Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Carnavalo
BerichtGeplaatst: do 11 apr 2019, 19:46 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 299
Woonplaats: Nieuwenhove
Prins Carnaval is geen leukerd. Confetti en veren zullen zijn deel zijn!

Zelden zo’n zuurpruim van een prins Carnaval meegemaakt. Omdat de carnavalsvierders zich liever overgeven aan drank en plezier maken in de diverse feesttenten, is dat stuk chagrijn mistevreden. Geen gelegenheid laat hij onbenut om ons te overtuigen een praalwagen te kopen om zijn armtierige stoet op te vrolijken. Maar je kent ons, als er drank is in een feesttent zijn we met geen stokken te bewegen om in een praalstoet plaats te nemen. En zoals het goeie feestvierders betaamt verzamelen we confetti en veren om die olijkaard te bedelven. Het zal rap gedaan zijn met zijn gezaag.

Afbeelding
Zoals je wel al door hebt, is Carnavalo een spel in carnavalsstemming. We krijgen als speler maximaal vier dagen de tijd om zoveel mogelijk confetti (zijn schijfjes in de eigen kleur, vijf punten per schijfje) en veren te verzamelen. Die dingen zijn te winnen in de diverse feesttenten die op het spelbord aanwezig zijn. Verzamelt een speler vijf confettischijfjes dan stopt het spel meteen. Lukt dit niet voor het einde van de vierde dag, dan stopt het spel na die vierde dag.

Tijdens een speelbeurt van een speler zijn er drie fasen. Hij mag (moet niet) één of meer bewegingsfiches spelen. Daarna voert hij één actie uit, ofwel voert hij een beweging uit ofwel speelt hij een carnavalskaart. Tenslotte mag hij (moet niet) nog één of meer bewegingsfiches spelen. Veel bewegen tijdens zo’n carnaval hé.

Met de bewegingsfiches (fase 1 en 3 tijdens zijn spelbeurt) mag een speler een van de speciale karakters (prins Carnaval, miss Carnavalo en Barricado) verplaatsen. Het aantal stappen dat die personen mogen verplaatst worden, wordt aangegeven door de beweegring op het spelbord, minimaal 1, maximaal 5. Je kan ze ook rechtstreeks verplaatsen naar de feesttent met de kleur van de bewegingsfiche. De drie karakters doen iets speciaals als ze in een feesttent aankomen. Prins Carnaval ronselt kaarten van spelers die in de feesttent aanwezig zijn voor zijn praalstoet. Wie op het einde van de dag de hoogste waarde (iedere kaart heeft een waarde, waarden worden opgeteld) in de stoet heeft, is verplicht een praalwagen te kopen. Dit kost hem vijf punten. Je kan wel maar 1 praalwagen moeten kopen in het spel.
Miss Carnavalo versast de onderste kaart in de feesttent naar het midden van het spelbord. Wanneer miss Carnavalo haar tocht verder zet en in een andere feesttent aankomt, wordt de kaart vanuit het midden van het spelbord naar die feesttent verplaatst. Barricado blokkeert een feesttent. Zolang hij in de tent aanwezig is, kunnen spelers geen carnavalskaarten meer uitspelen in die tent en kunnen de andere karakters hun actie ook niet uitvoeren.

Iedere speler beschikt maar over één bewegingsfiche bij het begin van het spel. Let wel als je die fiche in jouw beurt niet inzet (fase 1 of fase 3) dan moet je die terug afgeven. Je bent die dus kwijt.

In de eigenlijke actiefase (fase2) verplaatst je ofwel één van de karakters (zonder bewegingsfiches, aantal stappen wordt bepaald door de bewegingsring) ofwel speel je een carnavalskaart. Iedere speler beschikt maximaal over vijf kaarten. De kaarten worden in een feesttent naar keuze gelegd. Ofwel leg je die kaart open op de stapel en wordt die kaart de podiumkaart ofwel leg je hem gedekt onder de stapel aanwezige kaarten.
Wordt de kaart open gelegd dan mag de eigenaar van de vorige podiumkaart zijn confettischijfje in de feesttent een stap voorwaarts schuiven. Bij het begin van het spel plaatsen alle spelers een schijfje in iedere feesttent op het startveld. Wordt de kaart gedekt gelegd, dan ontvangt de eigenaar van de podiumkaart een bewegingsfiche van de stapel naast het speelbord. Dit is trouwens de enige manier om aan nieuwe bewegingsfiches te geraken.

Als je in het bezit bent van de podiumkaart in een feesttent dan mag je geen bijkomende kaarten in de tent leggen.
Tot slot wordt de bewegingsring verplaatst op het beweegspoor naar de waarde van de podiumkaart van de feesttent waar de kaart gespeeld is.

De dag eindigt als 1 (bij 2 spelers) of 2 (bij 3 of meer spelers) spelers al hun carnavalskaarten gespeeld hebben. De dag eindigt ook als er vijf carnavalskaarten in de stoet liggen.

Op het einde van iedere dag volgt een telling. Iedere speler telt de waarden van zijn carnavalskaarten per feesttent. De waarde van de plaats van zijn confettischijfje in die tent wordt bij het totaal opgeteld. De speler met de hoogste waarde krijgt zijn confettischijfje van die tent terug. Heeft hij in die tent al zijn schijfje gewonnen, dan krijgt hij de openliggende feesttentfiche (daar staan veren met punten op). Die openliggende feesttentfiche gaat naar de speler met de tweede hoogste waarde als de speler met de hoogste waarde zijn confettischijfje wint.
Bij gelijke stand krijgt niemand niets.

Zoals eerder gezegd moet de speler met de hoogste waarde in de stoet een praalwagen kopen. Heeft hij in een vorige ronde al een praalwagen moeten kopen (-5 punten), dan krijgt hij de bovenste stoetfiche (zijn veren met positieve punten). Die stoetfiche gaat naar de speler met de tweede hoogste waarde als de hoogste waarde een praalwagen moet kopen.

Het spel eindigt na dag vier of eerder als een speler alle vijf zijn confettischijfjes terugwint. Wie de meeste punten heeft (schijfjes, veren, min de praalwagen), wint Carnavalo.
Afbeelding
Ik weet niet goed hoe ik Carnavalo moet beoordelen. Speel je dit een eerste keer dan is de spelbeleving zeker negatief. Het duurt namelijk een tijdje voor je het spel in de vingers hebt. Aangezien je maar vijf carnavalskaarten hebt, is het niet zo eenvoudig om af te wegen waar je ze best inzet om in de tenten een meerderheid te hebben. Die speciale karakters gooien dan ook nog eens te pas en te onpas roet in het eten. Bij een eerste spel heb je de spelstrategie nog niet door, doe je maar iets en voelt het nogal repetitief en droog aan.

Heb je de moed om Carnavalo meerdere keren te spelen (liefst met spelers die de regels onder de knie hebben en het ook al gespeeld hebben) dan ontdek je toch de leukere en venijnige dingen die in het spel verscholen zitten. Ik zou dus zeggen, geef het een kans en beoordeel Carnavalo pas als je het een paar keer gespeeld hebt. Het is een voordeel dat Carnavalo best vlot speelt, je hebt maximaal een uurtje nodig, uitleg en opzetten inbegrepen.

Och ja, je kan het tot met zes spelers spelen. Met vijf of zes spelers lijkt het me onmogelijk om het spel te controleren en doe je maar iets. Drie of vier spelers lijkt me het ideale aantal.




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Carnavalo  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten


Tags

+10, 2018, 999 Games, Carnavalo, Mark Borgions, Peter Verhaeghe, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®