Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Rolit spelbespreking
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 20:54
Dit artikel is 4102 bekeken
Rolit
Een spel met een verrassende wending


Spelletjes spelen is heus geen recent verschijnsel. Omstreeks 450 voor Christus vernoemde Mencius, een leerling van Confucius, in zijn geschriften het Chinese spel ‘Wai Ch’i’ als de ‘moeder van alle tactische spellen’. Het verspreidde zich als‘Pa-Tok’ naar Korea en daarna als ‘Go’ naar Japan. Daar werd zelfs een speciale Go-school opgericht met inmiddels een tien miljoen leden. Ook elders in de wereld kwamen opvolgers, in Amerika en sinds 1970 ook in Europa. Een nieuwe loot aan de Wai Ch’i-stam is ‘Rolit’.

Rolit-ballen

Rolit kan, in tegenstelling tot zijn voorgangers, gespeeld worden met meer dan twee spelers. Op een vierkant spelbord met 8 x 8 kuiltjes nemen zij het tegen elkaar op. Naast het bord liggen 64 Rolit- ballen, elk voorzien van 4 kleuren. Als startopstelling wordt in elk van de 4 middelste kuiltjes een bal geplaatst, telkens met een ander kleur naar boven.

Om beurten plaatsen de spelers één bal, met de eigen kleur naar boven. Hierbij probeer je steeds een andere kleur in te sluiten. Indien dit lukt verover je de geblokkeerde bal(len) en mag je ze zodanig draaien dat je eigen kleur bovenaan komt. Wanneer je niemand kan insluiten of je eigen kleur is verdwenen, dan mag je een bal plaatsen naast een willekeurige Rolit-bal. Het spel gaat verder tot alle ballen geplaatst -en bijgevolg alle kuilen gevuld- zijn. De winnaar is
diegene wiens kleur op dat moment het meest voorkomt op het speelbord.
Door de duidelijke en eenvoudige spelregels weet je in amper 3 minuten tijd hoe Rolit gespeeld wordt. Toch moet je al je hersencellen aan het werk zetten om te winnen. Elke nieuwe bal kan namelijk voor een verrassende wending zorgen. Het komt aan op inzicht en techniek en dat is wat Rolit zo leuk maakt.

Varianten

De ‘Rolit reiseditie’ is een onmisbaar onderdeel van de vakantiebagage. De versie is kleiner en lichter dan de gewone uitvoering, maar hanteert precies hetzelfde spelprincipe. Ook deze versie wordt gespeeld door twee tot vier personen.

Met ‘Rolit Junior’ is het familiespel er ook voor de jonge spelers. De eenvoudige spelregels en de vrolijke apen, olifanten, leeuwen en krokodillen zorgen voor een erg aantrekkelijk geheel.

‘Rolit Giant’ is tot slot een uitvoering van 90 cm². Ideaal voor feesten, scholen, kinderdagverblijven en demonstraties

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: spelinzicht, rolitDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op wo 22 sep 2021, 10:47
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®