Creepeas

Spellen voor de jongste spelers voor u gespeeld en voorzien van een persoonlijk oordeel

Moderators: Ereleden, Website beheerders

Forumregels
De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.
Plaats reactie
Spelmaecker Davy
Garnaal
Berichten: 323
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 23:23
Locatie: Kortrijk
Contacteer:

Creepeas

Bericht door Spelmaecker Davy »

Ledematenvermaak

Het volgende spel hoef je zeker niet met handen en voeten uit te leggen. Maar een voorraadje handen en voeten kan wel in je voordeel spelen.

Afbeelding

Creëer een aanbod van monstertegels in het midden van de tafel. 2 per speler. Monsters met open ogen draai je open, monstertegels met gesloten ogen zijn een verrassing en laat je gedekt liggen. De startkaart voeg je ook toe aan dit aanbod.

Daarna kiest iedereen in spelersvolgorde 2 kaarten. Wie startspeler wil zijn in de volgende ronde moet tevreden te zijn met slechts 1 monsterkaart, want de startkaart is dan je tweede kaart.

De gekozen monsterkaarten draai je om en puzzel je aan reeds bestaande monsters. Je mag deze ook nog even aan de kant leggen om later aan je monsterlijke creaties te werken.

De bouwregels zijn glashelder:
• Alle monsterkaarten moeten rechtop aangelegd worden.
• 2 hoofden mogen niet direct naast elkaar gelegd worden.
• Het is verboden kleuren dooreen te mixen bij één monster. Het mismonster is hier wel een uitzondering op.
• Je scoort punten met een monster als hij geen armen of benen tekort heeft.
• Tijdens het spel mag je zoveel herschikken als je wil.

Enkel de hoofden zijn punten waard op het einde van het spel. Maar om deze punten te incasseren moet je dus het monster volledig afwerken. Een monster mag uit meerdere hoofden bestaan, maar hoe meer verbindingen, hoe moeilijker het wordt om dit monster af te werken.

In het spel zitten heel wat interessante verbindingen of hoofden, maar meestal zitten deze achter de kaarten die je blind moet kiezen. Jammergenoeg zijn sommige van deze kaarten ook mismonsters. Monsters die je liever niet treft, want deze leveren minpunten op als je ze niet afwerkt. Je verspeelt er dus ledematen aan, die je mogelijks nodig had om een ander monster mee af te werken.

Wanneer de volledige stapel monsterkaarten opgebruikt is, is het spel teneinde. Iedereen telt de punten van zijn afgewerkte monsters en trekt er de eventuele minpunten af van de onafgewerkte mismonsters. Wie de hoogste score haalt, heeft het grootste creepy-gehalte en wint het spel.

Wie het graag wat uitdagender heeft, kan er ook voor kiezen om zijn monsters binnen een vooraf bepaalde vorm te puzzelen.

Afbeelding

Voor mij is dit een zeer geslaagd spel. Het biedt niet alleen reeds een stukje uitdaging aan mijn dochter (6), maar het is ook gewoon zeer leuk om van die gekke monstertjes in elkaar te gaan flansen. “Kijk eens wat een cool monster ik heb, papa”, is dan ook een zinnetje dat vaak terugkomt tijdens onze speelsessies.

Op het moment van spelen leerde mijn dochter net rekenen in het eerste leerjaar (groep 3). Punten optellen van de verschillende hoofden, ook dat was op zich weer een mooie oefening. Niet dat ik dit superbelangrijk vind in een spel, maar eerder mooi meegenomen.

De grootste uitdaging zit hem in het juist kiezen van de monsterkaarten. Waag je je aan een blinde kaart of ga je toch voor een veilige, maar minder interessante optie? Neem je er nog een extra hoofd bij of kies je toch voor ledematen die je huidige hoofden afwerken? Allemaal dilemma’s die ook nog de wat oudere spelers kunnen boeien.

Ook het spelmateriaal is op voorzien om vaak gespeeld te worden. Zeer dikke kaarten en mooie, grappige monsters.

Kortom, Creepeas is een blijvertje. Deze zal hier regelmatig op tafel komen, ook wanneer ze een stukje ouder zijn.


• Creepeas
• MNKY
• Auteur: Robert Brouwer
• Artwork: Michael Emmerson
• 5-99 jaar
• 2-5 spelers
• 20 minuten
https://mnkyentertainment.com/portfolio/creepeas/
• Adviesprijs: 14,99 euro
Bijlagen
PXL_20230407_145904136.jpg
front-medium-3510655037.jpg
Plaats reactie