Everdell Junior

Spellen voor de jongste spelers voor u gespeeld en voorzien van een persoonlijk oordeel

Moderators: Ereleden, Website beheerders

Forumregels
De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.
Plaats reactie
Spelmaecker Davy
Garnaal
Berichten: 323
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 23:23
Locatie: Kortrijk
Contacteer:

Everdell Junior

Bericht door Spelmaecker Davy »

Heel wat topspellen kregen de voorbije jaren een kinderversie. Denk hierbij aan Clever Junior, Kakelenburg Junior, My Little Scythe…

Bij de meeste van deze kinderspellen strippen ze het “oorspronkelijke” spel tot de essentie. Tegelijkertijd ervaar je tijdens het spelen hetzelfde gevoel als het grote broertje, dit door hetzelfde artwork en/of gameplay.
Bij Everdell Junior is dit net hetzelfde. Maar is het spel ook wat meer dan enkel mooie plaatjes?

Afbeelding

In 4 rondes tijd moeten de spelertjes zoveel mogelijk punten verzamelen.
Aan het begin van iedere ronde worden, net als in het gewone spel, de groene kaarten geactiveerd. Hierdoor genereren de spelers iedere ronde opnieuw grondstoffen.

Vervolgens sturen de spelertjes één van hun 3 “vriendjes” naar een grondstofverzamelplaats. Op de basisverzamelplaatsen kunnen onbeperkt “vriendjes” staan, maar daar valt slechts 1 grondstof te rapen. De velden met de grondstofdobbelstenen zijn iets interessanter, want daar kunnen ze 2 grondstoffen vinden. Op deze velden kan dan ook maar 1 “vriendje” staan. De grondstoffen die op deze velden te vinden zijn, worden aan het begin van iedere ronde bepaalt door een dobbelsteenworp.

Afbeelding

Na het uitzenden van hun “vriendje” mogen de spelers eventueel een kaart uit de weide spelen. Hiervoor moeten ze wel de nodige grondstoffen betalen. Op iedere kaart staan overwinningspunten, daarnaast levert iedere kaart een zeker voordeel op:
• Groene kaarten: leveren grondstoffen op bij aanschaf en aan het begin van een ronde
• Blauwe kaarten: leveren een voordeel op wanneer je bepaalde acties uitvoert
• Bruine kaarten: eenmalig voordeel bij aankoop
• Rode kaarten: leveren een extra actieveld op voor de eigen vriendjes
• Paarse kaarten: extra overwinningspunten op het einde van het spel


Afbeelding

Centraal op het bord liggen paradetegels. Deze leveren extra overwinningspunten op. Van zodra je voldoet aan de voorwaarde mag je zo’n tegel nemen. Hoe eerder je dit kan, hoe meer punten. Want de punten op deze fiches lopen van 6-3.

Voorwaardes zijn:
  • 5 kaarten spelen met dieren
    5 kaarten spelen met plekken
    1 kaart van iedere soort spelen
    3 kaarten van 1 soort spelen
Wanneer iedere speler 3 beurten heeft gehad en dus geen vriendjes meer over heeft, is de ronde voorbij.
Na 4 rondes tellen de spelertjes alle punten van hun kaarten, paradetegels en resterende grondstoffen (per twee, 1 punt). De speler met de hoogste score, is de winnaar.

Afbeelding

Wie al fan was van de artwork van Everdell zal ook zwichten voor Everdell Junior. De artiesten trekken de lijn door, maar deze keer met kleine dieren. Allemaal nog schattiger dus. Iedere afbeelding op een kaart, lijkt dan ook rechtstreeks uit een kinderprentenboek te komen.

Ook het materiaal is hetzelfde als het oorspronkelijke spel, maar wel een beetje weinig. In de doos zitten extra kartonnen grondstoffen mochten er niet voldoende bessen, takken en hars zijn. Gezien de hoge aankoopprijs, mochten er gerust wat meer ‘echte’ grondstoffen in de doos zitten.

Het spel wordt ingeschat voor kinderen vanaf 6 jaar. Vreemde keuze, want op sommige kaarten staat wel wat tekst. Bovendien moeten de spelertjes punten verzamelen. Veel punten. Op de kaarten en paradetegels staan dan ook waardes tussen 1 en 7. Een 6-jarig kind heeft zeker nog hulp nodig bij het tellen en bijhouden van de punten. In het spel zelf zitten de gekende muntjes om de punten bij te houden, maar voor het jonge volkje ging een scorespoor iets duidelijker zijn. Met een scorespoor zou je ook tijdens het spelen de punten kunnen bijhouden. Op die manier kan een kind tijdens het spelen zijn punten ook beter inschatten t.o.v de andere spelers.

Qua gameplay is het spel voor een volwassen speler zeer repetitief. Grondstoffen verzamelen en kaartje kopen. Dit 12 beurten lang. Maar het is een plezier om je kind te zien redeneren. Want voor de jonge spelers biedt dit spel ruimschoots voldoende uitdaging.
Zo moeten ze rekening houden met de voorwaarden van de paradetegels en zo de juiste kaarten kopen. Tegelijkertijd moeten ze ook de nodige grondstoffen verzamelen om die kaarten te kunnen kopen.

Op het moment van schrijven was mijn dochter 7 jaar. De regeltjes zijn geen enkel probleem, maar om de ware finesse van het spel door te hebben en het juiste strategische inzicht, was het nog een paar maanden te vroeg. Ik kan me dan ook niet inbeelden dat ze dit spel al (volledig zelfstandig) kon spelen toen ze 6 jaar oud was.
Los van dit alles, ze vond het een leuk spel en hij zal ongetwijfeld nog wel een paar keer op tafel komen. Ook de oma vond het een zeer leuk spel.

Afbeelding

Kortom, of je nu fan bent van Everdell of niet. Everdell Junior is een ideale kennismaking met het workerplacement-mechanisme. (Te) pittig voor 6-7-jarigen, een mooie uitdaging voor 7-8-jarigen en voor de meespelende volwassenen is het een boeiend, leuk familiespel.


• Everdell Junior (2023)
• White Goblin Games
• Auteur: James A. Wilson, Clarissa A. Wilson
• Artwork: Andrew Bosley, Jacqui Davis
• 6+ jaar
• 1-4 spelers
• 30-60 minuten
https://www.whitegoblingames.com/game/e ... -bordspel/
• Adviesprijs: 54,95 euro
Bijlagen
PXL_20231112_165309880.jpg
PXL_20231112_173234063.jpg
PXL_20231112_173248725.jpg
PXL_20231112_165659420.jpg
Schermafbeelding 2023-11-12 221757.png
(469.75 KiB) Nog niet gedownload
Gebruikersavatar
Edwin84
Grote Dalmuti
Berichten: 2711
Lid geworden op: vr 17 okt 2014, 19:45
Locatie: Etten-Leur

Re: Everdell Junior

Bericht door Edwin84 »

Nog niet kunnen spelen, maar dit lijkt me een lastig spel.
De kinderen moeten al kunnen lezen inderdaad en de verbanden kunnen zien tussen de kaarten.

7-8 jaar is dan zoals je omschrijft denk ik een passende leeftijd. Maar is dat weer niet te oud voor een junior variant? Op die leeftijd zijn er ook genoeg spellen die volwassenen spelen en ze mee kunnen doen.
Spelmaecker Davy
Garnaal
Berichten: 323
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 23:23
Locatie: Kortrijk
Contacteer:

Re: Everdell Junior

Bericht door Spelmaecker Davy »

Edwin84 schreef: 7-8 jaar is dan zoals je omschrijft denk ik een passende leeftijd. Maar is dat weer niet te oud voor een junior variant? Op die leeftijd zijn er ook genoeg spellen die volwassenen spelen en ze mee kunnen doen.
Aan welke spellen denk je dan?
Gisteren speelde de oma mee en die heeft haar ook goed geamuseerd. Ze is geen doorwinterde speler, maar speelt wel graag van tijd tot tijd een spelletje. Dus in dat opzicht, zijn de makers geslaagd in hun doel.

Ze plakken er Everdell Junior (of My Lil' Everdell in Engels) op maar het kon evengoed Everdell Family-edition zijn. Maar Junior zal waarschijnlijk vlotter verkopen.
Gebruikersavatar
Edwin84
Grote Dalmuti
Berichten: 2711
Lid geworden op: vr 17 okt 2014, 19:45
Locatie: Etten-Leur

Re: Everdell Junior

Bericht door Edwin84 »

Mijn zoon is nu 5 en half. We spelen Diamant (Incan Gold) en KingDomino.

Hij snapt KingDomino alleen wij doen de eindtelling.

Als hij 7 of 8 is kunnen we Keer op Keer, Sushi Go, Verboden Eiland, Zooloretto, Trekking Through History, Berenpark, Splendor, Majesty, El Grande, For Sale, Machiavelli, Ticket to Ride, Carcassonne en King of Tokyo ook wel. Afhankelijk van het kind zal het ene spel of mechanisme sneller opgepakt worden. En er zijn nog wel meer spellen te bedenken.
Gebruikersavatar
Bart
Beheerder
Berichten: 6438
Lid geworden op: ma 12 sep 2005, 22:51
Persoonlijke Ondertitel: Nou moe!
Zichtbare ondertitel: Persoonlijk
Locatie: Sint-Truiden - BE

Re: Everdell Junior

Bericht door Bart »

Edwin84 schreef: Mijn zoon is nu 5 en half. We spelen Diamant (Incan Gold) en KingDomino.

Hij snapt KingDomino alleen wij doen de eindtelling.

Als hij 7 of 8 is kunnen we Keer op Keer, Sushi Go, Verboden Eiland, Zooloretto, Trekking Through History, Berenpark, Splendor, Majesty, El Grande, For Sale, Machiavelli, Ticket to Ride, Carcassonne en King of Tokyo ook wel. Afhankelijk van het kind zal het ene spel of mechanisme sneller opgepakt worden. En er zijn nog wel meer spellen te bedenken.
Heel veel hangt -naast interesse- af van de spelervaring (dat is bij volwassenen trouwens ook zo). Kinderen van veelspelers, die meegetrokken worden in de spellenwereld, zullen sneller meekunnen.
Recent gespeeld:
Afbeelding
Plaats reactie