Bij de meeste van deze kinderspellen strippen ze het “oorspronkelijke” spel tot de essentie. Tegelijkertijd ervaar je tijdens het spelen hetzelfde gevoel als het grote broertje, dit door hetzelfde artwork en/of gameplay.
Bij Everdell Junior is dit net hetzelfde. Maar is het spel ook wat meer dan enkel mooie plaatjes?
In 4 rondes tijd moeten de spelertjes zoveel mogelijk punten verzamelen.
Aan het begin van iedere ronde worden, net als in het gewone spel, de groene kaarten geactiveerd. Hierdoor genereren de spelers iedere ronde opnieuw grondstoffen.
Vervolgens sturen de spelertjes één van hun 3 “vriendjes” naar een grondstofverzamelplaats. Op de basisverzamelplaatsen kunnen onbeperkt “vriendjes” staan, maar daar valt slechts 1 grondstof te rapen. De velden met de grondstofdobbelstenen zijn iets interessanter, want daar kunnen ze 2 grondstoffen vinden. Op deze velden kan dan ook maar 1 “vriendje” staan. De grondstoffen die op deze velden te vinden zijn, worden aan het begin van iedere ronde bepaalt door een dobbelsteenworp.
Na het uitzenden van hun “vriendje” mogen de spelers eventueel een kaart uit de weide spelen. Hiervoor moeten ze wel de nodige grondstoffen betalen. Op iedere kaart staan overwinningspunten, daarnaast levert iedere kaart een zeker voordeel op:
• Groene kaarten: leveren grondstoffen op bij aanschaf en aan het begin van een ronde
• Blauwe kaarten: leveren een voordeel op wanneer je bepaalde acties uitvoert
• Bruine kaarten: eenmalig voordeel bij aankoop
• Rode kaarten: leveren een extra actieveld op voor de eigen vriendjes
• Paarse kaarten: extra overwinningspunten op het einde van het spel
Centraal op het bord liggen paradetegels. Deze leveren extra overwinningspunten op. Van zodra je voldoet aan de voorwaarde mag je zo’n tegel nemen. Hoe eerder je dit kan, hoe meer punten. Want de punten op deze fiches lopen van 6-3.
Voorwaardes zijn:
- 5 kaarten spelen met dieren
5 kaarten spelen met plekken
1 kaart van iedere soort spelen
3 kaarten van 1 soort spelen
Na 4 rondes tellen de spelertjes alle punten van hun kaarten, paradetegels en resterende grondstoffen (per twee, 1 punt). De speler met de hoogste score, is de winnaar.
Wie al fan was van de artwork van Everdell zal ook zwichten voor Everdell Junior. De artiesten trekken de lijn door, maar deze keer met kleine dieren. Allemaal nog schattiger dus. Iedere afbeelding op een kaart, lijkt dan ook rechtstreeks uit een kinderprentenboek te komen.
Ook het materiaal is hetzelfde als het oorspronkelijke spel, maar wel een beetje weinig. In de doos zitten extra kartonnen grondstoffen mochten er niet voldoende bessen, takken en hars zijn. Gezien de hoge aankoopprijs, mochten er gerust wat meer ‘echte’ grondstoffen in de doos zitten.
Het spel wordt ingeschat voor kinderen vanaf 6 jaar. Vreemde keuze, want op sommige kaarten staat wel wat tekst. Bovendien moeten de spelertjes punten verzamelen. Veel punten. Op de kaarten en paradetegels staan dan ook waardes tussen 1 en 7. Een 6-jarig kind heeft zeker nog hulp nodig bij het tellen en bijhouden van de punten. In het spel zelf zitten de gekende muntjes om de punten bij te houden, maar voor het jonge volkje ging een scorespoor iets duidelijker zijn. Met een scorespoor zou je ook tijdens het spelen de punten kunnen bijhouden. Op die manier kan een kind tijdens het spelen zijn punten ook beter inschatten t.o.v de andere spelers.
Qua gameplay is het spel voor een volwassen speler zeer repetitief. Grondstoffen verzamelen en kaartje kopen. Dit 12 beurten lang. Maar het is een plezier om je kind te zien redeneren. Want voor de jonge spelers biedt dit spel ruimschoots voldoende uitdaging.
Zo moeten ze rekening houden met de voorwaarden van de paradetegels en zo de juiste kaarten kopen. Tegelijkertijd moeten ze ook de nodige grondstoffen verzamelen om die kaarten te kunnen kopen.
Op het moment van schrijven was mijn dochter 7 jaar. De regeltjes zijn geen enkel probleem, maar om de ware finesse van het spel door te hebben en het juiste strategische inzicht, was het nog een paar maanden te vroeg. Ik kan me dan ook niet inbeelden dat ze dit spel al (volledig zelfstandig) kon spelen toen ze 6 jaar oud was.
Los van dit alles, ze vond het een leuk spel en hij zal ongetwijfeld nog wel een paar keer op tafel komen. Ook de oma vond het een zeer leuk spel.
Kortom, of je nu fan bent van Everdell of niet. Everdell Junior is een ideale kennismaking met het workerplacement-mechanisme. (Te) pittig voor 6-7-jarigen, een mooie uitdaging voor 7-8-jarigen en voor de meespelende volwassenen is het een boeiend, leuk familiespel.
• Everdell Junior (2023)
• White Goblin Games
• Auteur: James A. Wilson, Clarissa A. Wilson
• Artwork: Andrew Bosley, Jacqui Davis
• 6+ jaar
• 1-4 spelers
• 30-60 minuten
• https://www.whitegoblingames.com/game/e ... -bordspel/
• Adviesprijs: 54,95 euro