Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Triominos spelbespreking
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 22:12
Dit artikel is 1334 bekeken
Triominos
Op zoek naar een passende combinatie


Triominos blies in 2007 veertig kaarsjes uit en verdiende zo zijn plaats onder de spellenklassiekers. Het spel ontsproot destijds uit de hersenspinsels van Allan Cowan, een Amerikaanse Parijzenaar met een fascinatie voor cijfers. Exact een halve eeuw geleden knutselde hij een versie ineen die aan de basis lag van het huidige legspel. Maar net zoals goede wijn, moest het spellenidee rijpen. Pas in 1967 lag de eerste Triominos in de winkelrekken. Hierna volgden verschillende varianten die tientallen miljoenen mensen uren speelplezier bezorgden.

Geluk zit in een klein driehoekje

Triominos speel je met 56 driehoekige spelstenen. Op elk hoekpunt van die driehoeken staat een cijfer van 0 tot 5. Bij aanvang van het spel leg je de stenen gedekt op tafel en krijg je een spelrekje. Afhankelijk van het aantal spelers neem je vervolgens een aantal driehoeken uit de voorraad en plaats je die op jouw rek.

De startspeler neemt een willekeurige steen en legt die met de cijfers zichtbaar in het midden van de tafel. Hij telt de 3 cijfers bij elkaar op en verdient zo meteen zijn eerste punten. De tweede speler probeert nu één van zijn stenen aan te leggen aan de startsteen.

Om een driehoek aan te leggen, moeten beide getallen op de aanlegzijde identiek zijn aan die op de zijde van de startsteen. Lukt dit? Dan krijg je het punten¬‚totaal van de aangelegde steen. Kan of wil je echter niet aanleggen, dan moet je 5 punten betalen om een driehoek uit de voorraad te kopen. Je mag deze meteen spelen als je die kan aflggen. Past ook deze steen niet? Dan koop je er nog één. Dit mag je slechts 3 keer na elkaar doen. Als je ook dan nog geen steen aanbouwt, betaal je 10 punten extra en eindigt jouw beurt. Zo speel je om beurten verder.

Bruggen, zeshoeken en dubbele zeshoeken

Naast de punten van de aangelegde stenen zijn er ook bonuspunten te verdienen. Dit door het afwerken van bruggen, zeshoeken en dubbele zeshoeken. Klinkt het allemaal een beetje te driehoeksmeetkundig in de oren? Geen paniek, eenmaal je aan het spelen bent, ontdek je een duidelijk en eenvoudig spel dat je met de hele familie kunt spelen.

Van zodra iemand al zijn stenen kan aanleggen, eindigt het spel. Deze speler krijgt naast de punten van zijn laatst aangelegde driehoek 25 extra punten én de totale waarde van de stenen die bij de anderen nog op het rekje staan. De winnaar is diegene die op het einde de meeste punten heeft.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: triominos, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op wo 22 sep 2021, 10:57
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®