Magische Berg

Spellen voor de jongste spelers voor u gespeeld en voorzien van een persoonlijk oordeel

Moderators: Ereleden, Website beheerders

Forumregels
De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.
Plaats reactie
Spelmaecker Davy
Garnaal
Berichten: 323
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 23:23
Locatie: Kortrijk
Contacteer:

Magische Berg

Bericht door Spelmaecker Davy »

Het volgende spel haalde in het jaar 2022 de prestigieuze prijs binnen van Kinderspiele des Jahres. De andere genomineerde waren ook zeker niet van de minste spellen. Clever Junior kwam bij ons thuis ondertussen al meermaals op tafel en ook het hier eerder besproken Kwakzalver Junior werd toen genomineerd
Is Magische Berg dan wel een terechte winnaar? Het antwoord op deze vraag, leest u helemaal onderaan deze review.

Afbeelding

Bovenaan op het bergpad staan 6 tovenaarsleerlingen. Bij ons thuis noemen we deze voor het gemak ‘feetjes’. Ietwat verder naar beneden op het wandelpad staan 4 boosaardige heksen.
In het coöperatieve spel winnen de spelers als ze 4 feetjes aan de voet van de berg krijgen voor er 3 heksen beneden aankomen.

Afbeelding

Om beurten trekken de spelers een knikker (dwaallicht) uit een zak. Deze knikker leg je op één van de 6 startposities en laat je naar beneden rollen. De speelstukken (fee of heks) die “aangerold” worden door een knikker, bewegen verder over het pad. Je verplaatst de aangetikte pion naar het eerstvolgende veld met dezelfde kleur als de knikker. In sommige gevallen kan één knikker meerdere keren dezelfde speelfiguur vooruit laten bewegen. Komt zo een speelfiguur onderaan de berg, dan wordt deze daar geplaatst. Van zodra er 4 feetjes beneden staan, dan winnen de spelers. Halen 3 heksen eerst de finish, dan wint het spel.

Afbeelding

Een andere mogelijkheid is om het spel in teammodus of competitief te spelen. Feetjes vs. Heksen. In dat geval staan de speelstukken om en om op de bovenste rij van het wandelpad. Het team dat als eerste 3 speelstukken beneden krijgt is de winnaar. Maar net als bij de coöperatieve versie kan het zijn dat je door de verkeerde kant op te rollen, verplicht bent om speelstukken van de tegenstander op te schuiven.

Afbeelding

Het spel deed me meteen denken aan de ‘splitsmachines’ uit de lagere school. Als 7-jarig kind zat ik gefascineerd naar de knikkers te kijken die naar beneden donderden en bij een nagel telkens één van de 2 kanten opgingen. Diezelfde aantrekkingskracht heeft het spel Magische Berg nu ook. Ik kan dus best begrijpen dat dit aanslaat bij kinderen vanaf 5 jaar.

Verwacht geen diepgaande strategische keuzes. Het zwaarste denkwerk is de kansen inschatten van iedere knikker om toch minstens één feetje aan te tikken (en het liefst geen enkele heks). Hoe hoger de feetjes op de berg staan, hoe gemakkelijker het in te schatten valt. Eenmaal de speelstukken wat lager op de berg staan, is het al een heel stuk moeilijker om de succeskansen van een knikker in te schatten. De geluksfactor is dus heel hoog, maar in kinderspellen moet dit zeker kunnen.

Heel handig dat er ook een mogelijkheid is om het spel in een competitieve variant te spelen. Beide versies werden hier al veelvuldig gespeeld en in beide gevallen werkt het mechanisme even goed. In de competitieve versie is het zelf nog een tikkeltje erger wanneer je een speelstuk van een tegenstander raakt. Want die wil je natuurlijk echt niet helpen.

Het spelmateriaal is prachtig en zeer mooi vormgegeven.
Om het hellend vlak te creëren moet je bij ieder spel een 4-tal ‘stands’ aan het bord klikken. Ondertussen werden deze bij ons al tientallen keren erop en eraf gehaald en ik heb niet de indruk dat het spelbord hier door afziet.

Maar waarom verkoos de jury van Kinderspiele Des Jahres dit nu al winnaar?
Vermoedelijk zal het vernieuwende mechanisme waarbij je rollende knikkers laat bepalen welk speelstuk mag verplaatsen hier een groot aandeel in hebben.
Maar Kwakzalvers Junior mocht van ons gerust de eerste plaats veroverd hebben. Deze heeft nog net iets meer “body”, terwijl Magische Berg een – weliswaar zeer mooi – “opwarmertje” is.

Afbeelding

Kortom, Magische Berg is een ideaal cadeautje voor Sinterklaas als op zoek bent naar een spelletje dat niet te lang duurt, eenvoudig en toch meeslepend van begin tot einde.

• Magische Berg
• 999 Games
• Auteur: Jens-Peter Schliemann & Bernhard Weber
• Artwork: Annette Nora Kara
• 5-99 jaar
• 1-4 spelers
• 15 minuten
https://www.999games.nl/product/magisch ... 0289475529
• Adviesprijs: 29,99 euro
Bijlagen
PXL_20231028_132651882.jpg
PXL_20231028_132755627.jpg
PXL_20231028_132449738.MP.jpg
PXL_20231028_132755627.jpg
PXL_20231028_132422923.jpg
1134x1200.jpg
Laatst gewijzigd door Spelmaecker Davy op di 31 okt 2023, 20:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
roubosga
Burgemeester
Berichten: 1367
Lid geworden op: do 01 mei 2014, 16:43
Locatie: Doetinchem

Re: Magische Berg

Bericht door roubosga »

Een van de eigenaresses van mijn locale spellenwinkel De Betovering was deze aan het spelen met haar dochtertje toen ik binnenkwam.
Wat is er tegenwoordig toch een enorm aanbod van prachtige kinderspellen te koop.
Ik vond het bijna jammer dat zelfs mijn kleinkinderen hier alweer te oud voor zijn.
Afbeelding
Plaats reactie