Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Dragorun
BerichtGeplaatst: wo 08 aug 2018, 16:58 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
Gokken op draken! Zotter moet het niet worden.

Stel je voor. Je krijgt de kans om een draak te engageren om voor jou een race te vliegen. Je hoort het goed. In Dragorun wordt er niet gelopen maar gevlogen. De keuze tussen Dragobert, Dragma, Danny, Didi en Diego is verscheurend. Maar geen paniek, als je onderweg niet tevreden bent over de prestaties van het door jou gekozen prijsbeest, dan wissel je hem toch gewoon voor een ander in.




Dragorun is een eenvoudig dobbelspel. Als speler kies je tussen twee acties. Ofwel dobbel je ofwel verwissel je jouw draak met die van een ander. Hoe eenvoudig kan een spel zijn.

Dragorun speel je met maximaal vijf spelers. Ongeacht het aantal spelers lopen (lees eigenlijk vliegen) alle draken mee. Er staan dus altijd vijf draken aan de start. De spelers kiezen een draak door een drakenfiche bij zich te nemen. Niet gekozen drakenfiches leg je naast het spelbord. Je kunt namelijk in de loop van het spel nog altijd beslissen om jouw draak in te wisselen.

Er zijn twee dobbelstenen waarmee je dobbelt als je voor de dobbelactie kiest. De ene dobbelsteen bepaalt welke draak zal verplaatst worden. (De dobbelsteen bevat de vijf drakenkleuren en één witte zijde. Als je wit gooit, kies je zelf welke draak je zal verplaatsen).

De andere dobbelsteen bepaalt hoeveel velden de draak vooruit (1, 2 of 3) of achteruit gaat (-1). Je kunt ook meteen naar de eerste plaats (trofeezijde van de dobbelsteen) of laatste plaats (slakzijde van de dobbelsteen) gepiloteerd worden. Bij het verplaatsen van de draken spring je over andere draken. Dus velden waar al een draak staat, moet je niet meetellen.
Als de worp je niet aanstaat mag je één of beide dobbelstenen een tweede maal werpen. Die laatste worp is dan wel definitief.

In plaats van dobbelen kan je er voor kiezen om je draak te wisselen. Dit is heel eenvoudig. Je ruilt gewoon de drakenfiches. Dit kan met een van de andere spelers zijn of met een draak die naast het spelbord ligt (bij minder dan vijf spelers). Als je gewisseld hebt, ben je wel verplicht om uit een gedekte stapel een drakenei te nemen. Daarna voer je de actie van het drakenei uit. Er zijn twaalf drakeneieren. Tien van de twaalf eieren zorgen dat een van de draken één veld vooruit mag (voor iedere draak zijn er twee eieren die hiervoor zorgen). Eén drakenei zorgt ervoor dat jouw draak naar de laatste plaats verhuist. Het drakenei met de paddenstoel leg je voor jou. Zolang dit drakenei in jouw bezit is, kan jouw draak de race niet winnen. Je raakt die paddenstoel enkel kwijt als alle twaalf de drakeneieren al gekozen zijn en dus alle eieren terug naar de stapel mogen. De enige andere mogelijkheid om het ei kwijt te raken, is dat jouw draak bij het begin van jouw beurt laatste staat.

De eigenaar van de draak die als eerste de finish overschrijdt, wint het spel. Is het een neutrale draak (een niet door een speler gekozen draak dus), dan wint niemand. Leuk toch!

Afbeelding
Dragorun is een perfecte afsluiter van een spellenavond. Uitleg in drie minuten, klaar in ongeveer tien minuten. Veel tactische keuzes dien je niet te maken, zodat het heel vlot speelbaar is.

Zoals zo vaak bij een dobbelspel ben je volledig afhankelijk van wat de dobbelstenen voor jou in petto hebben. Je mag wel eenmaal opnieuw werpen. Het feit dat je niet alle twee de dobbelstenen opnieuw moet gooien, zorgt dat je toch nog een beetje het spel kan sturen in de richting die jij wenst. Tot natuurlijk die idioot van een medespeler de winnende drakenfiche voor jouw neus wegkaapt.

Vooral kinderen zullen Dragorun leuk vinden. De minimumleeftijd van 8 jaar mag je gerust verlagen.

Omdat het spel afhankelijk is van dobbelstenen kunnen er zich minder leuke situaties voordoen. Zo kan het spel verrassend snel gedaan zijn. Als per toeval dezelfde draak telkenmale drie gooit kan het spel na drie of vier beurten al afgelopen zijn. Als dit gebeurt, geen paniek, speel gewoon nog eens.

Erger wordt het als blijkt dat draken steeds teruggezet dienen te worden. Op die manier kan het spelletje langer dan tien minuten duren. En dat is toch wel teveel van het goede.

Een ander minpuntje is dat de kleuren op de kleurendobbelsteen niet zo duidelijk zijn. Het verschil tussen geel en wit is minimaal. In feite lijken groen, blauw en geel ook heel sterk op elkaar. Fellere kleuren op deze dobbelsteen hadden dit probleem verholpen.

Wie houdt van een kort, grappig spelletje waar je niet teveel bij moet nadenken maar gewoon doen, dan kan ik Dragorun aanbevelen. De veelspelers onder ons zullen dit graag aan hen laten voorbijgaan.





Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Dragorun  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Tags

+8, 2018, Dragorun, Huch!, Marek Blaha, Sven M. Kübler, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®