Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 6
4 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Q&A met Anthony Daamen
Geschreven door P.T. op ma 04 okt 2010, 12:43
Dit artikel is 4341 bekeken
  • Hoe kwam je op het idee voor 'Era of Inventions'?
    In de eerste instantie wilde ik een soort handelsspel maken gebaseerd op produktie, transport en vervaardiging van produkten. Maar gaande weg kwam ik tot de conclusie dat het aan diepgang ontbrak. Toen bedacht ik de combinatie van uitvindingen en patenten erbij. Uitendelijk bleek dit thema doorslaggevend voor de uiteindelijke ontwikkeling van het spel.

  • Kan je ons in het kort wat vertellen over het spelthema en het spelmechanisme?
    Het spel is workerplacement. Iedere speler plaatst zijn actieschijf op een beschikbaar actieveld. Als alle spelers dit hebben gedaan voeren alle spelers hun gekozen acties uit. Ook hebben alle spelers de mogelijkheid tussen hun hoofdacties door miniacties uit te voeren met bonusactieschijven.

    Er zijn 6 verschillende acties te kiezen; fabrieken bouwen, grondstoffen winnen via eigen fabrieken, grondstoffen kopen op de markt, uitvindingen ontwikkelen en/of patenten vastleggen, produkten produceren of gebruik maken van de ruilmarkt.

  • Wat was er eerst, het spelthema of het spelmechanisme?
    Over het algemeen probeer ik voor dat ik een spel ga ontwerpen eerst een goed thema te verzinnen. Vaak werkt het bij mij zo dat dan ook de ideeën voor het spelmechanisme ontstaat. Je wilt iets maken en testen, vervolgens loop je vast en ga je op zoek naar een oplossing. Hier gaat vaak het meeste tijd in zitten. Maar als je er eenmaal uit bent is hwt vaak een kwestie van de juiste balans in het spel zien te vinden.

  • Heb je al meerdere spellen ontworpen voor Era of Inventions?
    Ja, ik ontwerp al 20 jaar spellen. Helaas is het de voorgaande jaren net niet gelukt om het uitgegeven te krijgen. Ik heb veel stategische SF spellen gemaakt. Die zitten kant en klaar in een doos. Op dit moment werk ik aan meerdere spellen tegelijk. Dus wie weet wat de toekomst brengt?

  • Wat is je historie in de spellen wereld?
    Era of inventions is mijn eerste uitgave... Ik hoop ook zeker niet de laatste!

  • Hoe vind je de belangstelling voor je spel?
    Aangezien ik als ontwerper een nieuwkomer ben, ben ik blij met elke vorm van interesse voor mijn spel. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind is dat ik hoop dat mensen met veel plezier mijn spel zullen "blijven" spelen.

  • Hoeveel exemplaren van Era of Inventions zullen er verkocht worden?
    Het antwoord heb ik wel maar weet niet of ik dit kenbaar mag maken?

  • Wat zijn je favoriete spellen van andere auteurs?
    In de eerste instantie vind ik Catan met steden en ridders nog steeds erg leuk.

    Maar ook Puerto Rico, Ticket to Ride, Regenwormen.

    En af en toe Funckenschlag, Agricola, Imperial en Axis & Allies.

    Maar ook ouderwetse spellen als scrabble, barricade en Stratego horen bij mijn eeuwige favorieten.

  • Wat is je job? (ik ga ervan uit dat fulltime-spelontwerper een job is die weinigen gegund is, en dat dat dus momenteel ook voor jou nog een droom blijft)
    Op dit moment werk ik als sociaal juridisch dienstverlener bij een grote gemeentelijke instelling. Ik doe dit werk dan ook met veel plezier.

    Full time spellen ontwerpen is helaas maar voor weinigen weggelegd. Dat geldt uiteraard ook voor mij. Geen gebrek aan creativiteit en inspiratie. Het is eerder een kwestie van gewoon doen en doorzetten. Een goed idee uitdenken en uitwerken gaat heel veel tijd in zitten. Het is naar mijn idee al een hele kunst op zich om dat voor elkaar te krijgen.

    Maar je weet maar nooit, toch?

  • Ben je al eens eerder op Spiel geweest? Zo ja: wanneer was de eerste keer en wat is je het meeste bijgebleven? Zo nee, waarom niet?
    Ja, mijn eerste keer op spiel was in 2008. wat mij het meeste is bijgebleven was toen ik binnen kwam overweldigd werd met indrukken. De eerste gedachte die bij mij op kwam was dat ik regelrecht in de spelletjeshemel was beland. En het hiernamaals zonder dit alles best wel eens tegen zou kunnen vallen!

  • Ga je dit jaar naar Spiel? Als dat zo is, ga je dan voornamelijk als spelauteur of als spelliefhebber?
    Ja, het is voor mij verplichte kost. In de eerste instantie ga ik er heen voor de lol en om te spelen. Maar natuurlijk ook als auteur om contacten te leggen met uitgevers en nieuwe mensen te leren kennen. Uiteraard heb ik een boodschappenlijstje met spellen die mijn aandacht hebben.

  • Zoals je wellicht weet, is het Spellenspektakel dit jaar geschrapt. Hoe kijk je daar als spelauteur tegenaan?
    Ik vind het jammer. Het was toch een leuke gebeurtenis.

  • Heb je al concrete ideeën voor een volgend spel?
    Ja, op dit moment werk ik aan diverse spellen. Maar werk hier aan op mijn eigen tempo. Het is en blijft voor mij een hobby. En als daar dan zoals nu iets moois uit voort vloeit dan is dat mooi meegenomen.

  • Hoe ben je bij Quined Games terecht gekomen?
    In al die jaren dat ik spellen ontwerp heb ik wel regelmatig contact gehad met een aantal nederlandse uitgevers en aan hen mijn voorgaande spellen gepresenteerd, maar kwam elke keer net niet door de selectie heen. Dit jaar besloot ik het eens op een andere manier te doen. Ik werd lid van Ducosim en was al vrij snel op hoogte van de mogelijkheden die deze vereniging en met hun goed georganiseerde beurzen voor mij konden betekenen. Na een jaar de kat uit de boom te hebben gekeken en het spel met vrienden bij spellenclub Tyche in Amsterdam te hebben getest, besloot ik met mijn nieuwste spel Glorious Inventions, nu Era of Inventions voor het eerst op deze spellenbeurs te gaan staan. Toen ik op de beurs kwam was er nog maar 1 tafef vrij. En dat was de tafel naast de WC op de gang. Geen beste plek om te beginnen. Ik noem deze dan ook voor grap de Tarzanbocht omdat iedereen snel even tussen het spelen door naar de WC rent en nog even snel omkijkt van, oh... daar staat ook nog iemand met een spel... Na een uur opzetten en wachten zag ik een bekende en vroeg hem even op mijn spullen te passen. Ik snelde de grote zaal binnen en sprak iemand van Quined Games aan die ik al eerder op de beurs had ontmoet. Ik vroeg hem of hij of iemand anders van het team bereid was mijn prototype te testen en te beoordelen? Gelukkig wist ik één persoon zover te krijgen, en samen met nog iemand hebben we het spel een aantal rondes gespeeld. Hij was erg te spreken over het spel, al moest er nog het één en ander aan finetuning gebeuren. Ik gaf hem mijn kaartje en hij besloot contact met Quined Games op te nemen en mij hiervan op de hoogte te houden. Binnen 2 weken werd er een testavond georganiseerd met de redactie van Quined. Dit was uiteraard het moment. Ik had een goede vriend en mede spelontwerper Arthur Tebbe (Wild Life/Anubis) meegenomen als back up, mocht ik de kluts kwijt raken. Het was een gezellige avond. Ik gaf Quined het spel mee en een week later kwam het verlossende bericht! Ze wilden het uitgeven en ik sprong een gat in de lucht en kon mijn geluk niet op. In de daar op volgende maanden hebben we gezamelijk, Hans Janssen de grafisch ontwerper, de redactie van Quined, een aantal invloedrijke spelers en ik als een team hard gewerkt om het spel voor spiel 2010 van de grond te krijgen! Het resultaat, Een prachtig levendig bordspel van eigen bodem waar veel mensen met goede suggesties en liefde voor spellen aan hebben bijgedragen.

    Maar het mooiste van dit verhaal blijft natuurlijk dat ik als de grote onbekende van 2010 na al die jaren thuis te hebben geknutseld toen al mijn moed heb verzameld en gewoon met mijn spel op Ducosim ben gaan staan en er gewoon voor ben gegaan!

    Ik kan creatieve ambitieuze spelontwerpers dan ook van harte aanbevelen hetzelfde te doen. Want je ziet het, de aanhouder wint!

  • Hoe lang ben je uiteindelijk dan precies bezig geweest met het ontwikkelen van Era of Inventions?
    Ik ben er in mei 2009 mee begonnen en ben er ongeveer 10 maanden mee bezig geweest.

  • Als je een of meerdere spellen ter vergelijking zou moeten nemen met Era of Inventions, welke zou je dan kiezen? Of komt er geen enkel spel ook maar in de buurt?
    Dat vind ik een lastige vraag. Ik zou het niet direct weten. Ik denk dat spelers deze vraag beter kunnen beantwoorden dan ik.

  • Era of Inventions maakt deel uit van de master print serie. heb je eigenlijk zelf de gehele serie bijeen en welke daarvan bevalt je het meest?
    Nee maar nummer 7 zal ongetwijfeld de eerste in de reeks worden. Ik heb Chocolatl 1 keer gespeeld en vond dat een goed uitgebalanceerd spel, Carson City heb ik op mijn playlist staan.

  • Heb je nog ideeën voor uitbreidingen voor Era of Inventions of ga je hem laten zoals hij is?
    Tja, ideeën zat... maar een uitbreiding moet wel een toegevoegde waarde zijn voor een spel. Dus als ik er een maak, dan moet het ook wel wat zijn. Ik heb wel een aantal nieuwe prototypes voor playtesting klaarliggen maar ik ben daar zelf nog lang niet tevreden over. Ik streef er altijd naar een spel van goede kwaliteit te maken met een zekere diepgang. Een goed spel moet voor mij aan een hoop eisen voldoen. Ik ben dus ook erg kritisch naar mijzelf toe wat ik bedenk en in elkaar knutsel en neem ik daar de tijd voor. Ik maak liever 1 goed spel dan 10 slechte.

  • Wat is voor jou de reden waarom je graag spellen speelt? Doe je het voor de sfeer aan de tafel? Voor het gevoel van de winst (of verlies )? Of zijn er nog andere redenen?
    Ik zie spellen spelen soms een beetje als therapie. Door je gedachten even ergens anders op te richten geeft het ook een zekere ontspanning. Voor mij werkt er geen beter medicijn tegen het verwerken van een baaldag als het spelen van een spelletje. Vanuit onze spellenclub worden er regelmatig spellenavonden bij elkaar georganiseerd. En dan gaat het niet meer alleen om het spelletje, maar ook om de sociale contacten die je met elkaar onderhoud. Daarom geeft winnen of verliezen op zo'n avond mij per saldo niet meer spelplezier. Voor mij staat de lol en het contact met de mensen met wie ik aan tafel zit voorop. Als je het goed met elkaar kunt vinden speelt een spel ook leuker weg, toch?

  • In eerdere vragen gaf je aan dat het ongeveer 10 maanden geduurd heeft tot Era of Inventions af was. Hoe intensief ben je in deze periode met het spelontwerp bezig geweest? Was het bijna dadelijks werk of heeft het ook een tijdje stilgelegen om inspiratie op te doen?
    Als ik een idee op papier heb uitgewerkt begin ik al vrij snel met ontwerpen en knutselen. Bord en kaartjes ontwerpen, uitprinten, knippen en op karton plakken. Ik pak dan mijn snoepdozen erbij, dat zijn 2 grote plastic boxen gevuld met houten spelonderdelen er in. En dan testen. Het hangt helemaal van de hoeveelheid werk af hoelang ik ergens mee bezig ben. Maar ik ben al gauw een week zoet met het bovengenoemde. Het is heel intensief werk en het is onmogelijk om in één keer een ontwerp perfect te krijgen. Vaak wijzigen er een hoop dingen of ben je genoodzaakt je ontwerp om wat voor een reden dan ook aan te passen. Het is vanuit kostenbesparing aan materialen bijna een kunst om qua tijd en inzet efficiënt te werk te gaan. Het komt regelmatig voor dat ik na mijn werk in de avonduren een week lang met iets ben bezig geweest en na 2 rondjes spelen al tot de conclusie ben gekomen dat het niet werkt en toch anders moet. Aan de ene kant is dat balen voor al het werk dat je er dan in hebt gestopt. Maar dat hoort nu eenmaal bij de ontwerpfase. Je zult dingen in elkaar moeten zetten om vooruitgang te kunnen boeken, al is het alleen al om er achter te komen dat het idee dat je al die tijd in gedachten had niet werkt. Ik heb geleerd dat ik mijn creativiteit enigzins kan sturen, maar niet kan afdwingen. Vandaar dat het inlassen van een pauze door het een week opzij te leggen vaak het beste werkt. Ik ga er dan weer mee verder als ik er aan toe ben. Een goed spel maken heeft nu eenmaal zijn ontwerp en ontwikkelingstijd nodig. En zo is het ook bij Era of Inventions gegaan. Daar heb ik in die 10 maanden ongeveer 12 borden en 500 kaartjes en bergen fiches van gemaakt. Het is een kwestie van doen en doorzetten.

  • Een vervolg op de vorige vraag: Hoe lang heeft het geduurd tot je met het testen begon en hoe vaak heb je het spel (ongeveer) moeten testen?
    Niet lang, want één ding weet je zeker, en dat is dat je in de beginfase na elke testronde weer aan de bak moet. Zelf heb ik het tussen de nieuwe ontwerpen door het thuis in mijn eentje rond de 50 keer gespeeld en met anderen daarna zo'n 20 keer. Ik ga pas testen met anderen als het al redelijk goed in elkaar zit. Ik wil andermans spelavond ook niet verpesten door met knullige ontwerpen aan te komen.

  • Zelf heb ik ook een paar spelideeën proberen uit te werken. De laatste schakel ontbreekt echter telkens: in de basis loopt het wel, maar “de vonk” heb ik er nog niet aan toe kunnen voegen. Heb jij dit gevoel ook gehad bij Era of Inventions? Als dat zo is: hoe heb je dit opgelost?
    Ja, dat herken ik helemaal. En daarom liggen er al jaren halve spellen bij mij op de plank. Omdat ik ergens met een spel permanent ben vastgelopen of dat het het gewoon niet is.

    Ik denk dat observeren, luisteren, incasseren en vragen stellen aan de mensen die jouw spel spelen een van de allerbelangrijkste dingen zijn om tijdens een testavond je spel te verbeteren. Als mensen je spel afkraken of na één ronde spelen al met adviezen aankomen dan juist moet je naar hun mening vragen. Waarom vind je dat? Wat denk je dat er anders moet? Heb je zelf nog goede suggesties? Als je dat doet en je ego en trots opzij kunt zetten door niet meteen in de verdediging te schieten, of te beargumtenteren waarom je iets zo hebt gedaan. Dat werkt in je voordeel omdat je spelers uitnodigd met je mee te denken!

  • Ga je je eerder gemaakte ontwerpen nog eens tegen het licht houden nu blijkt dat het wel degelijk mogelijk is dat je spellen uitgebracht kunnen worden?
    Wie weet, als mensen het leuk genoeg vinden om te spelen en er een uitgever is die interesse heeft. Dan zal ik die kans zeker niet laten liggen.

  • Ga je op Spiel je eigen spel nog uitleggen aan beursbezoekers?
    Ja, ik ben alle 4 de dagen aan het demoen bij de Quined stand in hal 5 stand 41 op Spiel. Ik hoop dat ik dan zelf nog wat tijd over hou voor mijn eigen watch, play en buylist...

    Ik hoor misschien nu wel officieel bij de spellenontwerpers, Maar ik blijf natuurlijk een liefhebber!

  • Welk spel zou je zelf graag uitgevonden hebben? M.a.w. welk spel is voor jou de heilige graal op vlak van mechanismen, looks, feel en ...?
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet heb. Er zijn wel spellen die voor mij een voorbeeldfunctie hebben omdat ze iets hebben wat ik echt geniaal vind.

    Wat ik geniaal aan Catan vind is dat de basis van het spelsysteem zo goed in elkaar zit dat je wel 100 uitbreidingen er op los kunt laten.

    Wat ik geniaal vind aan Ticket to ride is het oersimpele spelsysteem waarbij een speler het hele spel door niet meer dan 3 keuzes in zijn beurt heeft en het hier het hele spel het maar mee moet doen.

    Wat ik geniaal aan Puerto Rico vind zijn is het spelsysteem van de personages waar de acties aan verbonden zijn.

    Wat ik geniaal vind aan Scrabble is dat er voor het begin van het spel afspraken moeten worden gemaakt over de toegestane woordkeuze en dat ondanks deze afspraken de Dikke van Dale als enige de hoog opgelopen discussies kan beslechten.

    En als laatste stratego dat in de 2e wereldoorlog door een onderduiker is bedacht en tot de dag van vandaag in de winkel ligt en elke spellenstroom heeft overleeft.

    Voor de rest zijn er een hoop spellen die leuke items hebben maar naar mijn gevoel niet kunnen tippen aan de 5 bovenstaande spellen. Maar als ik mocht kiezen uit deze 5, dan zou ik wensen dat ik Scrabble had bedacht!

  • Werd jouw ontwerp van 'Era of Inventions' sterk aangepast door de uitgever?
    Ja, dat kan je wel zeggen. Alhoewel ik zelf vooraf al een aantal aanpassingen met nieuwe borden had gemaakt bleek de redactie van Quined een heel ander idee voor ogen te hebben die ik bij voorbaat had uitgesloten. En dat was een getekend bord wat het uiteindelijk ook geworden is.

  • Hans Janssen zorgde voor de vormgeving en illustraties. Had je zelf al een vormgeving in gedachten? En heeft deze kunnen standhouden of is deze sterk veranderd?
    De redactie van Quined had als eerste het idee om een plattegrond in de vorm van een landschap te ontwerpen en daarin de actievelden te verwerken. Al vrij snel kwam ik met het idee om een plattegrond van een levendige stad te maken en hier de actievelden in te verwerken. Daarna is het idee van de wereldtentoonstelling door Quined bedacht, aan het geheel toegevoegd en gelinked aan de uitvindingen en het patentenkantoor. Het idee van een stad lag voor mij voor de hand omdat alle actievelden stedelijke activiteiten vertegenwoordigen. Voor Hans Janssen was dit zijn eerste bordspel opdracht. Met zijn creatieve input waar wij hem volledig vrij in hebben gelaten heeft hij aan de hand van onze ideeën er echt een kunstwerk van gemaakt. Geloof mij, hij heeft het echt zwaar te verduren gehad. Ook vanwege zijn onervarenheid op dit gebied en de tijdsdruk. Maar we hadden vanaf het begin af aan het volste vertrouwen in hem dat hij er een kunstwerk van kon maken en we de deadline van Spiel konden halen. Wat dat betreft heb niet alleen ik dit jaar, maar ook Hans Janssen zijn debuut in spellenland gemaakt en terecht zijn visitekaartje afgegeven. Toen Ik met Quined aan deze klus begon had ik nooit van te voren kunnen bedenken dat het er uiteindelijk zo uit zou gaan zien. Ik ben blij dat Hans Janssen mijn spel heeft ontworpen. Ik had het zelf niet mooier kunnen bedenken.

  • Welke illustrators bewonder je het meest?
    Michael Menzel. Maar ben natuurlijk ook groot fan van Hans Janssen onze nieuwe hollandse meester in bordspellenland.

  • Kijk je zelf uit naar nieuwe spellen op Spiel?
    Ja, ik heb een hele waslijst van zowel nieuwe als reeds bestaande spellen.

  • En welke spellen zijn dat?
    In principe veel nieuwe spellen die dit jaar uitkomen denk aan 7 wonders, Londen, The great fire 1666, Norenberc, De nieuwe versie van Mercant of Venus, Thunderstone, Chiron, Grand Cru, Vihnos.

    Bestaande spellen als Twilight Imperium, Axis & Allies, Cyclades, Koopmanshuis, Brass, Endeavor etc...

  • Na het wegvallen van het Spellenspektakel is Spel 2010 in Broechem de grootste spellenbeurs in de Lage Landen. Zal je daar ook aanwezig zijn?
    Misschien, ik ben er nog niet eerder geweest. Wanneer is dat eigenlijk?

  • Heb je zelf een uitgebreide spellencollectie?
    Valt wel mee, ik denk een stuk of 30.

  • Ergens anders op dit forum, in de 'v-e-r-s-c-h-e-u-r-e-n-d-e keuze-thread' legde Dominique ons een zeer moeilijke vraag voor:
    Citaat:
    dominique schreef:
    Stel: uw partner stelt u voor de verscheurende keuze. Hij of zij weg of al uw spellen weg. In al zijn/haar goedheid echter krijgt u de toelating er eentje te houden.
    Welk spel blijft moederziel alleen achter in uw spellenkast?

    Welk spel hou jij over, Anthony, en waarom?

    Het antwoord ligt voor de hand want het grappige is, is dat er in het verleden al diverse vrouwen om deze reden op de vlucht zijn geslagen! Omdat ze of niet van spelletjes hielden of door mijn knutseldrang te weing aandacht kregen... Dit laatste is uiteraard te verwaarlozen... Maar in een enkel geval werd tijdens de aftocht de deur wel hard dicht gesmeten.. Haha...

    Maar als ik zou moeten kiezen zou ik mijn strategische SF spel (ander prototype) houden, Dat is mijn allereerste spel want daar is er maar 1 van. Era of Inventions speel ik dan wel bij vrienden.

  • Zijn er plannen om een 2-speler variant te maken, Ben je der toevallig al mee bezig ? Werkt het spel niet met 2 spelers ?
    Nee, helaas niet. Dat heeft diverse redenen. Maar ik onderzoek wel de mogelijkheden voor een 2 speler variant. Wellicht schuilt er een oplossing in de regelgeving.

  • Anthony, ik ben op zoek naar een spel in het meer Ameritrash-genre. Een spel dus met een sterk thema, veel sfeer en een massa figuurtjes en kleine onderdeeltjes.

    Wat zou jij als spelontwerper mij aanraden?

    Dat vind ik moeilijk te zeggen. Het is altijd een kwestie van smaak. Omdat ik over het algemeen niet zoveel AT spellen heb gespeeld. Maar ik denk dat Axis & Allies en Twilight Imperium en Memoir 44 dan wel in de buurt komen. Het nadeel is dat deze spellen erg lang duren. Maar als je met leuke mensen speelt en het spel de moeite waard is dan lijkt me dat geen probleem.

  • Hoe sta je tegenover mensen die zelf onofficiële uitbreidingen (zoals je vaak ziet op BGG) voor je spel zouden gaan maken? Zou je er positief tegenover staan omdat er dan toch wel een grote community is die je spel leuk vind en het nog beter wilt maken. Of sta je er eerder negatief tegenover omdat het toch wel de mogelijkheden kan gaan beperken als je zelf een uitbreiding wilt gaan uitbrengen?
    Interessante vraag. Ik heb hier wel eens eerder over nagedacht. Ik denk dat Catan en Memoir 44 hier een heel goed voorbeeld van zijn. Het hangt helemaal van de situatie af. Ik vraag me af of je daar uberhaubt iets tegen kunt doen. Als mensen willen knutselen doen ze het toch wel. Ik denk dat je dat dan beter kunt gedogen, dan er met juridisch getouwtrek er tegen in te gaan. En wie weet zit er wel een creatieve slimmerik tussen met een goed idee voor een uitbreiding? Op het moment dat er partijen zijn die er dan vervolgens mee willen scoren ten kostte van mij en de uitgever dan wordt het een ander verhaal. Maar het is nu eenmaal zo dat het ene idee of uitvinding al snel in de volgende valt. Het is nu eenmaal Monkey see monkey do...

  • Je eigen favoriete spellen lopen sterk uiteen qua stijl. Zijn er ook (type) spellen waar je echt niet voor te porren bent?
    Ja, dat zijn er meer niet dan wel. Maar waar ik niet voor te porren ben zijn duffe kaartspelletjes, en onverzorgde spellen met een duf thema en voorspelbare spellen zonder diepgang.

  • Heb je ooit overwogen om een van je spellen in eigen beheer uit te gaan geven?
    Vaak zat, met name mijn SF spel. Maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Wie weet of er in de toekomst wat mogelijkheden zijn om een low budget spel in eigen beheer uit te geven?

Steekwoorden: Era of Inventions, Anthony Daamen, Q&A, V&A, Quined GamesDit artikel is laatst gewijzigd door Bart op wo 12 okt 2016, 21:56
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®