekker als een speler net voor jouw neus een veel punten scorend koninklijk besluit wegkaapt. Je gaat nog meer balen als in volle opbouw van je stad plotseling een medespeler een dubbele worp gooit. Verschijnt daar toch wel die onnozele draak zeker, die alles wat je opgebouwd hebt, in brand steekt. Het ergste is dan nog dat je jezelf ook de das kunt omdoen, door zelf een dubbel getal te gooien in jouw beurt. Dan stuur je de draak namelijk niet alleen op je medespelers maar ook op jezelf af.

Een eigenaardige twist is dat op het einde van het spel, de speler die het minst zijn best gedaan heeft en die het minst koninklijke besluiten gerealiseerd heeft, door de genade van de koning zeven punten extra krijgt. Toffe mens die koning. Hé, toch nog iets nieuws. Het kneusje krijgt extra punten!

Feuville is op zich wel leuk. Wie geen zin heeft in lange strategische spelen, maar eerder op zoek is naar een uurtje vermaak, kan ik Feuville aanbevelen. Vooral de jongeren van geest onder ons, zien namelijk graag draken andermans goed vernielen. En geef toe, wie speelt er niet graag voor rare kabouter? Wie iets met meer diepgang zoekt, blijft best van Feuville af. Je zou je kunnen ergeren en dat willen we natuurlijk niet.




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Feuville  

Gebruikers die deze topic waarderen

Bart, BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Tags

+10, 2017, Dennis Lohausen, Feuville, HUCH!, Udo Peise, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®